Ukens kake

Glace au four - omelette norvegienne - baked alaska

En slik kake sikrer maks oppmerksomhet

En slik kake sikrer maks oppmerksomhet

Og den smaker fordømt godt. Som skapt for den kommende nyttårsfeiringen med andre ord.
Aase E. Jacobsen
26 Desember 2019 - 12:00

Glace au four, Omelette Norvegienne, Omelette Surprise, Baked Alaska - kjært barn har mange rare navn, men det er lett å forstå hvorfor denne kaken har fått nettopp det. For den skiller seg ut. Stekt iskrem, går det an?

Første gang jeg fikk den servert var i 1977 på mitt første besøk i Frankrike, en leir med ungdom fra hele verden, og jeg var eneste nordmann. Derfor følte jeg meg ekstra verdsatt da festmenyen den siste kvelden hadde Omelette Norvegienne som siste innslag. Flau måtte jeg innrømme at jeg ikke ante hva det var, men at det i hvert fall ikke hadde noe med Norge å gjøre.

Det ble da også bekreftet når desserten ble båret inn, med stjerneskudd på toppen. En uforglemmelig opplevelse både visuelt og smaksmessig. Men altså ingen norsk tradisjon. 

Det først jeg gjorde da jeg kom til Paris etter leiroppholdet var å kjøpe Larousse Gastronomique, den franske matbibel ved siden av Escoffier, for å sette meg inn i det franske kjøkken. Norsk omelett inkludert.

Oppskriften du får her skiller seg imidlertid fra den jeg fikk servert ved at den klassiske franske har sukkerbrødbunn og vaniljeiskrem. Denne vrien gir imidlertid større kontrast i smak og konsistens og vekker lysten på enda en munnfull. Slik skal jo en kake være.

Her finner du en enklere versjon av samme kake

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Glace au four med pistasj- og pasjonsis

Glace au four med pistasj- og pasjonsis

Fremgangsmåte

Begynn med isen.

Pistasj- og pasjonsis:
Visp eggeplommer og sukker luftig. Kok opp melk, fløte og glukosesirup i en kasserolle. Visp eggeblandingen ned i melkeblandingen.

Sil gjennom en finmasket sil og hell like mye masse i to boller. Skrap ut av pasjonsfruktene i den ene bollen. Tilsett hakkete pistasjnøtter i den andre ene bollen.

Kjør blandingene i en ismaskin, én om gangen, eller dekk skålene med plastfolie, ca. 1,5 liter og sett i fryseren i ca. 5 timer. Rør av og til.

Kladdkakebunn:
Sett ovnen på 175 °C og lag kladdkaken.

Smelt smøret i en gryte, og ha deretter i de andre ingrediensene. Bland godt.

Hell røren i en smurt springform, ca. 18 cm. Stek midt i ovnen i 7–8 minutter. Avkjøl på rist.

Før servering:
Sett ovnen på 250 °C, grill. Ta ut isen og legg kaken på en fin ildfast form. Visp eggehviter og halvparten av sukkeret i en bolle noen minutter. Tilsett resten av sukkeret og sitronen. Pisk til et fast skum.

Legg pasjonsisen midt på kaken og dekk med pistasjisen. Stryk på marengsen og sett i ovnen ca. 2–4 min., til marengsen har fått farge. Server umiddelbart.

Her finner du en enklere versjon av samme kake

VI har mange oppskrifter på andre deilige kaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav
Dagens rett
Wok med reinskav i tortilla

Samenes nasjonaldag: Lag noe nytt med reinskav

Reinskav er en selvfølge når samenes nasjonaldag havner midt i uka, for denne delikatessen er utrolig rask å tilberede. Her i en ny sammenheng. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her