Ta kål på middagen

Når grønnsakene pakkes rundt kjøttet, slipper ingen unna. Og det er bra, for kål er så sunt og godt for deg at du heretter kan pælme hele kosttilskuddsarsenalet ditt. Med et glass vin til blir det den reneste fryd.
Aase E. Jacobsen
16 Februar 2004 - 10:29

Få grønnsaker er så utskjelt som hodekål. Samtidig som få grønnsaker har så mange gode egenskaper som kålen. Selv om de nok er skjult for de fleste. En hyppig brukt medisinplante gjennom de mer enn 2000 år den er blitt dyrket. Og det er mye som tyder på at de gamle romere hadde rett i sin vurdering av kålen som vidundermedisin, for dens innhold av antioksidanter er særdeles gunstig i kampen mot vår tids største helsetrussel, nemlig kreft. Undersøkelser viser at så lite som et måltid med kål i uka reduserer kreftrisikoen med to tredeler.

Så når noen rynker på nesa over kålen (i alle fall hvis det er en voksen person), kan du vise til hva Cato, en av store og berømte romerske politikere og jordbruksekspert, ga sine samtidige råd om, nemlig å spise mye kål før en middag hvor det serveres mye alkohol, samt noen kålblader etterpå, så skal du kunne drikke så mye du ønsker. Undertegnede har ikke testet dette rådet, men det kan kanskje være verdt å legge seg på minnet. Ellers er følgende anekdote som du kan lese i Henry Notakers Appetittleksikon, ganske festlig: Den romerske keiser Claudius var så glad i kål at han skal ha sammenkalt Senatet for å få dem til å vedta at kål med kjøtt er den beste av alle retter.

Hate eller elske
Kanskje det er grunnen til at kombinasjonen kål og kjøtt er så utbredt i absolutt alle matkulturer. Vi har vår fårikål som selvsagt ikke er noe unik på noen måte, men som likevel er veldig "norsk". Kål har vi dyrket her til lands siden vikingtiden. Og sausen har vært her enda lenger. Men vi har også kålruletter som er en typisk elske eller hate-rett, for de som er gamle nok til å ha hatt det som mer eller mindre fast element i ukesmenyen. Med litt ekstra smakstilsetninger som den vi serverer denne uken, kan jeg love at selv den innbitte kålrulett-hater kan være med på en holdningsendring.

Å drikke vin til en så hverdagslig rett vil kanskje noen mene er å kaste perler for svin. Men da skal vi huske på at kålruletter er en rett som serveres i veldig mange land, også der hvor vin lages. Og der er et glass vin til maten helt naturlig. Kål er imidlertid ikke det letteste å finne en vinpartner til. Vi må konsentrere oss om hvitvin eller en saftig rødvin.

Den hvite må imidlertid ikke være for mager og syreskarp, men heller ikke for bløte syrer. En relativt rimelig siciliansk hvitvin Chiaramonte Cataratto 2001 (46073) er rund og smøraktig med modne tropiske aromaer, litt fet men med akkurat nok syrefriskhet til å gå fint til kålrulettene. Terra Vecchia Vermentino Chardonnay (31869) fra Korsika fungerer også rimelig godt da den er omtrent i samme stilen bare mer krydret.

Lykkelig valg
Den tyske hvitvinen Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173) byr på større eleganse, og her backes de gode syrene med noe mer sødme. Dessuten har den langt lavere alkohol enn de to søreuropeerne.

Noen saftige rødviner er også på sin plass. En av nyhetene nå i januar, Tango Bonarda 2008 (20100) er både rimelig, god og ikke mindre enn super til kålrulettene. Det kommer av den intense bærsaftigheten og -sødmen. Liker du mer krydder i vinen, er sørfranske Le Jaja De Jau Syrah-Grenache 2001 (13292) er veldig godt valg. Sicilianske Chiaramonte Nero d'Avola 2010 (20029) fra samme produsent som den hvite, er enda mer krydret, men ikke mer enn at den vil være et lykkelig valg for den som vil ha mest mulig smak til kålen.

Stekte kålruletter

Stekte kålruletter

Fremgangsmåte

Løsne forsiktig 10 kålblader og forvell dem i kokende lettsaltet vann i 10 minutter til de er myke. Hell av vannet. Avkjøl i iskaldt vann og la dryppe godt av.

Fyllet:
Kok risen i dobbel mengde vann. Avkjøl. Bland med farsene, hvitløken og urtene. Spe evt. med melk/vann til en ikke for fast farse. Smak til med salt og pepper.

Legg en stor skje farse midt på hvert kålblad og pakk det hele godt inn. Legg kålrulettene tett i tett i en ildfast form og pensle med olivenolje eller smeltet smør.

Sett inn i ovnen ved 180 grader og stek i 30 minutter. Fordel innholdet av tomatboksen over og stek videre i 20 minutter. Dryss over med friske urter.

Server med potetmos, kokte poteter eller ris og godt brød og gjerne en salat.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskens beste lammeoppskrifter
Guide
Påskelam oppskrifter

Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret
Dagens rett

Lammekoteletter er et godt alternativ til stek - i hvert fall med dette tilbehøret

Det er ikke alltid at påskelammet må komme som stek eller lår. Lammekoteletter et et fin-fint alternativ - særlig om det er få rundt bordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet
Ukens drink

Påskedrinken i år lager du av det du har i skapet

Akevitt, tranebærjuice og gingerale er en herlig leskende og lett krydret kombinasjon som kommer med smaksgaranti.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her