Foto: (Stig Buvarp)
Pig wings i whiskysaus med røsti og kantarell
Fremgangsmåte
- Pig wings: Start med og brune pig wings i litt olje i en panne, eller om en tykkbunnet kjele, du kan sette i
- ovnen. I mellomtiden kan du kutte løk, selleri og gulrot i biter på 3 mm.
- Når kjøttet er ferdig brunet kan du fjerne de fra pannen og starte med og brune grønnsakene, når de er nesten
- klare kan du tilsette finhakket hvitløk.
- Legg kjøttet tilbake i kjelen og hell over kraften og whisky, tilsett litt salt og pepper.
- Sett kjelen inn i ovnen på 160 grader i 3 timer, følg med så kjelen ikke koker seg tørr og tilsett vann så det dekker kjøttet.
- Saus: Når de er klare kan du sile av kraften og koke den ned til du har en litt tykk saus.
- Tilsett 15 gram smør i sausen rett før servering og rør godt inn, det gir en rundere og fyldigere smak som passer godt til whisky-smaken til Benriach.
- Potet: Skrell potetene og riv de på et rivjern, tilsett litt salt og pepper.
- Sett på en stekepanne med godt belegg og ha i litt olje.
- Klem ut så mye som mulig av vannet av potetene og legg potetene i pannen når den er god og varm.
- Potetene skal legges flatt i pannen, men pass på så det ikke setter seg fast, stek potetene i olje med litt smør.
- De skal stekes lenge på ikke for høy varme slik at potetene blir møre inni men crispy på utsiden.
- Synes du dette er litt vanskelig, kan potetene stekes ferdig i ovnen når de har blitt gylne på begge sider i pannen.
- Aspargesbønner: Rens endene av aspargesbønnene før de kokes i godt saltet vann i ca 2 minutter.
- Kantarell: Rens soppen godt og del den i passe biter, stek soppen i en stekepanne med litt smør og smak til med litt salt og pepper.
- Servering: Legg opp pig wings og dekk de med sausen, server sopp, aspargesbønner og røstipoteter ved siden av.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
88 POENG
Mont d'Or med brødkrutonger, cornichons og whisky
Fremgangsmåte
- Mont d'Or: Det å servere osten er ikke så veldig vanskelig, men for å oppnå et best mulig resultat så pleier man å varme den i stekeovnen på ca 200 grader i 15 minutter til den er flytende som en fondue.
- Når osten er klar tar du den ut av ovnen og kutter forsiktig av topplokket.
- Varm lett opp ca 2 cl Benriach whisky i en liten kjele, tenn på i kjelen og hell så over osten.
- Krutonger: Kutt en helt vanlig ustekt baguette fra frysedisken i skiver, legg det utover et bakebrett, dryss litt olivenolje og flaksalt over.
- Stek dem i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til de blir sprø som kjeks.
- Server osten med cornichons, små franske sylteagurker, som er perfekte til den fete osten.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
86 POENG
Eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem
Fremgangsmåte
- Eplebrioche: Bland mel, sukker og salt i en bolle, bland deretter sammen lunken melk og gjær.
- Bland så inn eggene og pisk godt sammen.
- Miks det tørre med det våte i en eltemaskin og la det elte sammen i 20 minutter.
- Kutt smøret i terninger og tilsette litt etter litt i deigen og la det eltes godt inn.
- La heve i ca en time eller over natten i kjøleskapet.
- Skrell og kutt ett eple i småbiter.
- Kjevle ut deigen, ca 1 cm tykk, og dekk med smà eplebiter, så kutter du deigen i små ruter på 1 cm.
- Brett dem sammen og legg ca 6 stk baller i en liten keramisk form.
- La heve ca 30 min til før du steker briochen i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
- Karamellsaus: Brun sukkeret i en kjele. Skrell så 2 epler og kutt eplene i båter og smøret i små terninger.
- Sukkeret bør bli ganske mørkt så det får god karamellsmak.
- Når sukkeret er mørkt tilsetter du eplebitene og smøret og lar det koke sakte inn.
- Når det er nesten klart tilsetter du Benriach Whisky og lar det koke et par minutter til.
- Serverer sausen romtemperert.
- Mens kaken står på benken og avkjøles, kan du sette i gang og piske kremfløten.
- Pisk fløten til den er passe stiv. Er du usikker så pisk den litt mindre.
- Server kaken med lett pisket krem og karamellsausen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
Forsiden akkurat nå