Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2020

Se alt det lekre du kan bestille fra i dag

Se alt det lekre du kan bestille fra i dag

Nyhetene i mars omfatter det beste i alle kategorier. Barolo, Burgund, California, Ribera del Duero, Champagne, Toscana og mange flere.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2020 - 11:00

Champagnefesten fortsetter og blant marsnyhetene er det flere bobler i toppsjiktet. Legras stiller med St. Vincent 2008, Vazart Coquart med Cuvee 82-13 og så er det hele porteføljen til kultprodusenten Andre Beaufort med Ambonnay Lieu-dit Les Clos Grand Cru Millesime 2013 på topp og tre cuveer av Polisy-druer: Andre Beaufort Polisy Derrière l'eglise Brut Nature 2013 og Andre Beaufort Polisy Brut Nature Millesime 2012 samt ikke minst imponerende snart 30 år gamle Andre Beaufort Polisy Brut 1990.           

Marsnyhetene byr på mye lekkert fra Burgund og 2017, i begge kulører. Claude Dugat har aldri smakt bedre enn i denne supre årgangen.

Les mer om denne produsenten her

Arnoux-Lachaux er en ny produsent på det norske markedet som det er verd å merke seg, særlig imponerende er Vosne-Romanée "les Hautes Maizieres" 2017.

Taupenot-Merme Morey Saint Denis La Riotte Premier Cru 2017 er i toppform, og Louis Remy Morey-St-Denis 1er Cru Clos des Ormes 2012 byr på veldig klassisk «forhåndsmodnet» Morey-frukt.

Heresztyn-Mazzinis gevrey-er Les Songes og 1er Cru Les Goulots er også supre i 2017. Velkjente Jadot stråler med flere 2017-utgaver som Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers, Chambolle-Musigny 1er Cru les Feusselottes og Corton Grand Cru.  

Det samme kan sies om Lejeune Pommard 1er Cru Rugiens-Bas 2017 samt også Nicolas Rossignol med Pommard 1er Cru Jarolieres og Volnay 1er Cru Taillepieds.

På den hvite siden topper Girardin Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières 2017 som er så nært du kan komme grand cru, uten å betale prisen for det. Pernot Belicard Meursault Premier Cru Perrières, her i 2016, er nok en wow-chardonnay. Og ikke å forglemme Tissot Chardonnay Tour de Curon 2017 som riktignok ikke er fra Burgund, men dette er så godt som Jura-chardonnay kan bli – dog til burgundpriser.

Når disse prisene løper løpsk, dukker California opp som hovedkilde for høykvalitets pinot noir og chardonnay til akseptable priser. Kesner Halfmile Sonoma Coast Pinot Noir 2017 og Littorais pinot noirer Wendling Vineyard Anderson Valley Pinot Noir, Savoy Vineyard Anderson Valley Pinot Noir og Hirsch Vineyard Sonoma Coast Pinot Noir gjør rent bord. Mens Domaine de la Cote-vinene ble utsolgt på et øyeblikk tidligere i vinter, og det gjelder trolig også Seven Springs Summum Chardonnay fra samme produsent, når du leser dette.

Selv om det er reiseforbud til Piemonte, kan vi nyte vinene derfra. I basisutvalget av alle ting, finner du en ikonisk vin, Anselma Vingarionda Riserva 2012. Fra samme årgang og en annen solid vinmark og produsent er Aurelio Settimo Annunziata Riserva 2012.

Gajas Dagromis Barolo 2015 er den beste utgaven av denne noensinne. Det gjelder også Sottimano Barbaresco Currá men nå i 2014.

Fra samme lovpriste årgang også i Toscana, kommer Siro Pacenti Vecchie Vigne Brunello di Montalcino og Monsanto Chianti Classico Riserva Il Poggio Gran Selezione. Fra samme produsent kommer en vellagret utgave, Monsanto Chianti Classico Riserva Il Poggio 2006.

Spanias bidrag i toppsjiktet kommer fra Ribera del Duero med Vega Sicilia Unico 2009 og Pago de Carraovejas med hele tre cuveer i toppklassen, den vanlige i 2016-årgang, samt Anejón 2014 og Cuesta de las Liebres 2014

Selvsagt er det riesling også i mars-teten. Legenden Trimbach Riesling Clos Sainte Hune 2014 forsvant umiddelbart som dugg for solen, men Kloster Eberbach Erbacher Marcobrunn Riesling Auslese Goldkapsel 1998 nok ikke opplever samme rush, selv om den fortjener det, for den er virkelig en imponerende 21 år gammel auslese som tåler 20 år til.

Kopke er en trofast leverandør av colheita-portvin, nå i 1960-årgang. Dyrt, men likevel et veldig godt kjøp.

I det sterkeste toppsjiktet finner vi to Islay-whiskyer, Octomore 10.1 og Port Charlotte MRC: 01 2010 som begge fortjener betegnelsen åpenbaring.

 På den neste siden finner du de aller beste marsnyhetene 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her