I minst to tidligere sommervinanbefalinger har jeg trukket fram Ampeleia, som er geniale Elisabetta Foradoris vingård i Toscana.
Enlitersflasken, Ampeleia Unlitro 2014, er like genial når mange skal serveres og boksvin er utelukket.
Lekkerbiskener x 3
Men også hennes andre viner fungerer i den lyse tiden, og spesielt når sommervarmen lar vente på seg eller er totalt fraværende som i år.
Ampeleia Kepos 2013 er en voksen utgave av Unlitro, siden druemiksen i stor grad er den samme, og mer beslektet med Sør-Frankrike enn resten av Toscana. Så er klimaet i Maremma ute ved den toscanske kysten ikke som eksempelvis i Chianti Classico.
Slik jobber Elisabetta Foradori i Trentino
Dette er hennes satsing i Maremma
Vinen er en virkelig lekkerbisken med flott bærkarakter, god fylde og sødme og fin fasthet. En topp matvin som også tåler minst seks år i kjelleren.
Ja, takk begge deler
Hoveddruen i Kepos, grenache som kalles alicante lokalt, opptrer i ren form i Ampeleia Alicante 2014 som er tørrere enn den andre, men like fullt byr på deilig frukt og stor saftighet. Også denne har et visst lagringspotensial, men spørsmålet er heller om den får være i fred når den først er kommet i hus.
Det er rett og slett umulig å velge mellom de to. Helt klart et Ole Brumsk dilemma.