Rimeligst, faktisk helt gratis, blir det hele dersom du sjekker ut bunnforholdene på nærmeste strand. Blåskjell er det stort sett ingen mangel på, men pass på; det er fort gjort å pådra seg en uønsket magesjau.
Oppskrifter og informasjon: Eksportutvalget for fisk
Blåskjell dampet i lyst øl eller surøl
Fremgangsmåte
- Skyll blåskjellene i kaldt vann og kontroller at alle skjellene er lukket. Åpne skjell er døde og skal kastes.
- Legg blåskjellene i en stor kjele, sammen med løk, selleri og vann.
- Legg på lokk og sett over sterk varme.
- Kok skjellene til de har åpnet seg.
- Rist på kjelen et par ganger for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter.
- Ta opp blåskjellene og hold dem varme. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg.
- Hell kokekraften gjennom en fin sil over i en annen kjele.
- Ha ølet (lyst øl eller surøl) i kjelen.
- Kok opp og kok ut kullsyren. La koke i 5 minutter.
- Rør smøret inn i kraften litt om gangen.
- Tilsett friskhakkede urter.
- Smak til med salt og pepper og hell sausen over blåskjellene. Server straks med brød til.
Se alt du kan lage med blåskjell
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG
-
85 POENG
Kremet blåskjellsuppe med bruschetta
Fremgangsmåte
- Vask blåskjellene, sjekk at det ikke er noen som åpner seg etter de har vært i kaldt vann. Da må de kastes.
- Bruk en vid kjele, ha i olje og hakk 2 sjalottløk og sviss dette litt i kjelen.
- Ha i halvparten av hvitvinen, og la denne redusere seg i 3 min.
- Ha i alle blåskjellene (husk å bruke en stor kjele. Om ikke må du gjøre denne operasjonen i to omganger).
- Når blåskjellene åpner seg, rist litt på kjelen for å være siker på at alle er åpnet. Men blåskjellene må ikke stå for lenge og dampe, da blir de seige. Det er kun snakk om totalt 5-10 min. Ta ut blåskjellene fra kraften, og sil kraften.
- Sausen:
- Kutt resten av løken og stek den i kjelen, fyll på med resten av vinen, reduser i 3-4 min, ha i fløten og blåskjellkraften.
- La dette stå og kose seg og tykne i 15 min. Smak til med salt og pepper.
- Bruschetta: Skråskjær baguetter i skiver, lag en blanding med hvitløk og smør som du smører på bruschettaen før du rister den lett i ovnen.
Tips: Legg en bruschetta på toppen av hver tallerken.
Se mange deilig oppskrifter med blåskjell her
Her finner du mange flere deilige supper
9 lettlagete supper å ta med på tur
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
Laksegryte med blåskjell og chorizo
Fremgangsmåte
- Skyll skjellene godt.
- Varm olivenolje i en stor kjele og tilsett chorizo, løk og hvitløk.
- Tilsett hvitvin og la den redusere litt før du har i fiskekraft, tomater, sukker og de kokte bønnene.
- Kok opp og tilsett blåskjellene.
- Skjær laksen i store terninger og tilsett når skjellene har åpnet seg.
- Trekk kjelen av varmen og smak til med salt og pepper.
- Strø persille på toppen og server med godt brød.
Se mange flere lekre fiskegryter her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 224.90 kr Basisutvalget86 POENG
-
86 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 249.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
-
83 POENG
Fiskefondue
Fremgangsmåte
- Kraft:
Kraften kan vi koke i god tid før selskapet. - Fres løk og fennikel i olje og tilsett de andre ingrediensene.
- La kraften koke i 10-15 min.
- Smak den godt til og sil den, men la gjerne løkringer og fennikel i biter koke i kraften ved servering.
- Anretning:
Skjær fiskefiletene i biter og legg fisk og annen sjømat på fat slik at alle kan forsyne seg. - Hver og en legger sin egen sjømat i kokende kraft og lar den trekke der en stund.
- Så er det opp til hver enkelt å finne igjen sine biter.
- Varm også potetene i fiskekraften.
- Kraften må være på kokepunktet, derfor må kjelen stå på en kokeplate midt på bordet.
Her finner du flere oppskrifter med fondue
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
SpaniaVolum: 0.75 l Pris: 314.90 kr Bestillingsutvalget90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
TysklandVolum: 0.75 l Pris: 279.90 kr Bestillingsutvalget88 POENG
Moules Mustard
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 300 grader eller bruk grillen.
Fjern den øverste skalldelen på de dampede skjellene og legg dem på det ildfaste fatet. Bland sennep og ost og fordel blandingen over blåskjellene. Gratiner i 3-4 minutter til de er gyldenbrune.
Se alt du kan lage med blåskjell
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Moules Bacon and Cheese
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 300 grader eller bruk grillen.
Fjern det øverste halve skallet på de dampet skjellene og legg de på det ildfaste fatet. Fordel baconterninger over de halve blåskjellene og dryss finhakket spinat over. Dryss over ost og gratiner i 3-4 minutter til de er gyldenbrune.
Tips: Spinat kan byttes med bladpersille eller andre grønne urter med god smak.
Se alt du kan lage med blåskjell
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Dampete blåskjell med pommes frites
Fremgangsmåte
- Skrubb blåskjellene godt. Sett en stor kjele på kokeplaten. Ha i olje og fres løk og gulrot til de blir myke.
- Hell på hvitvin og kok opp tilsett urtene og blåskjellene og skru deretter varmen på fullt. Legg lokk på kjelen og rist godt. Når blåskjellene har åpnet seg, det tar 4-7 minutter avhengig av mengde, tas de opp og has i en suppeterrin eller lignende mens de holdes varme.
- I mellomtiden kokes kraften opp og inn med fløten til passe smakskraft. Anslagsvis bør væskemengden reduseres med minst 25 prosent, helst med halvparten. Smak eventuelt til med salt og pepper. Server sausen ved siden av.
- Velg så faste poteter som mulig hvilket kan være et problem mens det fortsatt er tidligpoteter i salg. Uansett velg typer med rødt skall. De er som regel fastere enn de lyse.
- Skrell potetene og legg dem i kaldt vann i 15-20 minutter for å få ut litt av stivelsen. Tørk dem godt og skjær i tynne eller tykke strimler. Den klassiske pommes frites er 1x1x5 cm.
- Hell oljen, og aller best smak får du om du bruker extra virign olivenolje, i en passe store kjele. Du trenger trolig 2 liter olje. Varm den opp til det er antydning til bevegelse i overflaten. Test temperaturen ved å ha en potetbit oppi, hvis det freser godt rundt den er varmen sterk nok.
- Skru ned et hakk på plata slik at temperaturen holdes på samme nivå. Ikke steik for mange potetbiter av gangen. Hver runde tar ca 6-7 minutter, eller til pommes frites'ene er pent gyldne - ikke for lyse og ikke for mørke. Legg kjøkkenpapir i et serveringsfat slik at overflødig fett drypper av. Dryss salt over og hold varm mens du steker de neste rundene.
Se alt du kan lage med blåskjell
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 POENG
-
87 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 184.90 kr Bestillingsutvalget86 POENG
Blåskjellpanne for ølelskere
Fremgangsmåte
- Grønnsakene kuttes i terninger og surres myke i smør/olje. Ha i krydderet.
- Hell på en flaske øl, la koke litt inn.
- Damp blåskjellene oppå kraften under lokk til de åpner seg.
- Serveres umiddelbart med varmt brød.
Tips: Kraften kan siles og brukes til supper, fjern da laurbærbladet før oppbevaring.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
Spagetti med kylling og blåskjell
Fremgangsmåte
- Skjær kyllingfiletene i passe store biter.
- Fres kjøttet med hvitløk og persille i olje til kjøttet er helt hvitt.
- Hvis du bruker ferdigstekt kylling, varmer du den lett i pannen med hvitløk og persille.
- Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (evt gurkemeie).
- La trekke noen minutter.
- Kok pasta etter anvisning på pakken.
- Sil bort kokevannet.
- Bland pastaen med sausen med kyllingen og tilsett de kokte og rensende blåskjellene.
Mange deilige retter med spagetti venter på deg
Ble du fristet til å se nærmere på andre retter med blåskjell?
Her er alt du behøver å vite om pasta
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Blåskjell med bayer
Fremgangsmåte
- Bruk to gryter.
- Surr sjalottløk, hvitløk, tilsett bayer og persille i en gryte og kok under lokk i ca. 4 min.
- Lag blåskjell basisgryte, tilsett bayerblandingen når skjellene har åpnet seg.
- Rist, kok opp og server.
Tips:
Det er best å dampe 1 kg blåskjell om gangen. Dersom du vil dampe større porsjoner, bør du bruke en stor vid kjele.
Ble du fristet til å se nærmere på andre retter med blåskjell?
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
90 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG