Ukens vin
Superkul vin til knallpris

Superkul vin til knallpris

Disse californiske vinene er utrolig gode kjøp til tross for den sterke dollaren.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2015 - 15:24
Rabbit Ridge Allure des Robles Blanc.

Rabbit Ridge Allure Blanc 2013 er ikke bare en knallgod hvitvin til en veldig god pris. Den er dessuten helt spesiell, både sammenlignet med annen rimelig californisk vin og sågar fransk – som den henter sin inspirasjon fra.

Ser til Rhône

Produsenten Erich Russell og Rabbit Ridge Winery er en «Rhône Ranger» - en betegnelse på californiske vinmakere som «kopierte» Rhône-dalens vinstiler. Erich gjør det imidlertid på sin måte. Vinen er en miks av Rhône-druene roussanne og viognier, noe som ikke er helt etter boka i Nord-Rhône.

Der er det som kjent marsanne og roussanne som hører sammen, og viognier forbeholdes appellasjonen Condrieu. Det er riktignok denne siste som er Erichs forbilde. Viognier-druene dyrkes etter samme system i vinmarkene som der, det vil si i bratte skråninger med svært høy tetthet. Drøyt 20.000 planter per hektar er ikke bare tett, men ekstremt tett.

Det gjør at konkurransen om næringen øker, og smakskonsentrasjonen i hver drue øker. Resultatet er bedre vin.

Naturlig beskyttet

Selve vinframstillingen er også spesiell. Etter at vinen er ferdiggjæret i ståltank, overføres den til fat som nylig har inneholdt chardonnay. Her får den være i fred i 5-6 måneder. Gjærrestene bidrar til å beskytte vinen og forberede den på et langt liv i flaske. Derfor er det nesten ikke nødvendig å tilsette svovel ved flasketapping. I tillegg tilfører gjærrestene ekstra smak og fedme. Erich verken klarer eller syrejusterer vinene sine.

Rabbit Ridge Allure de Robles Rose.

Rabbit Ridge Allure Rose 2014 er en annen Rhône-look-a-like, nærmere bestemt Tavel. Druemiksen er grenache og litt mourvèdre. En fyldig og fruktig rose som fungerer veldig godt på matbordet.

Vinmarkene til Rabbit Ridge ligger i Paso Robles’ Westside, i underområdet Templeton Gap District, som har noe mer maritim påvirkning enn det østlige Paso Robles. Forskjellen mellom dag og nattemperatur er en annen ekstremitet. Den kan gå fra 35 grader til 5-6. Det gjør at hvite druer og røde druer hvor syren er viktig gjør god figur i denne delen av Paso Robles. Også fordi jordsmonnet som er kalkholdig og steinete.

Paso Robles-hype

Vi befinner oss altså litt nord for Los Angeles og jo lengre inn i landet du kommer, jo mer ørkenaktig blir landskapet. Paso Robles er derfor mest kjent for sin zinfandel, men det dyrkes et 40-talls ulike druer, og Russell-familien står ikke noe tilbake.

Jordsmonnet i Templeton Gap District er kalkholdig.

 

Erich Russell er en av pionerene innen californisk vinindustri – han startet Rabbit Ridge i 1981 i Sonoma og flyttet alt til Paso Robles i 1996. Den gangen var det bare en håndfull produsenter der, i dag er det flere enn 200 vingårder. Godt hjulpet av at Robert Parker Jr. mente området hadde stort potensial.

Erich Russell er i vinkjelleren hver dag.

 

Paso Robles er likevel langt unna Napa i glamour. Erich er ifølge ham selv i vinkjelleren hver eneste dag og er fortsatt hands-on når det kommer til å lage vinene. At det har noe for seg, kjenner du på smaken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her