Det er litt av en bragd av den unge norske kokken Christian André Pettersen å slå søreuropeerne på sin banehalvdel, nemlig med en hovedvekt av italienske råvarer.
Finalen fant sted i Torino og hadde altså lokale råvarer som kandidatene har hatt god tid på å forberede. Oppgaven var todelt: En tallerkenrett med hovedråvarene Castelmagno DOP-ost og egg. I tillegg skulle 50 prosent av retten bestå av frukt eller grønnsaker.
Vinnerutgaven ble Ouef mollet som er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet laget en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen var det for øvrig en overraskelse som teamet fikk vite kvelden før finalen.
- Fatretten er en hyllest til det italienske kjøkkenet, meldte Christian André før konkurransen. Coach Gunnar Hvarnes utdypet: - Fatoppgaven er lagt opp til å hedre den italienske måten å lage og servere mat på. Samtidig er den geografiske identiteten veldig viktig så Christian André setter sitt personlige og nasjonale preg i sine retter.
Derfor heter den da også Arktisk vår. Christian André er fra Bodø, men har jobbet på Mondo i Sandnes de siste årene.
Råvarene til fatretten var kjøtt fra Fassona Piemonte-okse, kalvebrissel og Sant' Andrea som er en spesiell type risottoris fra Piemonte.
Her kan du studere vinnermenyen
Gullegget
«Ouef mollet surprise» med aromatiske urter
Med potet og brunet smør
Dagens vårgrønnsaker
Bakt squash med urteemulsjon
Lun asparges med Castelmagno Aligoté
«Soppkaviar» og sprø potetspiral
Saus
Sitron-sabayonne
«Arktisk vår»
Fatrett Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.
Chateaubriand Fassone
Lett grillet biff smaksatt med spirer og arktiske blomster
Kalvebrissel og risotto
Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen
Nordnorsk mandelpotet
Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter
Arktisk flora
Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk
Contorno
Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)
Sauser
Oksesjysaus med sopp og brunet smør