Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Sake er en såkalt «acquired taste» – noe du må venne deg til – på samme måte som sherry og «surøl».
Smaker umami
Det disse har felles er den femte smaken, såkalt umami, som ofte gjenfinnes i asiatisk mat eller mat som har gjennomgått en melkesyregjæring. Som er en av de hotteste mattrendene for tiden. Hvis du lurer på hva det er, er sauerkraut og rakefisk noen eksempler fra nordeuropeisk tradisjonsmat.
I denne sammenhengen passer altså sake veldig godt inn, og Nøgne Øs fire forskjellige saker har sine helt klare bruksområder.
Den mest utfordrende, men også mest komplekse er Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake (16493). Den er rett og slett en imponerende sake med aromaer av smør, våt stein, sjøbunn, tørket mango og med deilig fruktighet og masse umami i finishen. Overrask neste gang du serverer ost. Jeg kan garantere at det blir diskusjoner rundt bordet.
Navn som krever forklaring
Det lange og kronglete navnet på denne sake-en fortjener en forklaring. Den finner nederst i denne artikkelen
De andre sake-ene fra Nøgne Ø er langt mer tilgjengelige. Den mest elegante er Junmai Ginjo Sake (14540)som har et spennende mineralsk preg, frisk og lekker i munnen, omtrent som en chablis grand cru.
Den passer veldig godt til mer forseggjorte og ganske delikate asiatiske retter.
På plass i polhyllene
Nøgne Ø Junmai Sake (52870)er super som følge til sushi siden den har en del sødme, god munnfølelse og svakt tropisk fruktighet. Dermed tar den både syltet ingefær, wasabi og soya med glans. Den finnes dessuten allerede i en god del polhyller.
Her kan du lese hva Norges fremste ekspert på sake til mat mener
Sakebrygging er en kompleks affære som ikke ligner på noe annet, men ligner mer på ølbrygging enn vinframstilling. Det er en av grunnen til at Nøgne Ø dro i gang sitt «ville» prosjekt i 2010.
Det siste sake-prosjektet er helt vilt for det er snakk om en spontangjæret musserende sake. Sammenlignet med andre musserende sake-er er Nøgne Ø Sparkling Sake (2251402) tørr og frisk og med et veldig rent rispreg. Et godt og kulere alternativ til prosecco.