Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Når det er sagt, har ultratradisjonelle Duplessis en vinstil som trenger tilvenning. Og ikke minst en karaffel om du ikke har en dyp kjeller å legge vinene i.
Dette er chablis med hår på brøstet
Vinstilen er nemlig ikke spesielt tilgjengelig. Vinene trenger luft, selv den enkleste, Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793), har godt av et lite opphold i karaffelen. Det gjelder i enda større grad «standardchablisen», Duplessis Chablis 2009 (58420), som for øvrig fortsatt selges i 2009-årgang, mens alle andre er over på 2013.
Karaffel eller kjeller
Vinene på premier cru-nivå bør dekanteres flere timer før de skal drikkes med mindre de har fått fem år eller mer i kjelleren. Montée de Tonnerre og Montmain kjemper om en plass aller øverst i Duplessis-pyramiden. Når Montmain dukker opp i 2010-årgang, er jeg overbevist om at den overtar tronen helt og holdent.
Duplessis' viner imponerer alltid med sin store konsentrasjon, uten å være mektige, og ikke minst intense steinaktige karakter. Her er både «våt stein, steinbrudd og sandtak» samt et umiskjennelig innslag av sjø, tang og tare, men det kommer særlig til uttrykk med alder.
Artikkelen fortsetter under lenkene til pollisten.
Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010 (94691)
Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2010 (5330)
Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon 2010 (94690)
Duplessis Chablis 1. cru Fourchaume 2009 (59590)
Duplessis Chablis Premier Cru Vaugiraut 2011 (52454)
Duplessis Chablis 2009 (58420)
Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793)
Økologisk sertifisering
Det som er aller mest gledelig er at disse vinene fortsatt er så billige, spesielt gitt den kraftige prisutviklingen chablis har vært gjennom de siste årene.
Et raskt blikk på mannen som har gjort disse vinene kjent, den nå nesten-pensjonerte Gérard Duplessis, og omgivelsene han lager dem i, sier meg at her brukes det ikke penger unødig.
Av «moderne» sider ved Duplessis, kan nevnes at vinene derfra er sertifisert økologisk fra og med 2010-årgangen.
Stadig flere chablisprodusenter tenker grønt
Det er et resultat av at en ny generasjon av familien har fått et ord med i laget. Nå er det sønnen Lilian som er produsentens ansikt innad og utad.
Dette er den «nye» chablisstilen
Mest sannsynlig er det Duplessis' praksis som blir «den nye chablis», allerede ser vi tendensene til det, med tilbake til tradisjonene (inkludert bruk av fat) og naturlige metoder i både vinmarker og kjeller.
Duplessis har for øvrig til sammen 8 hektar fordelt på et tjuetalls parseller, seks premier cru-er og én grand cru. Deres Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2010 (91221)er ikke uventet en svært konsentrert vin som må lagres lenge, men som nå er utsolgt. Den høye konsentrasjonen i de fleste av Duplessis' viner kommer blant annet av vinstokkenes alder som er inntil 75 år.
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.