Ukens kake

Sticky Toffee Pudding

Denne dessertfavoritten fra britiske puber har gjenoppstått på vinbar i Oslo. Du lager den enkelt selv hjemme
Foto: (Julie H. Amundsen)

Denne dessertfavoritten fra britiske puber har gjenoppstått på vinbar i Oslo. Du lager den enkelt selv hjemme

Den er langt fra klissete som navnet kan antyde, bare veldig god og avhengighetsdannende. 
Aase E. Jacobsen
20 Februar 2020 - 12:00

- Alle britiske puber har Sticky Toffee Pudding på menyen, forteller Ed Shaw, kjøkkensjef på Nektar Vinbar i Oslo.

Hans vri er basert på originalen som er laget av dadler og med en karamellaktig saus og med iskrem på toppen. 

Han er derfor overrasket over at nordmenn har tatt så godt mot denne særbritiske tradisjonen.

Ifølge Ed er dette noe som spises for det meste på puben i dag, siden generasjonen som bakte denne kaken, nå er utdøende. Han forteller at de har hatt gjester som får sterke minner om det de fikk servert hos bestemødrene sine.

Sticky Toffee Pudding er midt mellom kake og dessert, men ikke en pudding. Navnet pudding er fordi den vanligvis ble bakt i vannbad i en puddingform. Den har den kompakte konsistensen til felles med eksempelvis Christmas Pudding, en annen erkebritisk dessert (som ingen andre enn briter forstår seg på), men er likevel mye luftigere og lettere og ikke særlig fet. Men vi snakker definitivt ikke om slankemat, for den har mye karbohydrater i form av sukker og dadler.

Sausen er laget av black treacle, en form for mørk sirup, men med litt lavere sukkerinnhold enn den mørke sirupen som selges i butikkene her. Årsaken til at sukkerinnholdet er lavere er at den kommer fra den siste pressingen av sukkerrørene og får derfor med seg mer av ulike typer fiber og mineraler. Black treacle selges ikke i Norge, derfor bruker Ed melasse som er det nærmeste du kommer til denne britiske ingrediensen. Melasse finner du i «alternativhylla» i de fleste større matbutikker. 

Det er en liten smaksforskjell, for black treacle har en lett brent og bitter smak, men den vil bare den virkelige kjenneren av Sticky Toffee Pudding merke.

På Nektar Vinbar anbefales en ikke for søt olorososherry til den «klissete puddingen», men i god pubtradisjon fungerer gode mørke øl like godt til. Eller bare en god kopp kaffe.

 Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Fremgangsmåte

Sticky Toffee Pudding:
Bland grovhakkede dadler med vann i en kjele og kok i 10 minutter. Tilsett natron og bland godt. Avkjøl.

Kjør romtemperert smør og sukker til luftig krem. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kjør inn ett egg av gangen. 

Sikt inn hvetemel og bakepulver. Tilsett dadlene som ikke må være for varme. Bland med en slikkepott.

Kle en liten langpanne og fyll med deigen som er ganske  løs og klumpete. Glatt ut med slikkepott. Dekk formen med alu-folie og stek ved 180 grader i 30 minutter. Sjekk med en trepinne at kaken er gjennomstekt. 

Saus:
Ha ingrediensene i en tykkbunnet kjele, kok opp og la småkoke i 10 minutter. Avkjøl. 

Server puddingen med sausen over og toppet med vaniljeiskrem.

Slik lager du vaniljeiskrem selv

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her