Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Her til lands har vi et fantastisk utvalg av chablis. Ikke mindre enn 170 ulike viner fordelt på et femtitalls ulike produsenter og samtlige nivåer, fra petit chablis til grand cru. En bredde som er unik for et lite land som Norge, og som vi faktisk kan takke vårt alkoholmonopol for.
I Høyres drømmeverden med vin i alle dagligvarebutikker ville det ikke vært marked for mer enn en håndfull, og bare de største merkenavnene, samt en masse billigchablis. Vinene fra de små produsentene som lages i små volum ville blitt henvist til spesialbutikkene. Med dagens situasjon kan du altså få chablis (og annen vin) i toppklassen levert på døra, selv på den ytterste nøgne ø.
Som med alle andre vintyper er chablis et vidt begrep. En ting er inndelingen i nivåene petit chablis, chablis, premier cru (i alt 40 ulike) samt grand cru som det finnes sju av. En annen de ulike produsentenes stilforskjeller. Bruk av fat til gjæring og modning har vært en øm tå i Chablis. Likeså dette med maskinell innhøsting (de aller fleste gjør det) og utbytte (tillatt makimalt utbytte er 70 hl/ha for vanlig chablis). Sist men ikke minst ekstreme årganger som 2003. Alle disse faktorene påvirker det som er regionens sjel, nemlig det avtrykket det unike jordsmonnet evner å sette på den ferdige vinen.
Gammel havbunn fra Jura-tiden (205-130 millioner år) som går under navnet kimmeridgekalkstein er regionens viktigste styrke. Noen steder som i grand cru-vinmarkene er avtrykket sterkere, mens andre steder, og spesielt på åsplatåene og i dalbunnene som er reservert for petit chablis, er mineralkarakteren i mindre grad følbar.
Om ikke petit chablis er det optimale uttrykk for chablis, kan vintypen være riktig så behagelig, mer fruktig og mindre mineralsk, lettere og med bløtere syrer er fellesnevneren. Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2012 (20116) er imidlertid en fin om enn forsiktig introduksjon til chablis. Et lett snev av mineraler men mest frisk sitrus og epler. Bløt fruktig og behagelig i munnen, frisk deilig finish. Perfekt når du bare skal ha et lite glass enten alene eller til en lett forrett.
Laroche kom godt ut av det i 2003 siden syren ble tilsatt relativt tidlig i prosessen, men med 2004 er vinene "back on track". Laroche tilhører de store chablisprodusentene med bred tilgang på druer fra hele appellasjonen, så vel fra egne vinmarker som fra kontraktsfestede. Derfor kan dette huset komponere vinene slik de ønsker. Standardchablis'en Laroche Chablis 2012 (6680) lages hovedsakelig av kjøpte druer og vin, men er et så rent og tiltalende uttrykk for chablis som du kan forvente på dette nivået. Duften er parfymert og innsmigrende med epler, sitrus, blomster og mineraler som kalk og snev av sjø. Anslaget er bløtt med fint eple- og kalkpreg i midten, avslutningen er frisk og fin med god mineralfedme. En superanvendelig chablis til det meste fra havet samtidig som den også kan nytes til lettere retter med lyst kjøtt.
Langt mer chabliskarakter er det i Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2010 (42459). Duften er yppig og rik med stort mineralpreg i retning kalk og østers i tillegg til nydelig frukt og et ørlite snev av fat. Anslaget er innsmigrende med gode syrer, mineralpreget er med hele veien, avslutningen er deilig eplepreget. En svært elegant chablis som alltid byr på det lille ekstra, nærmest uavhengig av årgang. Invester litt ekstra også i matfølget, gjerne kveite eller piggvar med skalldyrsaus.
Neste steg er premier cru, og siden det finnes i alt 40 ulike som alle har sine særpreg og grader derav, er det lett å gå seg vill. Prisforskjellene er også relativt store ikke bare mellom premier cru'ene men også mellom produsentene.
Fourchaume er en av de meste ettertraktede premier cru'ene. Beliggenheten er i den nordvestlige forlengelsen av grand cru-åsen. Jordsmonnet er av den beste kimmeridge-typen, den som inneholder fossile rester etter østerstypen Exogyra Virgula. Dessuten er eksponeringen usedvanlig gunstig siden vinmarken formelig bader i sol. Hvilket er en fordel såpass langt mot nord. Fourchaume er den perfekte premier cru å starte med. Fordi den er så lett å tolke, åpen og tilgjengelig allerede i ung alder. Men som alle andre premier cru'er, og spesielt i et godt år som 2002, har den et godt lagringspotensial.
Tremblay Chablis 1er Cru Fourchaume 2004 (47066) er ikke bare en fantastisk prisgunstig utgave. Men også så forførende at den nærmest blir vanedannende. Umiddelbart etter at du har svelget den første slurken får du lyst på en ny. Men vær tålmodig, for du må bare la den fantastisk lange ettersmaken få lov til å dominere munnhulen lengst mulig. Den er nemlig proppfull av mineralkarakter men av den myke kalk-, kritt- og sjøpregete sorten. Frukten er til stede og syrefriskheten likeså. Nyt den til sammen med sjømat på samme høye kvalitetsnivå som den forrige.
Sjarmerende er imidlertid ikke det som forbindes med chablisene til Gérard Duplessis. Stilmessig befinner denne tradisjonalistens viner seg i en egen verden. Vinene sendes ut på markedet mye senere enn alle andre produsenters. Og selv når de er kommet så langt, bør de helst legges tilbake i kjelleren. Dette er altså ikke chablis du skal servere til novisen. Ikke bare bruker Duplessis-chablisene lang tid på å åpne seg, men de har en ekstremt tøff mineralstruktur som i kombinasjon med høye syrer og et tydelig fatpreg, gjør de lite egnet for tidlig konsum.
Disse totalt ukommersielle chablisene er imidlertid noe den vininteresserte absolutt bør prøve. Men ha tålmodighet. For det første bør de dekanteres minst et par timer før de skal nytes. Dette kompenserer til en viss grad for manglende lagring. Minst like viktig er serveringstemperatur. De må absolutt aldri nytes kjøleskapskalde. Da kan du likeså godt velge en av chablisene vi startet med. De bør minst holde 13-14 grader. Og når det gjelder matfølge, tåler de skikkelig juling (men dropp de særeste aromaene).
Duplessis Chablis 1.er cru Vaillon 2002 (42780) henter sine druer fra den beste delen av Vaillons-vinmarken. Her ligger mineralkarakteren og ruger over frukten som trenger mye luft for å komme frem. Men omsider anes gule frukter, aprikosskall, sitrus og modne epler. Fatpreget er ikke overraskende ganske tydelig fortsatt siden Duplessis fatlagrer sine premier cru i seks måneder. For en så kraftig hvitvin som skal hvile lenge er dette ikke noe problem, men skal du drikke den nå, bør du absolutt følge lufteanvisningen.
I munnen er den like kompleks, tøff og rik som duften ga bud om. Ettersmaken er like kraftig med mineraler, røyk og fat. En maskulin vin med myke sider for den som er villig til å vente. Og det gjerne i fire-fem år. Prøv den imidlertid nå til rike litt rustikke hummerretter med en del fedme eller grillet kjøtt. Tilnærmet grand cru-nivå for premier cru-pris. Og det betyr at du sparer 100-150 kroner!
Hvis du ønsker å gå helt inn til sjelen av denne utrolig komplekse regionen, er landets eneste bok om chablis på norsk, et must: Chablis skrevet av vinjournalistene (og chabliselskerne) Tom Marthinsen og Geir Gjerdrum. ISBN 82-419 0311 1.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.