Tester

De 11 beste boksvinene på polet

Velger du vin i boks, er du trygg med en av disse

Velger du vin i boks, er du trygg med en av disse

Dette er de 11 beste boksvinene på polet akkurat nå. De gir deg like god kvalitet som flaskevin til 150 kroner, og koster bare en femmer mer per glass enn de dårligste boksvinene.
Aase E. Jacobsen
12 September 2017 - 19:44

Det er utrolig mye kjip vin som selges i boks. Jeg gråter inni meg når jeg står i kø foran kassa på polet og ser hva folk frivillig kaster bort penger på. Vin som jeg vil karakterisere som tilnærmet udrikkelig og som kjennetegnes av overdreven sødme, overmoden frukt, mangel på friskhet  og struktur. I det hele tatt lite tiltalende.

Og det er ikke fordi denne type vin er så mye billigere. Forskjellen mellom den kjipeste av de kjipe boksvinene og de 11 jeg har valgt ut, er nemlig svært liten, gjerne bare en hundrelapp per boks. Når du fordeler den på de 20 glassene med vin du får fra en slik boks, blir forskjellen minimal. Det er altså snakk om fem skarve kroner per glass.

Det du betaler for er nemlig stort sett alkoholavgift, det gjelder i høyeste grad for de billigste boksene. Avgiften alene utgjør gjerne 240 kroner av det en treliter koster. Ved å velge boksvin av høy kvalitet som de jeg anbefaler, får du vin som koster dobbelt så mye fra produsent når vi holder avgiften utenom. Det er selvsagt ikke gitt at den er dobbelt så god, men sannsynligheten er stor for at den er det, og i mange tilfeller mer enn dobbelt så god.

Smaksopplevelsen er uansett av en helt annen verden. Det kan jeg garantere. Og jeg har smakt mye (dårlig) boksvin opp gjennom årene. 

Så er du misfornøyd med gårsdagens valg, kan du i alle fall trøste deg med å velge det beste fra hyllene med boksviner i dag. 

Her finner du nemlig en usedvanlig vellykket Bordeaux-boks, en usvovlet boksvin fra Piemonte, en super Languedoc-vin og tre flotte bokser fra Rhone.  Alle røde viner og dessuten laget av økologiske/biodynamiske druer. På den hvite siden er det ikke uventet flere solide rieslingbokser fra vekjente Leitz, Geil, Battenfeld-Spanier og Gysler, men også en outsider i form av en italiensk pecorino.

Best av alt er at flere av disse boksene har fast hylleplass i svært mange polutsalg.

Husk å sjekke tappedato - her er tipsene

På de neste to sidene finner du de beste boksene henholdsvis røde og hvite boksviner listet etter poeng

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hvor fantastisk sider er til mat
Matkurs og vinkurs
Sidersmaking+småretter i Oslo

Smak hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Den 02. april kan du smake 5 sider kombinert med tre småretter, så du selv kan oppleve hvor nydelig sider fra Hardanger er til mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her