Ukens vin
Her får du rødviner som har alt det gode med seg, men likevel er saftige og leskende

Her får du rødviner som har alt det gode med seg, men likevel er saftige og leskende

Når du er lei av rosevin, men ikke er klar for veldig kraftig rødvin, er en av disse løsningen.
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2020 - 13:45

Sommerrødvin er en som er leskende og saftig og med moderat alkohol, men som også har karakter og tåler å følge et godt måltid.

 

Disse tre vinene er mine sommerfavoritter i det rimelige sjiktet. Og de er alle ulike vrier på saftig kirsebær/morellfruktighet som er en optimal kombinasjon for sommerlige behov. Også ved å by på veldig god vinvaluta for pengene.

Tedeschi Valpolicella Classico Lucchine 2019 er akkurat slik en sommerrødvin skal være, syrlig og frisk med godt bitt, et herlig følge til kalde og varme retter som pizza, pasta, kylling, vegetar og torsk, også fra grillen.

Den streiker litt overfor de kraftigste og mest krydrete grillrettene, men den tåler likevel en del smak. Dessuten er den et veldig representativt uttrykk for genuin valpolicella – som det dessverre er for lite av. Den opprinnelige vinstilen har i de siste tiårene utviklet seg i en stadig søtere retning rent fruktmessig, og det synes i alle fall jeg er leit, siden jeg husker hvor leskende forfriskende og godt valpolicella en gang smakte. 

Men jeg har et håp om at flere vil følge i sporene til Tedeschi som står bak ukens vin. 

Les mer om Tedeschi her

Denne produsenten vektlegger en tørr vinstil, samt autentisitet fra jordsmonn og øvrige vekstforhold, og ikke minst den lange rekken med områdets druesorter: Corvina, corvinone, rondinella, molinara, rossignola, negrara og dindarella. Druematerialet kommer fra flatlandet – ved foten av åslandskapet som er bedre kjent som Valpolicella Classico. Forholdene på flatene er annerledes og gir normalt høyere avling og dermed ganske lette viner. Denne er i så måte intet unntak, men den høyere avlingen til tross, har vinen god karakter. Så er heller ikke dette en vin som skal lagres, men nytes i løpet av de nærmeste årene. 

  Foto: 

Travaglini Cinzia 2019 er en parallell til valpolicella, men nå fra Piemonte, nærmere bestemt Gattinara i den nordlige delen. Et sommerlig alternativ til områdets populære nebbiolobaserte viner. For mens slike viner etter loven må ha minst tre års modning før de lanseres, er denne laget for å nytes mens den er ung og nytappet. Den har derfor enda større mykhet enn eksempelvis en fullblods gattinara, og kan sågar serveres lett avkjølt som er en fordel i den lyse årstid.

Les mer om Travaglini og deres gattinaraviner

Nebbiolo viser seg fra sin kirsebærpregete, men også lett eksotiske side i denne vinen, og det lette innslaget av vespolina bidrar med krydderurter og syrlig frukt. Du får mye mer ut av vinen om du serverer den i de samme glassene du ville brukt for den beste nebbiolo, så vel gattinara som barbaresco og barolo.

Vi snakker faktisk om en lekker matvin den lave prisen til tross, til alt fra sommerlig småmat til klassiske piemontesiske retter som polenta med ragu. Siden vi inntil videre må avskrive reiser dit, kan vi i hvert fall gjenskape smaken både i glass og på tallerken.

 

Barbera er en annen Piemonte-favoritt i Norge, men jeg må innrømme at jeg sjelden drikker vin av denne druen. De billigste er for enkle, og de mer komplekse og konsentrerte har ofte så høy alkohol at de ekskluderer seg fra mitt kjøkken. Med Completo 2019 er det noe annet. Den har god karakter tross sin lave pris og 11,5 prosent alkohol.

Det er ikke første sommer den er blant favorittene 

Her er det masse av kirsebær, både røde og mørke, sure og søte. Den har godt ferskpreg (prikker litt på tunga) som når den serveres i romslige glass forsvinner og den blir bare myk og deilig. Men like fullt er den en god matvin som tåler bra trøkk i tilberedningen (også grill) og sågar krydringen.

Og så har den skrukork og inneholder en hel liter, som gjør den til en favoritt i piknikkurven eller tursekken. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her