Tester
Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist
Foto: (paylessimages)

Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist

Utvalget av sake på polet er nå veldig mye bedre enn for kort tid siden. Sjekk de 32 sakene som er smakt og finn din favoritt.
Aase E. Jacobsen
07 November 2017 - 09:20

Mitt første møte med sake var på 80-tallet, den gang kalte vi det risbrennevin, og det ble servert varmt til japanske retter på de ytterst får spisestedene som kombinerte dette i Oslo. Begge deler var eksotisk, og maten var helt klart mye bedre enn drikken. Det var selvsagt fordi utvalget var så lite og så lite representativt. Sake hadde en bortgjemt og nedprioritert plass på restaurantenes drikkekart selv lenge etter at sushi og asian fusion gjorde sitt inntog for alvor. Nå derimot er situasjonen en helt annen. Ikke minst er det på drøyt to år utdannet 45 sakesommelierer i Norge ifølge Kaori Ishii som var Norges første sakesommelier og som står for utdanningen på Sake Sommelier Academy Norway. Dette er en utdanning med flere nivåer på linje med vin- og ølsommelier, bare at temaet er sake - som igjen er en helt annen verden hva begreper angår.  

Du trenger imidlertid ikke ta utdanning for å nyte din sake. Du kan starte med å lese dette:

Lær om hvordan du velger sake til ulike retter av Norges første sakesommelier Kaori Ishii

Her kan du lære mer om sake, hva begrepene betyr  og hva som skiller de ulike typene

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

At sake er en helt annen begrepsverden enn vin og øl, bør altså ikke forhindre deg i å utforske denne drikken. Start med en eller to - kanskje en sparkling sake eller en junmai i stedet for hvitvin til sushien og så kan du gå videre og eksperimentere med de stadig mer komplekse utgavene. Det finnes saker som passer til kjøtt, til ost eller dessert, og de som helst brukes som drinkingrediens

På neste side finner du de 32 sakene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her