Tombacco Aglianico del Beneventano 2015 har veldig god mørk moden og bløt frukt som sammen med druetypens gode tanninbitt, gjør den til en super partner til gode retter med vilt, enten med saus eller i form av en gryte.
Aglianico er altså druen som er nært knyttet til det vulkanske jordsmonnet i Campania, nærmere bestemt i Beneventano-området, omtrent 2-3 mil øst for Vesuv. Her oppnår agliancio «kun» IGT, derfor er også prisen litt lavere enn eksempelvis Aglianico del Taburno som nå har DOCG, for ikke å snakke om Taurasi, som jo er toppområdet for og den mest lagringsdyktige versjonen av denne druen.
Vår vin er imidlertid ikke ment å spares, men derimot nytes mens den er ung og innsmigrende, men altså full av karakter.
Bak denne vinen står en produsent som har hovedkvarter i Padova, nord i landet, men som kjøpte vinmarker i sør. Tilgjengelig på polet er også Tombacco Biferno Rosso Riserva 2011 fra Molise rett på andre siden av fjellkjeden som deler Sentral-Italia på langs. Den har også litt aglianico i miksen, men her er hoveddruen montepulciano, på samme måte som i mer kjente Abruzzo. Det disse to vinene har til felles er stor bløt frukt og en lett rustikk karakter som passer så godt til vårt hjemlige vilt.
Denne er ellers en DOC-vin fra det svært så lite kjente og bittelille Biferno (23 hektar) som ligger i høylandet nær Campobasso ved opp til 500 m.o.h.. Vi befinner oss rundt 50 kilometer fra Adriaterhavet. Her er jordsmonnet steinete kalk og leire. Riserva betyr bare at vinen holder mer enn 13 prosent. Akkurat denne vinen er modnet i 500 liters eikefat i tre år, og holder sine seks år til tross, fortsatt flere år i kjelleren.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev