Klippekrans
Foto: Eva Brænd

Klippekrans

Klippekrans er en deilig søt gjærbakst fylt med smør, sukker og kanel. Bruk saks for å lage det fine mønsteret i hvetekringlen. Passer til kaffen og i bursdag.

Fremgangsmåte

Deig:
Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre og rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Kjevle deigen ut til en ca. 80 cm lang og 20 cm bred leiv.

Bland sukker og kanel inn i romtemperert smør, og fordel blandingen utover deigen. Rull sammen til en pølse. Legg deigpølsen på en stekeplate med bakepapir og form til en ring.

Klipp kransen ved at du klipper med en cm mellomrom nesten gjennom «pølsen».  Legg bladene annenhver gang til høyre og venstre.

La klippekransen heve under plast eller et klede til nesten dobbel størrelse,  30-45 minutter. Pensle kransen med egg.

Stek kransen midt i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist.

Tips:
Om du bytter ut sukker og kanel til fyllet med 100 gram mandelmasse eller marsipan får du en annen smak.

Tips:
Du kan godt pynte med melisglasur, men i så fall lønner det seg å redusere på sukkeret i fyllet. 

Her finner du flere gode oppskrifter på kringle

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.33 l Pris: 35.50 kr Uten utvalg
    82 POENG
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en festmiddag med kalkun midt i uka
Dagens rett
Kalkunbiff på risotto med tomatsalsa

By på en festmiddag med kalkun midt i uka

Med kalkunfilet får du et lettlaget festmåltid midt i uka. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her