Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok
Kysttorsken er en utpreget bunnfisk, mens den vandrende torsken lever mer pelagisk og foretar omfattende vandringer. Av våre torskestammer er den norsk-arktiske torskestammen den viktigste. Den lever mesteparten av livet i Barentshavet, men vandrer både som umoden loddetorsk, og som gytemoden torsk, skrei. Den kommer til gytefeltene ved norskekysten i februar/mars i 5-7 års alderen (voksen), og får navnet skrei.
Skreiens gyteområder strekker seg fra Finnmark til Stad, men de viktigste gytefeltene er i Vestfjorden og langs kysten av Møre og Romsdal. Skreiens gytevandring danner fortsatt grunnlag for vårt viktigste sesongfiskeri; Lofotfisket, men den fiskes også med trål i Barentshavet.
Ungtorsk i Barentshavet vandrer etter gytemoden lodde mot Finnmarkskysten om våren, den blir da kalt loddetorsk og er grunnlaget for det tradisjonelle vår-torskefisket. Kysttorsken er i utgangspunktet lik torsken i Barentshavet, men er mer stasjonær på grunt vann og har lokale tilpasninger langs Norskekysten. Den finnes fra fjæra og ned til ca. 600 m.
Kysttorsken blir gytemoden tidligere, og vokser saktere en den vandrene norsk-arktiske torsken. Som følge av en dramatisk nedgang i gytebestanden av norsk-arktisk torsk er det de senere år innført strenge begrensninger på fisket. Dette ser ut til å ha ført til gode resultater.
Bestanden av torsk, i hovedsak norsk arktisk torsk, har variert gjennom de siste 50 årene. Gytebestanden nådde et lavmål på begynnelsen av 90-årene og er fremdeles på et lavt nivå. Torsk kan bli 1,8 m lang og veie hele 55,6 kg. Den er en av bærebjelkene i norsk fiskerinæring, og omsettes fersk, frosset, saltet, tørket og som klippfisk.
Biprodukter av torsk (lever, rogn, melke, mage, svømmeblære, kjaker og tunge osv.) går enten til industriell produksjon eller menneskeføde. Fisket etter torsk i Nordsjøen er et helårsfiske der torsk inngår som en av flere konsum- fiskearter i fangstene. Det pågår et omfattende forsknings- og utviklingsarbeid for oppdrett og havbeite av torsk.
Her finner du en samtlige skreioppskrifter i Apéritifs kokebok
Skrei med fennikel og paprikasaus
Fremgangsmåte
- Skrubb skinnet og skjær skreifileten i serveringsstykker. Dryss litt salt på fisken og stek den i olje med skinnsiden ned.
- Stek den til skinnet er gyldent og sprøtt, snu den og stek raskt på den andre siden.
- Rens og del fennikel i terninger og damp den noen minutter i lettsaltet vann.
- Skrell og kutt løk grovt.
- Varm olje i en stekepanne og surr løk og fennilkelbiter mykt.
- Rør inn kapers.
- Paprikasausen:
Del paprikaen i to og stek den i stekeovn ved sterk varme, gjerne under grill. La dem ligge til de får svarte flekker. Ta dem ut og avkjøl i plastpose. Rens dem, dra av skallet og mos dem. - Surr løken myk i olivenolje/smør. Tilsett fiskekraft og kok inn til halvparten.
- Tilsett kremfløte og paprikamos og kok opp.
- Kjør sausen med stavmikser. Smak til med salt og pepper og juster evt tykkelsen med litt vann.
- Server skrei på grønnsaksmiksen med paprikasausen på siden.
- Dryss over hakket persille.
Her finner du mange oppskrifter med skrei
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 239.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
85 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 179.90 kr Bestillingsutvalget84 POENG