Drøyt 13.000 flasker av årets vin er på plass i polhyllene i morgen tidlig.
Her er oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt inn hvilke beaujolais nouveau-er
Den tredje torsdagen i november er etter tradisjonen salgstart for beaujolais nouveau - en tradisjon som nå er inne i sitt 65. år.
Det var på hengende håret at det ble vin i år, for med to uker senere høst enn «normalt», ble det i år veldig kort tid for både vinmakere og transportører.
Årets høst er nesten like sen som rekorden i 2013 eller 2008, men likevel annerledes. Bakgrunnen for forsinkelsen er de mange utfordringene området, i likhet resten av Burgund, hadde i begynnelsen av vekstsyklusen med fatale runder med frost og hagl. Juli og august kompenserte og en «Indian summer» i september og oktober gjorde resten.
Beste noensinne
Resultatet er viner med kjøttfull frukt, kirsebær og annen mørkere frukt, sødmefylt, men balanserte, ikke veldig høy syre, men tilstrekkelig friskhet. Noen av vinene virker litt uferdige, hvilket er å forvente med en sen innhøstning, mens andre ikke avslører mangel på tid i flaske like lett.
Jean Paul Bruns Beaujolais Nouveau L'Ancien Vieilles Vignes 2016 er den beste beaujolais nouveau jeg noensinne har smakt. Husk å servere den i burgundglass og la den gjerne få en runde i en karaffel først.
Sannsynligheten for at 2016 blir et godt år for den vanlige beaujolaisen vi får servert fra neste år og utover, er stor. Kanskje ikke de aller mest strukturerte, men like fullt viner med mye sjarm. Og når beaujolais viser seg fra denne siden, smaker den veldig godt til hvit fisk (vi kan allerede glede oss til skreisesongen) og asiatisk mat.
NB Siden alt av beaujolais nouveau er i tilleggsutvalget, kan vinene ikke bestilles på vanlig måte. Derfor står de som utsolgt i vår polliste. Sjekk her hvilke polutsalg som har vin i hyllene fra torsdag denne uke.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev