Ukens vin
Superkul vin til knallpris

Superkul vin til knallpris

Disse californiske vinene er utrolig gode kjøp til tross for den sterke dollaren.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2015 - 15:24
Rabbit Ridge Allure des Robles Blanc.

Rabbit Ridge Allure Blanc 2013 er ikke bare en knallgod hvitvin til en veldig god pris. Den er dessuten helt spesiell, både sammenlignet med annen rimelig californisk vin og sågar fransk – som den henter sin inspirasjon fra.

Ser til Rhône

Produsenten Erich Russell og Rabbit Ridge Winery er en «Rhône Ranger» - en betegnelse på californiske vinmakere som «kopierte» Rhône-dalens vinstiler. Erich gjør det imidlertid på sin måte. Vinen er en miks av Rhône-druene roussanne og viognier, noe som ikke er helt etter boka i Nord-Rhône.

Der er det som kjent marsanne og roussanne som hører sammen, og viognier forbeholdes appellasjonen Condrieu. Det er riktignok denne siste som er Erichs forbilde. Viognier-druene dyrkes etter samme system i vinmarkene som der, det vil si i bratte skråninger med svært høy tetthet. Drøyt 20.000 planter per hektar er ikke bare tett, men ekstremt tett.

Det gjør at konkurransen om næringen øker, og smakskonsentrasjonen i hver drue øker. Resultatet er bedre vin.

Naturlig beskyttet

Selve vinframstillingen er også spesiell. Etter at vinen er ferdiggjæret i ståltank, overføres den til fat som nylig har inneholdt chardonnay. Her får den være i fred i 5-6 måneder. Gjærrestene bidrar til å beskytte vinen og forberede den på et langt liv i flaske. Derfor er det nesten ikke nødvendig å tilsette svovel ved flasketapping. I tillegg tilfører gjærrestene ekstra smak og fedme. Erich verken klarer eller syrejusterer vinene sine.

Rabbit Ridge Allure de Robles Rose.

Rabbit Ridge Allure Rose 2014 er en annen Rhône-look-a-like, nærmere bestemt Tavel. Druemiksen er grenache og litt mourvèdre. En fyldig og fruktig rose som fungerer veldig godt på matbordet.

Vinmarkene til Rabbit Ridge ligger i Paso Robles’ Westside, i underområdet Templeton Gap District, som har noe mer maritim påvirkning enn det østlige Paso Robles. Forskjellen mellom dag og nattemperatur er en annen ekstremitet. Den kan gå fra 35 grader til 5-6. Det gjør at hvite druer og røde druer hvor syren er viktig gjør god figur i denne delen av Paso Robles. Også fordi jordsmonnet som er kalkholdig og steinete.

Paso Robles-hype

Vi befinner oss altså litt nord for Los Angeles og jo lengre inn i landet du kommer, jo mer ørkenaktig blir landskapet. Paso Robles er derfor mest kjent for sin zinfandel, men det dyrkes et 40-talls ulike druer, og Russell-familien står ikke noe tilbake.

Jordsmonnet i Templeton Gap District er kalkholdig.

 

Erich Russell er en av pionerene innen californisk vinindustri – han startet Rabbit Ridge i 1981 i Sonoma og flyttet alt til Paso Robles i 1996. Den gangen var det bare en håndfull produsenter der, i dag er det flere enn 200 vingårder. Godt hjulpet av at Robert Parker Jr. mente området hadde stort potensial.

Erich Russell er i vinkjelleren hver dag.

 

Paso Robles er likevel langt unna Napa i glamour. Erich er ifølge ham selv i vinkjelleren hver eneste dag og er fortsatt hands-on når det kommer til å lage vinene. At det har noe for seg, kjenner du på smaken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her