Den gjør dessuten et utmerket arbeid som matfølge, og ikke minst vil den utvikle seg videre i kjelleren.
At Movia Sivi Pinot Ambra 2019 defineres som oransjevin, kan skremme noen. Men jeg vil kalle den en oransjevin light utfra smak og karakter. Mest fordi noen oransjeviner kan være litt «ville» i stilen, litt rustikke eller oksidative.
Fargen er imidlertid så oransje en vin kan være. Det skyldes druen pinot gris som har mye farge i skallet, og med 21 dagers uttrekkstid oppnås slike resultater.
Duften er nydelig sødmefylt fruktig og lett blomsterpreget, i munnen
følger den godt opp med super konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Ettersmaken er lang med fint integrert skalltanninpreg og snev av tørket rød frukt.
Husk for all del å dekantere den, gjerne ett døgn på forhånd, for den bygger på seg på denne måten. Du tror det kanskje ikke før du ser det, men da blir du også overbevist.
Så mye smak har denne oransje hvitvinen at den gjør jobben overfor retter hvor du normalt ville valgt en kraftig rosevin eller også rødvin. Vi snakker om lam – fårikål er perfekt, men også lammestek. Helstekt kylling med sopp eller høstens grønnsaker. Fete oster, også ostegratinerte retter. I det hele tatt i alle sammenhenger hvor en vin med struktur, syrlighet fruktighet og lett tannintørrhet etterlyses.
At denne vinen bare koster to hundre kroner, er nesten litt vilt. Det skyldes at den er i basisutvalget – i alt 120+ polutsalg. Normalt ville den ligger på ca 275 kroner, men anbudet fra polet hadde 199.90 som maksgrense. Når den selges så mye rimeligere, er det fordi importør og produsent har tro på suksess. Movia som normalt lager vin i begrenset antall og raskt sluttselges, hadde som følge av pandemien nok vin på lager til å tilby polet denne vinen til akkurat denne prisen.
Neste år vil prisen være en annen, og samtidig vil flere viner fra Movia komme på markedet. Akkurat nå er det bare Sivi og Movia Rebula Ribolla 2018 som er i salg. Den siste er ikke så ulik Sivi rent stil- og kvalitetsmessig. Den er laget på samme måte, men altså av en annen drue. Rebula/ribolla er veldig typisk for dette grenseområdet mellom Italia (Collio) og Slovenia (Goriška Brda) og en av de aller mest tradisjonsrike.
Den har kortere tid med skallene, men er tørrere i stilen. Altså mer tanniner. Den har da også modnet i hele 18 måneder i små franske fat (barrique) mot 12 måneder for Sivi. Den lengre tiden i fatene framhever den lett oksidative karakteren.
Derfor er dette en litt mer krevende oransjevin. Som absolutt bør dekanteres, og som dessuten holder lenge i kjelleren. Med alderen vil skall- og fattanninene mykne og disse to vinene vil fortsette å være forskjellige. Hvilket er det som er fascinerende med oransjevin. Det er slett ikke en ensartet vinstil, men hver produsents stil og hver vin er unik.
Begge vinene er laget av druer som vokser i det for Goriška Brda-området typiske opok-jordsmonnet.
Det høye kalkinnholdet sørger for druer med gode syrenivåer og en klar mineralprofil. Når vinen lages med skallkontakt og fatmodning som i disse tilfellene, blir mineralkarakteren noe undertrykt eller skal vi si at den smelter sammen med alle de andre aromaene fra framstillingen. Annerledes er den i alle fall.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..