Deig:
Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre og rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
Kjevle deigen ut til en ca. 80 cm lang og 20 cm bred leiv.
Bland sukker og kanel inn i romtemperert smør, og fordel blandingen utover deigen. Rull sammen til en pølse. Legg deigpølsen på en stekeplate med bakepapir og form til en ring.
Klipp kransen ved at du klipper med en cm mellomrom nesten gjennom «pølsen». Legg bladene annenhver gang til høyre og venstre.
La klippekransen heve under plast eller et klede til nesten dobbel størrelse, 30-45 minutter. Pensle kransen med egg.
Stek kransen midt i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist.
Tips:
Om du bytter ut sukker og kanel til fyllet med 100 gram mandelmasse eller marsipan får du en annen smak.
Tips:
Du kan godt pynte med melisglasur, men i så fall lønner det seg å redusere på sukkeret i fyllet.
Her finner du flere gode oppskrifter på kringle
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Få ukens kake som nyhetsbrev