Drikke
Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

I Grimstad finnes faktisk Europas eneste sakebryggeri. Og hos Nøgne Ø kan de virkelig sakene.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2015 - 14:03

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sake er en såkalt «acquired taste» – noe du må venne deg til – på samme måte som sherry og «surøl».

Smaker umami

Det disse har felles er den femte smaken, såkalt umami, som ofte gjenfinnes i asiatisk mat eller mat som har gjennomgått en melkesyregjæring. Som er en av de hotteste mattrendene for tiden. Hvis du lurer på hva det er, er sauerkraut og rakefisk noen eksempler fra nordeuropeisk tradisjonsmat.

I denne sammenhengen passer altså sake veldig godt inn, og Nøgne Øs fire forskjellige saker har sine helt klare bruksområder.

Den mest utfordrende, men også mest komplekse er Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake (16493). Den er rett og slett en imponerende sake med aromaer av smør, våt stein, sjøbunn, tørket mango og med deilig fruktighet og masse umami i finishen. Overrask neste gang du serverer ost. Jeg kan garantere at det blir diskusjoner rundt bordet.

Navn som krever forklaring

Det lange og kronglete navnet på denne sake-en fortjener en forklaring. Den finner nederst i denne artikkelen

De andre sake-ene fra Nøgne Ø er langt mer tilgjengelige. Den mest elegante er Junmai Ginjo Sake (14540)som har et spennende mineralsk preg,

frisk og lekker i munnen, omtrent som en chablis grand cru.

Den passer veldig godt til mer forseggjorte og ganske delikate asiatiske retter.

På plass i polhyllene

Nøgne Ø Junmai Sake (52870)er super som følge til sushi siden den har en del sødme, god munnfølelse og svakt tropisk

fruktighet. Dermed tar den både syltet ingefær, wasabi og soya med glans. Den finnes dessuten allerede i en god del polhyller.

Her kan du lese hva Norges fremste ekspert på sake til mat mener

Sakebrygging er en kompleks affære som ikke ligner på noe annet, men ligner mer på ølbrygging enn vinframstilling. Det er en av grunnen til at Nøgne Ø dro i gang sitt «ville» prosjekt i 2010.

Det siste sake-prosjektet er helt vilt for det er snakk om en spontangjæret musserende sake. Sammenlignet med andre musserende sake-er er Nøgne Ø Sparkling Sake (2251402) tørr og frisk og med et veldig rent rispreg. Et godt og kulere alternativ til prosecco.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her