Ukens vin
Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Går du for denne boblevinen til 17. mai, gjør du et godt valg

Ikke minst er den i salg på 240 pol, så du er nærmest garantert å få tak i den. Best av alt er at den er et virkelig solid stykke arbeid.
Aase E. Jacobsen
14 Mai 2019 - 14:46
 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut koster riktignok noen tiere mer enn proseccoene de fleste tar med seg fra polet i disse dager, men kvaliteten kan ikke sammenlignes. En cremant som denne er nemlig laget etter klassisk metode, som innebærer at boblene er skapt gjennom en andregangsgjæring i flasken, mens prosecco er langt enklere å framstille. Noe nedlatende kan proseccometoden kalles for brusmetoden, siden boblene skapes i en tank. Det er enda mer betegnende for enkelte billige bobleviner som er tilsatt kullsyre.

Bobler er altså ikke alltid bobler. Noen er finere, mindre og mer delikate enn andre. Som med ukens utvalgte.

Det som også gir en cremant mer karakter er at den henter kompleksitet fra modningen på bunnfallet i flasken etter den siste gjæringen. Denne har ligget 15 måneder som er minimum for blant annet champagne, men for cremant er det ni måneder. For å sikre en sakte oppbygging av boblene til det som gjerne kalles en kremete mousse, trengs det lav temperatur. I dette tilfellet finner modningen sted ved maks 15 grader. 

Druematerialet er 100 prosent chardonnay som i de mest raffinerte champagner, og druene kommer fra naboområdet Yonne som inkluderer Chablis, som har et sterkt kalkholdig jordsmonn til felles med Champagne. Derfor har denne cremanten en klar mineralsk karakter som gjør den til et veldig godt følge til alt av skalldyr, men også annen type sjømat. 

Det som jeg liker aller best med den er at den er syrefrisk og helt knusktørr som sammen med den gode frukten i 2017-årgangen, gir en cremant i en klasse for seg.

Clotilde Davenne jobbet hos Brocard fra hun var 18 til 35 år samtidig som hun bygde opp sin egen vinmarksportefølje. Fra 2004-årgangen står det hennes navn på etiketten.

Da ønologen Clotilde Davenne så smått startet for seg selv i 1992 mens hun fortsatt jobbet for chablisprodusenten Brocard, valgte hun økologisk dyrking. På den tiden hørte dette fortsatt med til unntakene i Chablis.

Siden er Chablis blitt stadig grønnere

I dag dyrker hun 23 hektar fordelt på Chablis, Saint Bris og Irancy. Druene til cremanten kommer fra hele fylket de tre underområdene ligger i (Yonne). Vinmarkene er ikke økologisk sertifiserte, men såkalt HVE (Haute Valeur Environnementale) som er en fransk lovgivning for bærekraftig landbruk som vektlegger biomangfoldet mer enn fravær av plantevernmidler. 

Se hele porteføljen fra Clotilde Davenne

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her