Godbiter i pollisten
Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.
01 Desember 2021 - 12:45

Burja pinot noir 2019.jpg [51.81 KB]Burja Noir 2019 er en fyldig og fløyelsmyk, konsentrert og veldig stofflig pinot noir med en litt annerledes struktur enn hva du vanligvis drikker av denne druen. Det vil si hvis vi tar utgangspunkt i den mest kjente pinot-stilen, altså Burgunds.

Det kommer dels av måten den er laget på, som er knyttet til den stadig mer populære naturlige vinframstillingsmetoden, uten tilsetninger, minimalt med svovel og ingen inngripen i selve prosessen. Bortsett fra kontroll av temperatur og oksygentilgang. Samt ikke minst fravær av ny eik.

Så kommer den ikke fra et sted du vanligvis forbinder med pinot noir. Om Slovenia og nærmere bestemt Vipava Valley, ikke er førstevalget for denne druen, skyldes det først og fremst tilgjengeligheten. Bare 7 prosent av arealet i området er dyrket med pinot noir, og bare en og annen pinot noir herfra har vært å få tak i på polet, som de fra Marjan Simcic og Movia, som aller er utsolgt, og ikke minst den rimelige Vipava Lanthieri Pinot Noir som fortsatt finnes.

Burja_tla_v_vinogradu.jpg [192.78 KB]
Så såkalte flysch-jordsmonnet har høyt innehold av kalk men også leire og sand.

Les mer om denne pinot noir-en her

Vipava er hvitvinsland og i økende grad oransjevinland. Men pinot noir evner altså å gi gode resultater takket være riktige jordsmonnsforhold (høyt kalkinnhold, leire og sand – kjent som flysch) og et forholdsvis kjølig klima (derfor er også hvitvinsdruer er viktigst).

Historisk sett var det adelen som dyrket pinot noir. 

Burja_Primoz_Lavrencic_05.jpg [351.02 KB]
Primoz Lavrencic har store ambisjoner for sin satsing på pinot noir.

Burjas satsing på pinot noir er av nyere dato, det vil si plantene er inntil 25 år gamle, siden Primoz Lavrencic som lager vinene i dag, arvet denne vinmarken for ikke så lenge siden. I siste årgang ut er det druer fra 19, 10 og 5 år gamle vinplanter som er brukt. Vinen har en stigende kvalitetskurve etter hvert som erfaringen med denne druen har økt. 

Les om Burja og Slovenias viner her

Ikke minst driftes de nå etter øko/biodynamiske prinsipper, og Primoz mener han nå kjenner jordsmonnet i de ulike parsellene stadig bedre. Han er samtidig svært opptatt av at terroiret skal komme til uttrykk. Det vil jeg si er det som har skjedd med denne vinen som jeg har smakt i tre årganger nå.

Framstillingsmetoden er imidlertid den samme med håndplukking, spontangjæring, 11 måneders modning i brukte 1000-1500 liters eikefat, ingen filtrering og minimal svovling før flasketapping. Dermed har vinen med seg mest mulig fra vinmarken – inkludert de unike aromaene gjennom gjærsoppene som finnes naturlig på drueskallene - og er best mulig rustet til et langt liv i kjelleren.

Burja_Primoz_Lavrencic_01.jpg [407.84 KB]
Primoz Lavrencic mens han lager Burja Bela - hvitvin som får skallkontakt blir til oransjevin.

Drikker du den i dag, lønner det seg å helle den i en karaffel én time før den skal nytes, da oppnår du en enda fyldigere og fløyelsmykere frukt for da forsvinner de siste rester av det litt stall- og tørrstoffaktige som forbindes med fravær av filtrering og den naturlige framstillingsmetoden.

Burja Bela hvitvin.jpg [49.29 KB]Tilgjengelig i Norge er også en av hans oransjeviner, Burja Bela White 2019, som er en blanding av malvasia fra mer enn 60 år gamle planter, ribolla gialla, lazki rizling (welschriesling) med flere.

Den er svært interessant og ekstra konsentrert i siste årgang ut, med et veldig godt mineraluttrykk. Noe som ikke alle oransjeviner evner å vise. Skallmaserasjonen som er den som gir vinen den mer eller mindre oransje fargen – hvitvinsdruer har i varierende grad fargestoffer.

Dette og fraværet av filtrering kan gi vinen en litt rustikk og robust karakter med gjenværende elementer fra selve framstillingen. Dette er ikke noe alle liker, men i denne vinen trenger terroiravtrykket gjennom skallpreget, og dermed har Primoz lykkes med sitt prosjekt. 

Denne slovenske oransjevinen er også både superelegant og fortsatt superbillig

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

  • Produsent:
    Burja Estate
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    324.60 kr
    Varenummer:
    10203001
    90 POENG
    Burja Estate Bela White
  • Produsent:
    Burja Estate
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    398.00 kr
    Varenummer:
    10987201
    90 POENG
    Burja Noir
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her