Julemat

Slik bruker du oksetunge

Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Oksetunge er en undervurdert råvare. Denne oppskriften overbeviser deg om å ta den inn i julevarmen.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2014 - 13:50

Hvis du aldri har smakt annet enn smaksfattig påleggstunge plastpakket fra kjøledisken, har du noe godt i vente hvis du prøver denne krøllen på tunga.

Oksetunge er lett å få tak i disse førjulstider. Fortsatt kokes tunge for bruk som pålegg på julebordet, og i disse førjulstider er oksetunge lett få tak i. Men vi synes nå at den tradisjonelle kokte tunga er ganske tam i smaken. Nøytral og kjedelig. Forklaringen er at tilberedningen stort går ut på å trekke den lettsaltete tunga i vann, og deretter skjære den i skiver.

Det kan ikke bli noe annet enn kjedelig. Men hvis du putter mye godsaker oppi kjelen, på samme måte som når du lager kraft, se da løfter smaken seg til nye høyder. Og skjær den gjerne i tykkere skiver slik at du opplever litt tyggemotstand. Tunge er nemlig ikke seigt og gummiaktig, men porøst, mørt og saftig når den tilberedes på denne måten.

Saftig og ungdommelig

Til tross for at tunge er mager kost, trenger den et drikkefølge med god friskhet. Siden vi trenger litt fett i tilbehøret, er det fint om vinen også har noe tanniner om enn ikke veldig uttalte. Det går som du forstår mot en rødvin, og siden tilbehøret er italienskinspirert starter vi i Italia.

Monsanto Monrosso Chianti er frisk og skårer derfor høyt på skalaen over harmoni med maten. Et utmerket følge til lyst kjøtt eller tunge som i dette tilfellet.

I stedet for å fortsette i Italia velger vi å prøve oss i Burgund, Frankrike. Druen pinot noir kjennetegnes av god friskhet og stort sett moderate tanniner. Det kan imidlertid være vrient å finne en god rød burgunder uten å loppe seg helt. Men røverkjøp finnes også her. Som Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune.

En svært velkomponert vin som er skapt for det gode måltidet. Og utrolig fleksibel. Ikke bare fikser den vår tungerett lett som bare det, både maten og vinen løfter seg flere hakk når de nytes sammen.

Rosa eller hvit?

På kontinentet, eksempelvis i Frankrike, ville oksetunge får følge av en rosévin eller en hvitvin. En rekke viner ble veid og funnet for lette. Men blant de rosa fungerer denne perfekt: Rosaura fra Feudi di San Gregorio som er mer som en rødvin å regne rent strukturmessig, det er bare fargen som lyver.

Et hvitt alternativ som klarer alle smakene i retten er den rike og svært fruktige men likevel friske Léon Beyer Pinot Gris .

På neste side finner du oppskriften på oksetunge med spennende tilbehør

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her