Dampete blåskjell med pommes frites
Foto: (c) Lisovskaya Natalia

Dampete blåskjell med pommes frites

Blåskjell og pommes frites en en belgisk klassiker som må prøves. Men blåskjellene smaker også fortreffelig uten.

Fremgangsmåte

  1. Skrubb blåskjellene godt. Sett en stor kjele på kokeplaten. Ha i olje og fres løk og gulrot til de blir myke.
  2. Hell på hvitvin og kok opp tilsett urtene og blåskjellene og skru deretter varmen på fullt. Legg lokk på kjelen og rist godt. Når blåskjellene har åpnet seg, det tar 4-7 minutter avhengig av mengde, tas de opp og has i en suppeterrin eller lignende mens de holdes varme.
  3. I mellomtiden kokes kraften opp og inn med fløten til passe smakskraft. Anslagsvis bør væskemengden reduseres med minst 25 prosent, helst med halvparten. Smak eventuelt til med salt og pepper. Server sausen ved siden av.

Samtidig lages pommes frites

  1. Velg så faste poteter som mulig hvilket kan være et problem mens det fortsatt er tidligpoteter i salg. Uansett velg typer med rødt skall. De er som regel fastere enn de lyse.
  2. Skrell potetene og legg dem i kaldt vann i 15-20 minutter for å få ut litt av stivelsen. Tørk dem godt og skjær i tynne eller tykke strimler. Den klassiske pommes frites er 1x1x5 cm.
  3. Hell oljen, og aller best smak får du om du bruker extra virign olivenolje, i en passe store kjele. Du trenger trolig 2 liter olje. Varm den opp til det er antydning til bevegelse i overflaten. Test temperaturen ved å ha en potetbit oppi, hvis det freser godt rundt den er varmen sterk nok.
  4. Skru ned et hakk på plata slik at temperaturen holdes på samme nivå. Ikke steik for mange potetbiter av gangen. Hver runde tar ca 6-7 minutter, eller til pommes frites'ene er pent gyldne - ikke for lyse og ikke for mørke. Legg kjøkkenpapir i et serveringsfat slik at overflødig fett drypper av. Dryss salt over og hold varm mens du steker de neste rundene.

Se alt du kan lage med blåskjell

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple
Ukens drink

Slik lager du margarita - vanlig eller frozen - og med smak av granateple

Den fungerer også som en forsiktig start på julebordsesongen. For en ekstra norsk vri kan du velge tyttebær i stedet for granateple.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her