Etter å ha vært på Cuba, får mojito en ny mening. Selv var jeg der sist i juni i forbindelse med et verdensmesterskap – Havana Club Grand Prix – hvor jeg representerte Norge.
En av drinkene jeg fikk muligheten til å studere i detalj var selvsagt mojito.
Stilken, og ikke bladene
Mojito for oss nordmenn er en blanding av lys rom, mynteblader, limejuice og sukker med en splæsj sodavann. Men fremgangsmåten er faktisk svært ulik hvordan den lages på Cuba.
Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito
Her i Norge gjør vi som regel et par klassiske feil. Vi putter eksempelvis mynteblader og limebåter sammen og moser det for å få ut juice fra limen og olje fra mynten. Det denne metoden egentlig gjør, er å trekke ut bitterstoffer fra skallet i limen og ødelegge myntesmaken du vil fremheve.
På Cuba brukes derimot presset imesaft og hele stilker av mynte. Ja, hele stilken er med ettersom den inneholder mye smak. Jeg sier ikke at dette må gjøres, men velger du denne metoden, må du slå myntebladene mot håndflaten før du legger dem i glasset. Det høres kanskje veldig rart ut, men det er for å trekke oljen ut av stilken og inn i bladene.
Er den egentlig best?
Videre brukes det overhodet ikke knust is på Cuba. Bartenderne benytter seg kun av vanlige isbiter. Jeg synes personlig at en blanding er det beste. Det vil si tre firedeler isbiter og resten knust is. Dette er av to grunner, én er det estetiske, altså hvordan mojitoen tar seg ut, og det andre er at med kun isbiter, blir det altfor mye sodavann i drinken.
Under Havana Clubs Mojito Embassy som fant sted i Oslo for noen uker siden, diskuterte vi om mojitoen på Cuba virkelig er den beste. Min mening er at det rent smaksmessig lages bedre mojito rundt omkring i verden – også i Norge, men langt fra overalt. Men om du legger til omgivelsene, stemningen og det faktum at du faktisk er i Havana på disse berømte barene, så smaker den kanskje bedre likevel.
Og historien om drinken er jo nært knyttet til nettopp Havana. Den strekker seg tilbake til 1500-tallet og den berømte engelske kapteinen i den britiske arme – Sir Francis Drake.
Opprinnelig medisin
Etter et suksessfylt raid i Cartagena i februar 1586 og videre på veien mot nettopp Havana, fikk mannskapet problemer med skjørbuk og dysenteri.
Sir Drake var kjent med at innbyggerne i Havana hadde ulike botemiddel for tropiske sykdommer, så han sendte noen båter i land for å finne en kur for dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerrørjuice som brukes i romproduksjonen samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.
Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.
Foto: iStockphoto
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender.
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.