Burgund på spansk

Denne spanske hvitvinen er imponerende på flere måter.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ossian 2010 (91406) er en unik vin. En spansk hvitvin som smaker som en vellaget burgunder på godt nivå er sjelden kost. Ikke er den laget av chardonnay heller, men derimot av verdejo. En drue som først i de siste årene har fått den oppmerksomheten den fortjener.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Økologisk
Men Ossian er ikke bare en verdejovin. Den henter nemlig sine verdejo-druer fra planter som er mellom 100 og mer enn 200 år gamle. Takket være det sandholdige jordsmonnet i Rueda kom aldri vinlusa hit. Og takket være lokale entusiaster som Ismael Gozalo som med sin dypt forankrete økologiske filosofi ønsker å vise verden hvilket potensial som ligger i disse urgamle plantene.

Burgundinspirert
Vi må heller ikke glemme Javier Zaccagnini som også står bak Aalto 2007 (91407) fra Aalto, en av Ribera del Dueros fremste bodegaer. De startet Ossian-prosjektet i 2005, med franske Pierre Milleman som vinmaker. Hans erfaring fra Burgund har altså satt klare preg på den endelige vinen.

Gjæringsprosessen som for øvrig kun utnytter naturgjær, foregår ikke uventet i fransk eik, både barrique og fat på 500 og 600 liter, hvorav 40 prosent nye. Og selvsagt fra de beste tønnemakerne. Vinen forblir i fatene i ni måneder.

Sist til å høste
Men råvaren er aller viktigst. De til sammen 30 hektar med vinmarker (15 egne, og 15 leide) ligger mellom 840 og 930 m.o.h. i nærheten av Nieva, et par mil nord for Segovia. Den store forskjellen mellom dag- og nattetemperatur er ideell for hvitvinsdruer. Dette forholdet forlenger vekstsesongen, og Rueda er blant de siste av vinområdene til å starte innhøstningen.

Verdejo-klonen som vokser i Nieva er en annen enn i det øvrige Rueda. Samtidig er det sandholdige mineralrike jordsmonnet på leirgrunn, som dominerer i Ossians vinmarker, ideelt for hvitvinsdruer. Enkelte parseller har skifer i grunnen og det setter et ekstra sterkt mineralpreg på den endelige vinen.

Bærer alkoholen godt
2008 er et ideelt hvitvinsår i Rueda siden våren var fuktig og sommeren veldig tørr, men med moderate temperaturer. Den fenoliske modningen i druene skjedde raskere enn dannelsen av sukker. Dette sørget for en ekstra sen innhøstning. Først fra 14. oktober var druene klare til å plukkes. Ossian 2008 holder 14 prosent alkohol men på grunn av den store konsentrasjonen og gode naturlige syren, er alkoholen godt integrert.
 
OBS! Ossian 2008 er på vei inn til lager og er klar for salg fredag 11. mars 2011.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her