Julemat

Slik bruker du oksetunge

Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Prøv oksetunge til julekoldtbordet

Oksetunge er en undervurdert råvare. Denne oppskriften overbeviser deg om å ta den inn i julevarmen.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2014 - 13:50

Hvis du aldri har smakt annet enn smaksfattig påleggstunge plastpakket fra kjøledisken, har du noe godt i vente hvis du prøver denne krøllen på tunga.

Oksetunge er lett å få tak i disse førjulstider. Fortsatt kokes tunge for bruk som pålegg på julebordet, og i disse førjulstider er oksetunge lett få tak i. Men vi synes nå at den tradisjonelle kokte tunga er ganske tam i smaken. Nøytral og kjedelig. Forklaringen er at tilberedningen stort går ut på å trekke den lettsaltete tunga i vann, og deretter skjære den i skiver.

Det kan ikke bli noe annet enn kjedelig. Men hvis du putter mye godsaker oppi kjelen, på samme måte som når du lager kraft, se da løfter smaken seg til nye høyder. Og skjær den gjerne i tykkere skiver slik at du opplever litt tyggemotstand. Tunge er nemlig ikke seigt og gummiaktig, men porøst, mørt og saftig når den tilberedes på denne måten.

Saftig og ungdommelig

Til tross for at tunge er mager kost, trenger den et drikkefølge med god friskhet. Siden vi trenger litt fett i tilbehøret, er det fint om vinen også har noe tanniner om enn ikke veldig uttalte. Det går som du forstår mot en rødvin, og siden tilbehøret er italienskinspirert starter vi i Italia.

Monsanto Monrosso Chianti er frisk og skårer derfor høyt på skalaen over harmoni med maten. Et utmerket følge til lyst kjøtt eller tunge som i dette tilfellet.

I stedet for å fortsette i Italia velger vi å prøve oss i Burgund, Frankrike. Druen pinot noir kjennetegnes av god friskhet og stort sett moderate tanniner. Det kan imidlertid være vrient å finne en god rød burgunder uten å loppe seg helt. Men røverkjøp finnes også her. Som Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune.

En svært velkomponert vin som er skapt for det gode måltidet. Og utrolig fleksibel. Ikke bare fikser den vår tungerett lett som bare det, både maten og vinen løfter seg flere hakk når de nytes sammen.

Rosa eller hvit?

På kontinentet, eksempelvis i Frankrike, ville oksetunge får følge av en rosévin eller en hvitvin. En rekke viner ble veid og funnet for lette. Men blant de rosa fungerer denne perfekt: Rosaura fra Feudi di San Gregorio som er mer som en rødvin å regne rent strukturmessig, det er bare fargen som lyver.

Et hvitt alternativ som klarer alle smakene i retten er den rike og svært fruktige men likevel friske Léon Beyer Pinot Gris .

På neste side finner du oppskriften på oksetunge med spennende tilbehør

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Franske kultviner nå også på polet
+
Godbiter i pollisten

Franske kultviner nå også på polet

Dette er viner som franskmennene helst vil ha for seg selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her