Tok gull i Europa-finalen i Bocuse – uten norsk sjømat

Tok gull i Europa-finalen i Bocuse – uten norsk sjømat

Christian André Pettersen stakk av med seieren foran Sverige og Danmark, og er dermed klar for verdensfinalen i Lyon neste år.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2018 - 22:34

Det er litt av en bragd av den unge norske kokken Christian André Pettersen å slå søreuropeerne på sin banehalvdel, nemlig med en hovedvekt av italienske råvarer.

Christian André Pettersen er ikke bare norsk Bocuse-kandidat, men en kokk som også Forbes har lagt merke til

Finalen fant sted i Torino og hadde altså lokale råvarer som kandidatene har hatt god tid på å forberede. Oppgaven var todelt: En tallerkenrett med hovedråvarene Castelmagno DOP-ost og egg. I tillegg skulle 50 prosent av retten bestå av frukt eller grønnsaker. 

Det norske vinnerteamet fv commis Håvard André Josdal Østebø, commis Håvard André Josdal Østebø, coach Gunnar Hvarnes Pettersen og coach Gunnar Hvarnes.

Vinnerutgaven ble Ouef mollet  som er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet laget en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen var det for øvrig en overraskelse som teamet fikk vite kvelden før finalen. 

- Fatretten er en hyllest til det italienske kjøkkenet, meldte Christian André før konkurransen. Coach Gunnar Hvarnes utdypet: - Fatoppgaven er lagt opp til å hedre den italienske måten å lage og servere mat på. Samtidig er den geografiske identiteten veldig viktig så Christian André setter sitt personlige og nasjonale preg i sine retter.

Derfor heter den da også Arktisk vår. Christian André er fra Bodø, men har jobbet på Mondo i Sandnes de siste årene. 

Råvarene til fatretten var kjøtt fra Fassona Piemonte-okse, kalvebrissel og Sant' Andrea som er en spesiell type risottoris fra Piemonte.

Her kan du studere vinnermenyen

 

 

Gullegget

«Ouef mollet surprise» med aromatiske urter

Med potet og brunet smør

 

Dagens vårgrønnsaker

Bakt squash med urteemulsjon

 Lun asparges med Castelmagno Aligoté

«Soppkaviar» og sprø potetspiral

 Saus

Sitron-sabayonne

 

 

 

 

«Arktisk vår»

Fatrett  Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.

 

Chateaubriand Fassone

Lett grillet biff smaksatt med spirer og arktiske blomster

 

Kalvebrissel og risotto  

Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen

 

Nordnorsk mandelpotet

Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter

 

Arktisk flora

Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk

 

Contorno

Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)

 

Sauser

Oksesjysaus med sopp og brunet smør

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her