Fatt. di Vaira Quotidiano Bianco 2017 er en svært så inntagende hvitvin med sødmefylt gul frukt, blomster, god syrefriskhet og fint preg av fruktskall. En drøm til vinkosen når du vil ha noe riktig rundt og deilig hvitt i glasset, men også til gode vegetarretter, salater med kylling eller spekeskinke, sandwich, pasta og pizza. Alt dette for 169,90.
Den er den eneste hvitvinen fra området Molise som ellers bare er representert med noen få viner på polet. Molise lever i skyggen av Abruzzo i nord, Lazio og Campania i vest. I sør ligger Puglia. I tillegg er Molise en av de aller minste vinregionene i Italia, og har bare en DOC som har utmerket seg, nemlig Biferno.
Renommeet gjør at prisene aldri er høye, og at det dermed er mulig å finne prisgunstige viner med god karakter, som de fra Fattoria di Vaira. For herfra kommer også Fatt. di Vaira Quotidiano Rosso 2017 som kjennetegnes av saftig fast rød og mørkere frukt og god tørrhet. Et supert følge til pasta med kjøttsaus eller pizza med mye godt på toppen.
Både den hvite og den røde heter "quotidiana" som betyr hverdagslig, men det er det altså bare prisen som kan kalles.
Fra gården kommer også en perlende vin av typen ancestrale, som betyr på "gammel måte" som betyr at boblene er skapt av gjærrester og restsukker i vinen når den tappes i flasker uten filtrering. Gjærrestene fjernes som for musserende vin, og vinen får ny bruskork.
Fatt. di Vaira Ancestrale Bianco 2016 er en artig vri på denne vinstilen med tydelig preg av trebbiano som i ufiltrert utgave gir ekstra fedme, men også god friskhet og noe bittertoner ved siden av boblene som er små og skarpe. Den smaker aller best til mat, gjerne vegetar, men også pasta med fløte og sjømat. Selv prøvde jeg den til rakefisk med kesam, lime og pistasjenøtter og det gjorde susen.
Alle tre har litt uvanlig druemiks for området siden «standarddruene» trebbiano og montepulciano har fått hjelp av den hvite falanghina som er mye brukt på andre siden av fjellene, i Campania, og merlot og cabernet sauvignon for den røde.
Helhetlig filosofi
Fattoria di Vaira er som navnet «fattoria» antyder et gårdsbruk, men ikke hvilket som helst, for de 500 hektarene som inkluderer 40 hektar vinmarker drives etter prinsipper om selvbærende kretsløp.
Permakultur er et annet begrep som brukes om denne typen helhetlig jordbruksfilosofi som blir stadig mer utbredt over hele verden og som også berører vinproduksjon. Begrepet betyr at alle aktivitetene på en gård har betydning for hverandre, og at dyr, planter og mennesker hver seg har funksjoner som de andre er avhengige av. Ordet perma er en forkortelse for permanent som peker på et vedvarende og stabilt system. Som jo passer perfekt for vindruedyrking siden plantene lever så lenge og må levere en gang i året. Både mennesker og dyr, selvsagt i samarbeid med naturen, er nødvendige for at denne prosessen skal gi best mulig resultater.
Fattoria di Vaira er siden 2006 en stiftelse som skal «garantere gårdsdriften og sikre utdannelsen av unge bønder». Driften er biodynamisk for alle de 500 hektarene, og for videreforedlingen av produktene som vin, olivenolje, tomatsaus, ost, honning, pasta og ulike typer mel.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke.