Drikke
Spennende spansk nykommer til knallpris

Spennende spansk nykommer til knallpris

Denne rødvinen er som skapt for norske forhold, innsmigrende og karaktersterk og til en svært gunstig pris.
Aase E. Jacobsen
05 Mai 2015 - 14:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Baronia del Montsant Flor d'Englora Garnatxa 2011 (21594) kjennetegnes av en god munnfølelse med moden sødmefylt frukt, fin syre og bra fasthet og stofflighet.

En super matvin, til en lang rekke kjøttretter. Men den kan godt nytes uten mat. Et godt valg når du vil ha noe med karakter i glasset, uten å måtte gå for mye opp i pris.

Intensitet og kraft

Dette er nemlig en seriøs vin den gunstige prisen til tross. Den kommer fra en produsent, Cellers Baronia del Montsant, som siden 1998 har vokst fra 3 hektar til nå 28 hektar på to ulike adresser i Montsant. Området som danner en «krans» rundt Priorat.

Derfor er vinene fra Priorat så spesielle

Den har mye til felles med de langt dyrere vinene fra Priorat siden den i sin helhet er laget av garnacha og ikke minst druematerialet kommer fra vinmarker med skiferjordsmonn. Kombinasjonen av garnacha og skifer i skråinger gir viner med høy intensitet, modning og kraft.

Uten fat, filtrering eller klaring

Produsenten holder til i den nordøstre delen av Montsant, hvor også mesteparten av vinmarkene deres ligger. Her er landskapet noe mer kupert enn i den sørlige delen av DOC-et hvilket gjør vinmarkene mindre tilgjengelig og mindre egnet for maskinell bearbeiding. Det er også betydelig forskjell i høyden over havet, her ligger vinmarkene opp mot 700 m.o.h. som gir kaldere netter. Klimaet er dessuten noe tørrere.

Dette kjennetegner vinene fra Montsant

At denne vinen er blant de rimeligste fra Montsant skyldes at den er laget uten fatmodning. Etter at gjæringen er gjennomført, får den et opphold på fem måneder på bunnfallet. Vinen er verken klaret eller filtrert før flasketapping, for maksimal smak.

At den har fått et par ekstra år i flasken gjør at den er perfekt å drikke nå, men den tåler absolutt noen år til i kjelleren.

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her