Ukens vin
Superkul vin til knallpris

Superkul vin til knallpris

Disse californiske vinene er utrolig gode kjøp til tross for den sterke dollaren.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2015 - 15:24
Rabbit Ridge Allure des Robles Blanc.

Rabbit Ridge Allure Blanc 2013 er ikke bare en knallgod hvitvin til en veldig god pris. Den er dessuten helt spesiell, både sammenlignet med annen rimelig californisk vin og sågar fransk – som den henter sin inspirasjon fra.

Ser til Rhône

Produsenten Erich Russell og Rabbit Ridge Winery er en «Rhône Ranger» - en betegnelse på californiske vinmakere som «kopierte» Rhône-dalens vinstiler. Erich gjør det imidlertid på sin måte. Vinen er en miks av Rhône-druene roussanne og viognier, noe som ikke er helt etter boka i Nord-Rhône.

Der er det som kjent marsanne og roussanne som hører sammen, og viognier forbeholdes appellasjonen Condrieu. Det er riktignok denne siste som er Erichs forbilde. Viognier-druene dyrkes etter samme system i vinmarkene som der, det vil si i bratte skråninger med svært høy tetthet. Drøyt 20.000 planter per hektar er ikke bare tett, men ekstremt tett.

Det gjør at konkurransen om næringen øker, og smakskonsentrasjonen i hver drue øker. Resultatet er bedre vin.

Naturlig beskyttet

Selve vinframstillingen er også spesiell. Etter at vinen er ferdiggjæret i ståltank, overføres den til fat som nylig har inneholdt chardonnay. Her får den være i fred i 5-6 måneder. Gjærrestene bidrar til å beskytte vinen og forberede den på et langt liv i flaske. Derfor er det nesten ikke nødvendig å tilsette svovel ved flasketapping. I tillegg tilfører gjærrestene ekstra smak og fedme. Erich verken klarer eller syrejusterer vinene sine.

Rabbit Ridge Allure de Robles Rose.

Rabbit Ridge Allure Rose 2014 er en annen Rhône-look-a-like, nærmere bestemt Tavel. Druemiksen er grenache og litt mourvèdre. En fyldig og fruktig rose som fungerer veldig godt på matbordet.

Vinmarkene til Rabbit Ridge ligger i Paso Robles’ Westside, i underområdet Templeton Gap District, som har noe mer maritim påvirkning enn det østlige Paso Robles. Forskjellen mellom dag og nattemperatur er en annen ekstremitet. Den kan gå fra 35 grader til 5-6. Det gjør at hvite druer og røde druer hvor syren er viktig gjør god figur i denne delen av Paso Robles. Også fordi jordsmonnet som er kalkholdig og steinete.

Paso Robles-hype

Vi befinner oss altså litt nord for Los Angeles og jo lengre inn i landet du kommer, jo mer ørkenaktig blir landskapet. Paso Robles er derfor mest kjent for sin zinfandel, men det dyrkes et 40-talls ulike druer, og Russell-familien står ikke noe tilbake.

Jordsmonnet i Templeton Gap District er kalkholdig.

 

Erich Russell er en av pionerene innen californisk vinindustri – han startet Rabbit Ridge i 1981 i Sonoma og flyttet alt til Paso Robles i 1996. Den gangen var det bare en håndfull produsenter der, i dag er det flere enn 200 vingårder. Godt hjulpet av at Robert Parker Jr. mente området hadde stort potensial.

Erich Russell er i vinkjelleren hver dag.

 

Paso Robles er likevel langt unna Napa i glamour. Erich er ifølge ham selv i vinkjelleren hver eneste dag og er fortsatt hands-on når det kommer til å lage vinene. At det har noe for seg, kjenner du på smaken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her