På norsk er den mest kjent som opp-ned-kake, rett og slett fordi du vender kaken opp ned når den er ferdigbakt. Dermed får du en fin blank overflate.
Vi har også en annen morsom opp ned-kakeoppskrift
Det er nær sagt selvsagt en fransk oppfinnelse, som kom til ved en tilfeldighet, eller skal vi si ulykke.
Langt unna originalen
Bakgrunnen for akkurat denne ulykken som endte opp som tarte tatin skjedde på Hotel Tatin – derav navnet, en gang på 1880-tallet. Hotellet ble drevet av to søstre hvorav den ene var ansvarlig for kjøkkenet. Hun glemte seg en dag hun holdt på å bake en eplekake. Eplene ble karamellisert og hun prøvde å redde fadesen ved å legge paideigen på toppen av eplene og sette det hele i ovnen. Resten er historie. Men konseptet med gâteau renversé (snudd kake) er eldre enn som så.
Og navnet tarte tatin er det faktisk innehaveren av den sagnomsuste pariserrestauranten Maxim's som har funnet på. Det vil si han kalte den for «tarte des demoiselles Tatin» (Tatin-frøknenes terte). Den berømte gastronomen Curnonsky har også bidratt til å spre det gode budskap ved å publisere oppskriften. Men det var lenge etter at frøknene var døde, så den egentlige historien tok de med seg i graven.
Senere er kaken kopiert og endret på, noen ganger til det ugjenkjennelige. Ukens kake er langt unna søstrenes versjon, men fungerer veldig godt når det er behov for å «smelle» sammen en kake raskt. Og det behovet har vel de fleste fra tid til annen.