Ukens kake

Kirsebærkake fra Schwarzwald

By på en tysk kakeklassiker
Foto: (clu)

By på en tysk kakeklassiker

Hvis du er så heldig å ha egne kirsebær som du ikke helt vet hva du skal bruke til, ikke nøl. Du blir positivt overrasket over hvor godt de gjør seg i denne kaken.
Aase E. Jacobsen
23 August 2018 - 12:00

Du kan selvsagt bruke søte moreller eller sågar syltete kirsebær, men de sure kirsebærene du ikke helt vet hva du skal bruke til, er aldeles perfekt i denne kaken. 

clu

Her er det brukt cocktailbær som pynt, men friske kirsebær er mye bedre. Eller nedlagte maraschinobær. 

Denne usedvanlig populære tyske kaken, ble skapt av en konditor ved navn Joseph Keller i 1915 på Cafe Agner som lå i en av Bonn's bydeler. Så populær er kaken at den har fått sin egen festival, i Todtnau i Baden-Württemberg.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev   

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Kirsebærkake fra Schwarzwald

Fremgangsmåte

Bunnene: Skill eggene. Rør eggeplommene hvite med flormelis og ha malte, skoldede mandler i. Bland hvetemel, bakepulver og strøkavring i dette og tilsett kakaopulver og finrevet sitronskall. Ha så i smeltet smør og til slutt stivpiskede eggehviter. Bland godt.

Stek tre kakebunner hver for seg, enten i smurte lagkakeformer eller etter hverandre i vanlige kakeformer med løs bunn. Steketid 10-12 minutter ved 200 C.

Fyllet:
Varm melken opp mot kokepunktet og rør puddersukkeret ut i den. Når massen begynner å bli stiv, blander du den med stivpisket krem.

Vaniljekremen:
Pisk eggeplommene sammen med sukkeret i en tykkbunnet gryte. Splitt opp vaniljestangen, plukk kornene ut og rør dem i eggemassen. Tilsett maizenna og melk, og eventuelt vaniljestangen skåret i småbiter. Sett gryten over og rør hele tiden inntil kremen blir tykk. Ta så gryten av. Rør av og til i den slik at det ikke dannes snerk og klumper. I stedet for vaniljestangen kan man bruke 2-3 ss vaniljesukker som røres i når kremen er lunken.

Rør eggeplommen jevn med litt av sukkeret, rør så i litt av melken og visp denne blandingen sammen med den varme melken.

Gelatinen som først har ligget i kaldt vann i 10-15 minutter løses opp.

Kirsebærkompott:
Kok de steinfrie kirsebærene så vidt møre med sukkeret og den lille vannmengden som følger med etter skyllingen av bærene.

Tips:
Du kan eventuelt bruke syltede eller hermetiske kirsebær. Da reduserer du sukkermengden til 100 gram.

Legg så en av kakebunnene på et stort rundt fat. Fordel 5-6 ss vaniljekrem over den, deretter godt og vel ¾ av kirsebærene og oppå der igjen ca ¼ av fløtekremen.

Dynk neste kakebunn med kirsch, legg den oppå den første og dekk den med ¼ av fløtekremen.

Dynk trede kakebunn med kirsch og legg den på toppen, hvor man så dekker til med resten av fløtekremen og til slutt drysser så mye sjokoladespon over at kaken blir nesten helt brun. Pynt kaken med kirsebær og resten av kremen.

Prosessen er ganske lang og omstendelig, men man vil nok oppdage at kaken er vel verdt strevet.

Se våre andre kakeoppskrifter med kirsebær

Lyst på en annen kake da finner du veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her