Ukens vin
Disse må du prøve til neste skreimåltid

Disse må du prøve til neste skreimåltid

Skrei kan serveres på flere måter enn med lever og rogn. Det gjør delikatessen enda mer vinvennlig. Her får du flere forslag til gode matcher og ditto kjøp.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2017 - 15:38

Quinta da Palmirinha Vinho Verde 2015 er en super vin til klassisk skreimølje – versjonen med lever og rogn. Denne portugiseren har tilstrekkelig friskhet til å hamle opp med den fete leveren, men ikke så skarp syre at den kræsjer med den kokte rognen. Den modne, men altså syrlige frukten lager nemlig en veldig fin buffer overfor nettopp rognen som ofte er utfordringen med skreimølje.

Og er sammen med den tranaktige smaken fra lever, grunnen til at hvitvin er best til dette vinterritualet. Det fine innslaget av sjølignende toner jobber i samme retning som smaken i skreikjøttet. Og denne vinen er å finne i 63 polutsalg.

Dom. de Sulauze Galinette Blanc 2015 er en annen hvitvin som gjør en strålende jobb med rikere retter med torsk eller skrei. Den har en veldig god frukt som trenger en runde i karaffel eller i hvert fall romslige glass, for å vise seg fullt ut. Den er som skapt for retter med hvitløk, olivenolje, tomat og urter. Altså god klassisk middelhavssetting. Som altså torsk og skrei også trives veldig godt med. Best av alt er kanskje at den står og venter på deg i 107 polhyller.

Mange insisterer imidlertid på rødvin, og da er det svært ofte trøbbel i vente. Men beaujolaisen Ch. Cambon 2015 gjør en hederlig innsats. Mye takket være 2015-årgangens fyldige frukt, men også fordi den har veldig god leskende evne. Jeg vil likevel foretrekke denne til andre skreiretter, og den tåler mye smak i tilbehøret, også rødvinsaus.

Felles for alle disse vinene er at de har moderat alkohol, er gjæret med druenes egen gjær, såkalt spontangjæring, og er laget av biodynamisk dyrkete druer. Dessuten er de tilsatt et minimum av svovel før flasketapping. Det gir dem en noe åpnere karakter allerede i ung alder, som etter min mening er en fordel i møtet med mat, og spesielt retter med vanskelige aromaer eller ingredienser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
14 år gammel rødvin til 199,90
+
Ukens vin

14 år gammel rødvin til 199,90

Det er nesten bare denne regionen som kan tilby slike priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sursøt wok lager du enkelt hjemme
Dagens rett

Sursøt wok lager du enkelt hjemme

Sprø og saftige grønnsaker sammen med mørt svinekjøtt - eller sopp for en vegetarisk versjon - er både raskt å lage og fantastisk velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her