Godbiter i pollisten
De lager hvitviner av druer fra noen av verdens eldste vinstokker
Foto: (Julie H. Amundsen)

De lager hvitviner av druer fra noen av verdens eldste vinstokker

Ismael og Isabel Gozalo lager magiske viner av druer fra vinstokker som er 140 til 267 år gamle og verdens beste petnat.
02 Mai 2018 - 13:45
 

Ikke for å ta motet fra deg for å lese videre, men de to aller beste vinene fra denne produsenten er dessverre allerede utsolgt: Ismael Gozalo Respublica Verdejo 2015 og Ismael Gozalo Sin Nombre 2016. Årsaken er at det totale volumet av disse vinene er veldig lite, fra 500 flasker og oppover, og det norske markedet konkurrerer med alle andre om godsakene. Det er ikke snobberi som er bakgrunnen for de små volumene, derimot at den første er laget av druer fra en mikroparsell med det som må være noen av verdens aller eldste vinstokker – 267 år gamle. At det er mulig, skyldes det sandholdige jordsmonnet som forhindret at vinlusa utryddet vinmarkene ved slutten av 1800-tallet. Jeg skulle gjerne selv slått kloa i noen av disse flaskene, men det kommer en ny mulighet neste år.

Derfor skynder jeg meg å fortelle at deres kreasjoner er å få tak – dog alltid i små kvanta. Og ikke minst at den yngste vinstokken med verdejodruer som finnes på Gozalo-familiens 7,5 hektar lille vingård er 140 år. Alt av plantemateriale er altså upodet og gir viner med utrolig dybde og ikke minst bredde rent stilmessig. Beliggenheten i Nieva ved 920 m.o.h. som er 250 metere høyere enn resten av Rueda, bidrar til den unike karakteren.

 

Ismael kaller Correcaminos Road Runner 2017 (som det i øyeblikket finnes 350 flasker av) deres enkleste vin, men det er fordi den ikke er «gjort noe med» - med andre ord en naturvin. Her ønsker han mest mulig oksidasjon og bruker derfor en tradisjonell 500 liters kurvpresse – dog laget av stål for hygienens del. Det har gitt en veldig åpen, aromatisk og parfymert karakter med lett naturvinpreg. Smaksmessig er den veldig stofflig og konsentrert med flott fasthet. En strukturert vin som trenger retter med lyst kjøtt eller pasta å jobbe med.

Den er altså svært forskjellig fra alt annet du har smakt av verdejo fra Rueda – og vinene hans er ikke del av Rueda DO siden det fra 2010 ble stilt krav om minimumvolum på 28.000 flasker per vin for å få DO-stempelet. Totalt lager han 40-45.000 flasker fordelt på 25 ulike viner. Derfor står det Sello de autentica garantia de procedencia på etiketten til Respublica, inspirert av forseglingen til sigaresker fra Republica de Cuba. Det står også Parcela de Carril – Grand cru – noe som ikke ville vært mulig med medlemskap i DO-et.

Les mer om de siste års utvikling i DO Rueda

Og deres viner skiller seg betydelig fra det som er den etablerte sannheten om verdejo som av og til kan forveksles med sauvignon blanc rent aromatisk. Ifølge Ismael skal ikke verdejo ha innslag av tropisk frukt, derimot av urter, anis, eple, fersken og mandler.

Han vet hva han snakker om for han var med på Ruedas største eventyr, Ossian, som han laget sammen med Javier Zaccagnini. Ossian var den første revolusjonerende vinen fra Rueda.

Nå nøyer han seg med å lage sin helt egne tolkning av dette unike druematerialet. Deriblant verdens beste petnat (etter min mening i alle fall). Denne vinen som kommer for bestilling fredag denne uka (varenummer 10036401 og pris kr 280), riktignok i mikrovolum, er en smaksbombe i sin kategori, proppfull av deilig kjøttfull gul frukt. I øyeblikket har den 3 gram restsukker, men i løpet av våren vil denne ufiltrerte vinen «spise» opp  restsødmen, og på den måten produsere bittelite mer skum (og alkohol).

Druene til petnaten plukkes i begynnelsen av september, mens de fortsatt har en lav pH. – Vi ønsker mest mulig frukt, derfor klares og filtreres vinen minst mulig. Det du smaker er rett og slett bare druer, slår Ismael fast.

Den finnes også i en rosa og like sjarmerende utgave som kommer senere i vår. Den er laget av tempranillo og her er plantenes alder 80 år. Nok en gang få flasker, noe som også skyldes at avlingen i 2017 ble redusert med 90 prosent på grunn av frost.

 

Petnatene og Correcaminos kommer fra Ismaels sideprosjekt MicroBio som er hans laboratorium hvor det eksperimenteres tilsynelatende vilt, men likevel med stålkontroll. Det er også hans verdejo som bare heter MicroBio Blanco 2016 (kommer på polet fredag denne uke, varenummer 8357701, kr 320).

Med denne prøver han å vise den viktige symbiosen mellom den mikrobiotiske aktiviteten i jordsmonnet og det du får i glasset. Og det er riktig så godt – munnen fylles av den deiligste friske sødmefylte gul frukt med hovedvekt av epler.

Den er ikke funky som Correcaminos, og har dessuten gjennomgått gjæring og modning i store eikefat i ni måneder og en påfølgende seks måneders modning i ståltanker. Perfeksjonen kommer også fra årgangen som ifølge Ismael var uproblematisk med tilstrekkelig nedbør, hvilket er av betydning i Nieva som er tilnærmet ørken med 300 mm årlig.

 
 

Om du ikke kan vente, er noen får flasker av La Banda Argilico 2016 tilgjengelig nå, og dessuten veldig godt priset. Den har verdejodruens begge sider ved seg siden den er laget av både tidlig og litt senere høstede druer. Vinframstillingen er som for Correcaminos, men den lavere pH-en i druene holder unna villgjær og drøyt fem måneder på bunnfallet gjør at den beholder friskheten helt ut i flasken. Topp til sjømat, særlig skalldyr, og vegetarretter.

Ved siden av de gamle tempranillovinstokkene, som også gir en lekker rødvin, plantet de for 18 år siden noen røde druesorter som merlot (fordi Isabel liker det) og syrah (det er Ismaels favoritt). I denne parsellen er jordsmonnet skifer. Syrahen er en lekkerbisken med saltaktig ettersmak som demonstrerer denne druens gode match med skiferjordsmonn. Merloten er myk sødmefylt og innsmigrende

  Foto: Julie H. Amundsen

I tillegg lager de vin av den lokale druen rufete som har fellestrekk med pinot noir, og som har tilpasset seg de lokale forholdene gjennom fem hundre år her i Salamanca-regionen. Den kommer på polet til sommeren. Du har godt grunn til å glede deg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her