Drikke
Som grand cru chablis, men til til halv pris

Som grand cru chablis, men til til halv pris

Få lager så kraftige og lagringsdyktige premier cru-er som Duplessis. De er på nivå med andre grand cru-er, men til «halve prisen».
Aase E. Jacobsen
11 September 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Når det er sagt, har ultratradisjonelle Duplessis en vinstil som trenger tilvenning. Og ikke minst en karaffel om du ikke har en dyp kjeller å legge vinene i.

Dette er chablis med hår på brøstet

Vinstilen er nemlig ikke spesielt tilgjengelig. Vinene trenger luft, selv den enkleste, Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793), har godt av et lite opphold i karaffelen. Det gjelder i enda større grad «standardchablisen», Duplessis Chablis 2009 (58420), som for øvrig fortsatt selges i 2009-årgang, mens alle andre er over på 2013.

Karaffel eller kjeller

Vinene på premier cru-nivå bør dekanteres flere timer før de skal drikkes med mindre de har fått fem år eller mer i kjelleren. Montée de Tonnerre og Montmain kjemper om en plass aller øverst i Duplessis-pyramiden. Når Montmain dukker opp i 2010-årgang, er jeg overbevist om at den overtar tronen helt og holdent.

Duplessis' viner imponerer alltid med sin store konsentrasjon, uten å være mektige, og ikke minst intense steinaktige karakter. Her er både «våt stein, steinbrudd og sandtak» samt et umiskjennelig innslag av sjø, tang og tare, men det kommer særlig til uttrykk med alder.

Artikkelen fortsetter under lenkene til pollisten.

Duplessis Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010 (94691)

Duplessis Chablis Premier Cru Montmain 2010 (5330)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaillon 2010 (94690)

Duplessis Chablis 1. cru Fourchaume 2009 (59590)

Duplessis Chablis Premier Cru Vaugiraut 2011 (52454)

Duplessis Chablis 2009 (58420)

Gérard Duplessis Petit Chablis 2012 (8793)

Økologisk sertifisering

Det som er aller mest gledelig er at disse vinene fortsatt er så billige, spesielt gitt den kraftige prisutviklingen chablis har vært gjennom de siste årene.

Et raskt blikk på mannen som har gjort disse vinene kjent, den nå nesten-pensjonerte Gérard Duplessis, og omgivelsene han lager dem i, sier meg at her brukes det ikke penger unødig.

Av «moderne» sider ved Duplessis, kan nevnes at vinene derfra er sertifisert økologisk fra og med 2010-årgangen.

Stadig flere chablisprodusenter tenker grønt

Det er et resultat av at en ny generasjon av familien har fått et ord med i laget. Nå er det sønnen Lilian som er produsentens ansikt innad og utad.

Dette er den «nye» chablisstilen

Mest sannsynlig er det Duplessis' praksis som blir «den nye chablis», allerede ser vi tendensene til det, med tilbake til tradisjonene (inkludert bruk av fat) og naturlige metoder i både vinmarker og kjeller.

Duplessis har for øvrig til sammen 8 hektar fordelt på et tjuetalls parseller, seks premier cru-er og én grand cru. Deres Duplessis Chablis Grand Cru Les Clos 2010 (91221)er ikke uventet en svært konsentrert vin som lagres lenge, men som nå er utsolgt. Den høye konsentrasjonen i de fleste av Duplessis' viner kommer blant annet av vinstokkenes alder som er inntil 75 år.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her