Cognac fornyer seg og det trengs sårt, for denne tradisjonsrike brennevinsstilen utfordres fra alle kanter, whisky, rom og gin.
Through the Grapevine er et slikt framstøtt. Det er en unik cognacserie fra La Maison du Whisky - LMDW - bestående av utvalgte cognacer fra forskjellige destillatører. Through the Grapevine Jean Fillioux Cask 75 TTG Grande Champagne er en slik. En ytterst interessant cognac, som riktignok overgås av Jean Fillioux Grande Champagne Single cask no 86 fra samme produsent.
Her kan du lese mer om Jean Fillioux
Tallet 86 antyder at single cask-en er fra 1986, men det er ikke lov å sette på flasken i henhold til cognacs (noe utdaterte) superstrenge regler for årgangsvare. Denne cognacen er dessuten testen aller beste kjøp blant de vallgrete brennevinene.
Men aller heftigst av alle er ettertraktede Plantation Rum Extrême No3, Long Pond 1996 fra et destilleri på Jamaica som ble etablert i 1753. Rett og slett imponerende og superkonsentrert. Rom blir ikke nødvendigvis bedre av å lagres så lenge i fat, den høye temperaturene gjør at fordampingen er ekstrem. Så etter 21 år på Jamaica og ett år hos Maison Ferrand i Cognac, er det naturlig nok mye som er gått over i englenes andel, men det som er igjen er altså i en klasse for seg.
Denne er såkalt høyester-rom som kjennetegner rom fra Jamaica, som gir den en karakteristisk funky smak, også kalt hogo eller dunder, som stammer fra bunnfallet i destillasjonspannene.
Også fra Jamaica og nesten like intens - og enda sterkere - utrolige 59 prosent - er Worthy Park 2007. I følge baketiketten er englenes andel 60 prosent, så hva det kan være for førnevnte Extrême No3, kan vi bare gjette oss til. Det som skiller dem er dessuten at Worthy Park kommer fra det første plantasjedestilleriet på Jamaica, fra 1720, men også at den yngre romen har relativt lavt innhold av esteren etylacetat som gir den fruktige, men også funky karakteren.
Den har hatt 10 år i ex-bourbon-fat og er altså en mer moderne Jamaica-utgave. Destilleriet er dessuten nytt, reåpnet i 2005 etter å ha vært stengt i 50 år.
Er du på romkjøret, må du ta en titt på romene fra Haiti, Le Rocher og Vaval fra Clairin for de er enda mer funky, og ikke like sterke som jamaicanerne. Men altså uten fatlagring og med alle råromens særegenheter.
Her kan du lese om hvordan slik rom blir til
At sterkt er godt, er Old Raj Spiced Gin, et strålende bevis på. Denne helt spesielle ginen er destillert med einebær, rosepepper, appelsin, mandel, kummin, koriander, kubebepepper, rognebær, røkt paprika og safran. Og det kjennes på smaken som i tillegg er ekstra fyldig og med veldig god fruktkonsentrasjon. Gin tonicen blir aldri den samme etter dette.
Blant de sterke nyhetene er det også denne gangen en god dose med fruktdestillater fra Capovilla. Med Distillato di Prugne selvatiche 2010 som den aller mest fascinerende, og langt unna tidligere tiders erfaring med slivovic, på tur i gamle Jugoslavia. Den smaker mer av frukten og mindre av alkohol, enn sist jeg smakte den i 2017.