Godbiter i pollisten
Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.
20 Oktober 2021 - 11:45

Den gjør dessuten et utmerket arbeid som matfølge, og ikke minst vil den utvikle seg videre i kjelleren.

Movia Sivi Pinot Grigio Ambra.jpg [42.56 KB]At Movia Sivi Pinot Ambra 2019 defineres som oransjevin, kan skremme noen. Men jeg vil kalle den en oransjevin light utfra smak og karakter. Mest fordi noen oransjeviner kan være litt «ville» i stilen, litt rustikke eller oksidative.  

Fargen er imidlertid så oransje en vin kan være. Det skyldes druen pinot gris som har mye farge i skallet, og med 21 dagers uttrekkstid oppnås slike resultater.

Duften er nydelig sødmefylt fruktig og lett blomsterpreget, i munnen

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

følger den godt opp med super konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Ettersmaken er lang med fint integrert skalltanninpreg og snev av tørket rød frukt.

Husk for all del å dekantere den, gjerne ett døgn på forhånd, for den bygger på seg på denne måten. Du tror det kanskje ikke før du ser det, men da blir du også overbevist.

Dekantering av oransjevin er en svært lønnsom øvelse rent smaksmessig

Så mye smak har denne oransje hvitvinen at den gjør jobben overfor retter hvor du normalt ville valgt en kraftig rosevin eller også rødvin. Vi snakker om lam – fårikål er perfekt, men også lammestek. Helstekt kylling med sopp eller høstens grønnsaker. Fete oster, også ostegratinerte retter. I det hele tatt i alle sammenhenger hvor en vin med struktur, syrlighet fruktighet og lett tannintørrhet etterlyses.

Movai har i alt 22 hektar på grensen mellom Italia og Slovenia.jpg [834.15 KB]
Movia har i alt 22 hektar på grensen mellom Italia og Slovenia

At denne vinen bare koster to hundre kroner, er nesten litt vilt. Det skyldes at den er i basisutvalget – i alt 120+ polutsalg. Normalt ville den ligger på ca 275 kroner, men anbudet fra polet hadde 199.90 som maksgrense. Når den selges så mye rimeligere, er det fordi importør og produsent har tro på suksess. Movia som normalt lager vin i begrenset antall og raskt sluttselges, hadde som følge av pandemien nok vin på lager til å tilby polet denne vinen til akkurat denne prisen.

Neste år vil prisen være en annen, og samtidig vil flere viner fra Movia komme på markedet. Akkurat nå er det bare Sivi og Movia Rebula Ribolla 2018 som er i salg. Den siste er ikke så ulik Sivi rent stil- og kvalitetsmessig. Den er laget på samme måte, men altså av en annen drue. Rebula/ribolla er veldig typisk for dette grenseområdet mellom Italia (Collio) og Slovenia (Goriška Brda) og en av de aller mest tradisjonsrike.

Vinen modnes i eik i 12 måneder eller mer  avhengig av vinstil..jpg [246.07 KB]

Vinen modnes i eik i 12 måneder eller mer avhengig av vinstil.

Den har kortere tid med skallene, men er tørrere i stilen. Altså mer tanniner. Den har da også modnet i hele 18 måneder i små franske fat (barrique) mot 12 måneder for Sivi. Den lengre tiden i fatene framhever den lett oksidative karakteren.

Derfor er dette en litt mer krevende oransjevin. Som absolutt bør dekanteres, og som dessuten holder lenge i kjelleren. Med alderen vil skall- og fattanninene mykne og disse to vinene vil fortsette å være forskjellige. Hvilket er det som er fascinerende med oransjevin. Det er slett ikke en ensartet vinstil, men hver produsents stil og hver vin er unik.

Aleš Kristančič er 8. generasjon vinmaker hos Movia.jpg [258.32 KB]
Aleš Kristančič er 8. generasjon vinmaker hos Movia

Begge vinene er laget av druer som vokser i det for Goriška Brda-området typiske opok-jordsmonnet.

Her kan du lese mer om det

Det høye kalkinnholdet sørger for druer med gode syrenivåer og en klar mineralprofil. Når vinen lages med skallkontakt og fatmodning som i disse tilfellene, blir mineralkarakteren noe undertrykt eller skal vi si at den smelter sammen med alle de andre aromaene fra framstillingen. Annerledes er den i alle fall.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her