Ukens vin
Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte

Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte

Fra noen av de kjøligste områdene i Sør-Frankrike kommer disse vinene som de gunstige prisene til tross er biodynamisk produsert.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2016 - 14:24

DM Rouge 2015 har mykhet og en saftighet som en pinot noir og krydderkarakter som en châteauneuf-du-pape. Men så snakker vi om en vin fra grenseområdene mot Spania, mer presist en Vin de Pays des Côtes Catalanes, med druemiksen syrah og grenache. Denne svært så anvendelige vinen rent matmessig, har også moderate 12 prosent alkohol, er helt tørr og har god syre til rødvin å være, på nivå med gode nebbioloer og pinot noirer. I det hele tatt en struktur som gjør vei i vellinga.

Biodynamisk sertifisert

Som mange andre naturvininspirerte viner trenger denne vinen luft og smaker faktisk best etter et par timer i karaffel. Det lille innslaget av kullsyre (co2) som føles som en prikking på tunga, er da borte og mykheten i frukten kommer mer til overflaten.

En forløper til denne vinen har jeg smakt før. For etter at Domaine de Majas hadde konvertert til økologisk dyrking i 2007, døpte eierne Agnès og Alain Carrère sine viner for Three Trees. En usedvanlig gunstig priset carignan derfra var i salg i Norge for seks år siden.

Etter at vingården ble sertifisert biodynamisk i 2011, fikk vinene dagens navn og uttrykk. Prisene er høyere, også i takt med Domaine de Majas berømmelse, men fortsatt er de godt innafor, gitt den høye kvaliteten. Etterspørelsen fikk fart på seg etter at Tom Lubbe på Matassa hjalp til med å finne retningen på Domaine de Majas vinstil.

Gamle vinstokker

De lager også en ren grenachevin med navn Majas Cortado 2015, som er en fersk og god bringebærpreget vin, laget av rød, hvit og grå grenache, alt fra gammelt plantemateriale.

Den hvite fra samme sted, Majas Blanc 2015, er morsom og annerledes takket være sin sørfranske druemiks med macabeo (også kjent som viura i Rioja), rolle og carignan blanc. Den trenger for øvrig en god dose luft for å kvitte seg med en litt rustikk karakter. Etter en time i karaffel viser den mye mer av sin iboende frukt som er ren og delikat. En super vin til kylling, spekemat eller fyldige høstsupper.

Samtlige viner er spontangjæret i sementtanker hvor også modningen finner sted. Bruken av svovel er minimal ifølge produsenten. Vinene filtreres heller ikke. Bunnfall må derfor påregnes etter en tids lagring. Det er prisen du må betale for ekstra mye smak.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1156701
    87 POENG
    Majas Cortado
  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    174.90 kr
    Varenummer:
    2043501
    86 POENG
    DM Rouge
  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1849101
    85 POENG
    Majas Blanc
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her