Ukens vin
Knallkjøp til sushi

Knallkjøp til sushi

De rimeligste vinene til denne topprodusenten er som skapt til sushi og andre asiatiske retter vi ikke får nok av.
Aase E. Jacobsen
28 August 2016 - 16:56

Med både den halvtørre Schloss Lieser Kabinett 2014 og Schloss Lieser Trocken 2014 får du svært mye vin for pengene. Men det er kabinetten som går seirende ut av matchen overfor asiatisk mat. Den tåler enda mer enn den tørrere utgaven.

Perfekt midtuke-priset

I møtet med syltet ingefær og wasabi fra sushien eller den sterke chilisausen som ofte følger thairetter, skårer den høyt. Det er restsødmen som fungerer som en buffer mot disse skarpe smakene, og som sørger for en avslutning hvor både vinen og maten smelter sammen.

Når det er sagt, klarer også den tørreste rieslingen seg ganske så godt. Spesielt til klassisk nigiri-sushi og sashimi. Og det er jo førstevalget til de fleste. Prisen gjør den også svært interessant for sushimåltider midt i uka eller når det er mange til bords.

Har fått et solid løft

At begge vinene er i 2014-årgang gjør at de har fått litt tid på seg til å vise fram de typiske trekkene til Mosel-riesling: en touch av petroleum (ja, det er positivt ment), modne grønne epler og blomster.

Les mer om hva som kjennetegner de ulike delene av Mosel-dalen

Bak Schloss Lieser-vinene står Thomas Haag og kona Ute. Thomas har Mosel i blodet siden han kommer fra en betydelig berømthet i Mosel-dalen, nemlig Fritz Haag som i dag styres av Thomas’ bror, Oliver.

Ute og Thomas Haag.

 

Selv om Thomas ble kåret til Wine Maker of the year for sin 2014-årgang av Gault Millau – Tysklands ledende vinguide, så har han ikke kommet helt lett til det.

Da han overtok Schloss Lieser i 1992 var det historiske vinslottets renommé på bunnivå etter lang tids vanskjøtsel. I dag regnes Schloss Lieser atter inn blant eliten i Mosel.

Schloss Lieser er et kjent landemerke i Mosel.

Juvelen i Lieser-kronen er Niederberg Helden hvor Thomas Haag har en betydelig andel. Denne sørvendte vinmarken med blåskiferjordsmonn har partier med opp mot 80 prosent stigning. Stupbratt med andre ord. De rimeligste vinene er imidlertid en miks av druer fra også andre deler av Lieser og av Mosel, deriblant Graacher Himmelreich.

Foreløpig er det ikke så mange Lieser-viner i salg på polet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her