Ukens kake

Baba au rhum

Denne franske kakeklassikeren må prøves
Foto: (Angelafoto)

Denne franske kakeklassikeren må prøves

Gjærbaksten er dynket i rom og aprikosmarmelade som gir en ekstra saftig kake. Uimotståelig god.
Aase E. Jacobsen
21 Mars 2019 - 12:00

Opprinnelsen til baba au rhum er i Ukraina hvor den heter babka. Men den skal ha kommet til Frankrike med den polske eksilkongen Stanislav I som under sitt opphold i Lorraine skal ha fått sin konditor til å dynke kaken i alkohol. Muligens syntes han den lokale baksten gugelhupf var for tørr. Det finnes mange teorier, men faktum er at derfra har oppskriften utviklet seg videre til å forknippes med rom. Det skal ha skjedd i 1835. På grunn av Frankrikes rolle som kolonimakt i Karibia, var tilgangen på rom stor. 

Slik kan du også lage baba au rhum: Steke deigen i porsjonsformer, dynke dem og pynte med sjokoladekrem, pisket fløte og pistasjnøtter slik at de ser ut som steinsopp. Foto: katelig

Se våre andre oppskrifter på kaker med rom

Hvis kaken får stå et døgn før den dynkes, suger den til seg væsken enda bedre.Hvis du vil ha en alkoholfri versjon, velger du noen dråper romessens i laken.

Skaff deg ukens kake-tips som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Baba au Rhum

Baba au Rhum

Fremgangsmåte


Smelt gjæren i sukkeret og saltet. Varm opp melk og smør til det er lunkent og hell over gjæren.
Tilsett revet sitronskall og lettpiskede egg. Hell i melet, og elt deigen godt før den får heve i 30 min.
Jobb deigen til den setter seg, og ha den i en puddingform (hull i midten). La den etterheve til den når opp til kanten av formen.
 
Stekes på øverste rille nederst i forvarmet ovn, 220 C i ca 40 min. Avkjøles før den hvelves.
 
Lake:
Kok sukker og vann til en klar lake. Tilsett revet sitronskall og rom.
Hell blandingen på kaken, litt av gangen, slikk at den trekker inn, og suger opp all væske.
Varm opp aprikos marmeladen. Rør den myk, og bre den utover kaken.
 
Sjokoladekrem:
Varm sukker og fløte i en kasserolle (må ikke koke).
Riv sjokoladen grovt, og rør den ned i fløteblandingen. Sjokoladesausen skal være tykk. Hell den over kaken.

Pynt:
Pisk ca 1 dl fløte til krem og dekorer kaken. Toppes med hakket pistasjnøtter.

Tips:
Du kan godt droppe sjokoladekremen. Da blir kaken mindre mektig. 

Tips:
Baba au rhum kan også stekes i posrsjonsformer (uten hull), av samme typen som brukes til brioche. De dynkes og pyntes med sjokoladekrem, pisket krem og dyppes i hakkede pistasjnøtter slik at de ser ut som steinsopp.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her