Mat
Stell pent med fisken

Stell pent med fisken

Nyere forskning viser hvor viktig riktig behandling av fisk er for oss som skal nyte sjøens delikatesser. Les mer om hvorfor, og ikke minst hvordan, du sikrer kvaliteten.
Redaksjonen
24 Februar 2015 - 11:40

At fisken skal være frisk og delikat er en selvfølge, men det er noen ting vi skal være oppmerksomme på før vi legger i oss flerfoldige kilo deilig fisk.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Norsk sjømat er helt klart noe av det beste i verden, med en uovertruffen kvalitet og et mangfold de færreste av oss er helt klar over. Det er ikke for ingenting at våre gode fiskesorter flere ganger har blitt foretrukket som råvare under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or.

Vilt, godt og trygt

Mange av oss sverger til selvfanget fisk, men det er enkelte ting man ikke kan sikre seg helt mot selv i den ferskeste villfangete fisk.

Det er spesielt parasitten med det fengende navnet hvalkveis som er et problem i saltvannsfisk. Den viser seg å være langt vanligere enn hva man før hadde trodd, og som ikke vil være mulig å utrydde i all fisk, skriver forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo.

Parasitten, som du finner først og fremst i de fete delene av fisken (slik som buken og leveren), kan føre til store ubehag for mennesker som får den i seg.

Det er derimot ikke vanskelig å sikre seg mot en mulig infeksjon. Vanlig varmebehandlig dreper parasitten, så pass på at fisken gjennomstekes eller -kokes.

Lag gravlaks med denne deilige oppskriften

Skal du benytte rå fisk, er det viktig at denne har vært gjennomfrosset på minimum 20 minusgrader, aller helst i syv dager. Skal du lage gravlaks, bør du også fryse ned filetene.

Dersom du følger disse enkle rådene er villfisk ikke bare helt ufarlig, men også farlig godt!

Sikker med oppdrett

Nå er ikke situasjonen slik at du skal slutte å spise fisk helt og holdent, for det finnes en rekke gode fiskeprodukter å få tak i som er garantert frie for uhumskheter.

Oppdrettsnæringen bruker mye tid og krefter på å sikre fisken for parasitter, og med oppdrettsfisk trenger du ikke være redd for å servere fisken med en litt rå kjerne hvis det er det du foretrekker.

Lær å lage den lekreste sushi og sashimi her

De siste årene har det kommet flere topprodukter i butikkhyllene, med ferdige vakumpakkede fileter av laks, torsk og kveite med kvalitetsgaranti og av sashimikvalitet som kan spises rå til sushi og sashimi.

Verdens beste oppskrifter

Når man bruker verdens beste råvarer er det ikke vanskelig å lage de lekreste retter, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn 1100 fristende oppskrifter på fisk og skalldyr.

Hva med en lynrask blåskjellgryte til hverdagsmiddagen, eller frister en helstekt kveite mer kanskje?sjekk ut de deilige oppskriftene her:

Fisk- og skalldyroppskrifter i Apéritifs store kokebok

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her