Godbiter i pollisten
Sats på bordeaux til påske, den venter på deg i 60+ polutsalg

Sats på bordeaux til påske, den venter på deg i 60+ polutsalg

Denne snart 10 år gamle Médoc-en vil løfte så vel lammesteken som påskebiffen eller -viltet.
06 April 2022 - 11:45

ch hourbanon 2012 godbiter.jpg [48.06 KB]Ch. Hourbanon 2012 byr på veldig klassiske, i positiv forstand, toner av modne solbær, trevirke og . jordsmonn. I munnen er den myk med integrert sødme og god tørrhet. En snart 10 år gammel rødvin som vil utvikle seg videre i like mange år, men som egentlig har fått den tiden den trenger. 

Dette er en vin jeg har smakt mange ganger fordelt på to årganger, og som alltid overbeviser takket være sin klassiske, men også fyldige profil. Om all Médoc hadde smakt så godt og innsmigrende, ville enda flere fått øynene opp for vinstilen.

Når det er sagt har salget av rød bordeaux i flaske doblet seg på 10 år. Og salget av bordeaux i boks har eksplodert i samme periode og utgjør nå en tredel av alt som selges av rødvin fra området. Til sammenligning har rødvin generelt hatt en økning på henholdsvis 22 og 19 prosent i tiårsperioden. Men fortsatt utgjør rød bordeaux bare 1,9 prosent av rødvinssalget på polet, og det er ufortjent etter min mening. 

Ukens utvalgte godbit er en AOC Médoc som betyr at den kommer fra den nordlige tuppen av halvøya som utgjør Médoc. I motsetning til AOC Haut-Médoc som kommer fra et større område innenfor de mer glamorøse appellasjonene i Médoc. Hourbanon ligger i Prignac-en-Médoc og er omgitt av mer eller mindre ukjente «vinslott», det er selve grunnfjellet i denne delen av Bordeaux. 

Ch. Houbarnon har mye velvoksent plantemateriale på vingården. Foto: Ch. Houbarnon

Ch.  Hourbanon ligger inntil et skogholt og har et veldrenerende jordsmonn av sand og grus over kalkholdig leire. Den befinner seg stort sett tre meter ned i jorden, men kommer stedvis opp i dagen. I kombinasjon med velvoksne planter, oppnås druer som gir vin med godt potensial.

Les hva vi har skrevet tidligere om kalkholdig jordsmonn og bordeauxvin

Ch. Hourbanon er tradisjonelt framstilt med gjæring i betong og modning i eik. Foto: Ch. Hourbanon

Dette er en cabernet sauvignon-dominert vin, med 30 prosent merlot og 5 prosent cabernet franc, som forklarer den klare Médoc-profilen med modne solbær og svakt eksotiske trevirkepreg, men også dens finmaskede tanninstruktur. En vin som ber om biff eller vilt, men også påskens smaksrike lammeretter som lammestek med rotgrønnsaker og saus. 

Den utsatte posisjonen til AOC Médoc rent geografisk, gjør at området har fått god drahjelp fra temperaturøkningene, som sikrer god modning for den sentmodnende cabernet sauvignon. 

Hugues Delayat eier Ch. Houbarnon. Foto:

2012 er en utfordrende årgang for slike viner all den tid året var ujevnt og forholdsvis vått med en påfølgende sen innhøstning som dels måtte skje under fuktige omstendigheter. Et veldig dårlig utgangspunkt for en eiendom som Ch. Hourbanon siden faren for grønntoner og tørre tanniner er overhengende. Men utfra hva vinen smaker, har Hugues Delayat som eier vingården, kommet veldig godt ut av det. 

- Selv om 2012-årgangen ikke har rykte for eksepsjonelle år som 2010og 2015, er det likevel etter min mening et flott år siden den viser terroiret på min vingård veldig godt, skriver han i en epost og legger til: 

- Det denne årgangen ikke har i ekstrem konsentrasjon, tar den igjen i form av finesse og eleganse.

Han forteller at suksessfaktoren er knyttet til den sene innhøstningen som ga helt modne druer. Merlotdruene ble plukket så sent som starten av oktober, og cabernetene fra midten av oktober og utover. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

  • Produsent:
    Ch. Hourbanon
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    299.90 kr
    Varenummer:
    8328601
    90 POENG
    Ch. Hourbanon
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her