Ukens vin
Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Roter veltliner er ytterst sjelden, ikke bare i Norge, men også der den kommer fra. Denne supre utgaven er laget av biodynamisk dyrkete druer, selges veldig billig i Norge og finnes i 65 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
02 April 2017 - 17:33

Det er altså veldig mye positivt å si om Soellner Roter Veltliner von Gösing 2016 som nå i tillegg er kommet i en helt fersk årgang som dessuten kler denne druen veldig godt.

Forrige utgave var absolutt også veldig god, så er det 2015 du får tak i, er det ingen grunn til å fortvile. Denne druen kan gi ganske ordinær vin, siden den er veldig produktiv, men når den kommer fra planter som drives biodynamisk, holdes utbyttet naturlig i sjakk, og druens positive sider kommer fram. Det betyr veldig gode aromaer samt struktur i form av god fylde og syre.

Super matvin

Ikke uventet er dette en vin som er velegnet for matbordet. Den er helt super til alt av vegetarmat, men også gode retter med lyst kjøtt, som kylling eller svin, røykelaks, risotto og torskerogn – om du er like glad i det som jeg er.

Ellers også andre litt tricky ingredienser. Den lett sødmefylte frukten gjør vei i vellinga - bokstavelig talt.

Du lurer sikkert på hva forskjellen på roter veltliner og den mer kjente grüner veltliner er. Fargen i første omgang. Roter veltliner har lys saft, men rødlig skall, og er derfor en hvitvinsdrue som grüner veltliner. Felles etternavn til tross, så er ikke de to druetypene i slekt. Mens roter veltliner er blant de eldste sortene i Østerrike, og dermed «mordruen» til mange andre senere kryssinger som den interessante neuburger, er grüner veltliners historie mye kortere, trolig fra tidlig 1700-tall.

Lagringsdyktig

Den er en naturlig kryssing av den veldig gamle druesorten savagnin og en eldgammel sak kalt st. georgen. Siden den gang er grüner veltliner blitt Østerrikes mest kjente og utbredte druesort, mens roter veltliner kun dyrkes på knappe 200 hektar. Og for det meste i Wagram, hvor denne vinen kommer fra. Produsenten Soellner holder til i høydedragene i områdets nordvestlige hjørne, i landsbyen Gösing på grensen til Kamptal.

Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er roter veltliner svært lagringsdyktig. Selv har jeg ikke smakt gamle viner av denne druen, men hvis den har det samme potensialet som sin «navnebror», frister det å prøve å legge noen flasker til side. 2016-utgaven er i hvert fall veldig overbevisende.

Soellner lager ikke uventet en «grønn» utgave også, Soellner Wogenrain Grüner Veltliner 2015, som fortsett er å få i den supre 2015-årgangen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

Tre barolo-kupp i 2020-årgang venter på et pol nær deg

Samtlige er gode gamle kjenninger som i denne årgangen har fått ekstra mye sjarm.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink
Ukens drink

Her glemmer du helt at dette er en alkoholfri drink

Det er bare formen på glasset som ikke stemmer. Men smaken er så nær originalen som det er mulig å komme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning
Dagens rett

Med brasiliansk klippfiskgryte på bordet blir det høy stemning

Det er vanskelig å overgå brasilianerne når det kommer til å tilberede vår egen klippfisk med kjærlighet og intensitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til taco
Mat og vin i kombinasjon
Vin til taco

Slik velger du vin til taco

Fredagstacoen har har nesten blitt hellig her i Norge, og mange koser seg kanskje med et glass vin på fredagskvelden. Hvilken vin velger vi da til taco?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant
+

Mattrender 2025: Nå kan du spise taco også på Michelinrestaurant

Da snakker vi ikke om den norske fredagstacoen, men den autentiske meksikanske som fortsetter å være en sterk trend også i 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten
Ukens kake
Ostekake med bunn av kakerester

Med denne kaken forsvinner restene av julebaksten

Og hvis du fortsatt har noe igjen, vet du at de kommer til å bli brukt snart, for så godt smaker denne ostekaken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her