Drikke
Østerriksk riesling i toppklassen

Østerriksk riesling i toppklassen

Riesling fra Wachau utfordrer tyskernes beste på mange måter. Disse er gnistrende gode.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Pichler-Krutzler Riesling Loibenberg 2010 (2757) er en imponerende, kompleks og mineralsk hvitvin med svært godt lagringspotensial. Med 9,4 gram syre har den en helt utrolig friskhet. Druene til denne vinen ble høstet så sent som 6. november, men vinen bærer overhodet ikke preg av overmoden frukt. Heller tvert om.

Himmelsk allerede

Pichler-Krutzler Riesling Wunderburg 2010 (2758) er høstet like sent, har enda høyere syre, men også litt mer restsukker. Den har dessuten mer sødme og aroma i frukten. Også den har en stor framtid, men smaker himmelsk allerede til gode retter med enten sjømat eller lyst kjøtt.

Forskjellen på de to ligger ikke uventet i mikroklimaet. Wachaus bratte skråninger ned mot Donau gir perfekte forhold for vin med personlighet. Så betydningsfullt er dette landskapet at det er en del av Unescos verdensarv.

Les mer om Wachau

Loibenberg er den mest berømte av de to. Allerede på 1200-tallet var vinmarken anerkjent som en av de fremste i hele Østerrike. Den er for øvrig den største sammenhengende vinmarken i Wachau. Det steinete jordsmonnet dominert av gneis hever seg fra 250-380 m.o.h. og den sørvendte beliggenheten akkurat der elva gjør en østlig sving, sikrer at dette er den varmeste vinmarken i Wachau. Resultatet er rieslinger med stor kraft.

Bare håndarbeid

Wunderburg har også perfekt beliggenhet med et litt kjøligere klima på grunn av nærheten til skogen. Den ligger litt lavere i landskapet, men har også de karakteristiske steinterrassene som fordrer 100 prosent håndarbeid.

Pichler-Krutzler er et resultat av at to unge vinkyndige etablerte sin egen geskjeft i 2006 i Wachau. Elisabeth Pichler kom fra den kjente vinfamilien i Wachau og Erich Krutzler fra Weingut Krutzler i Burgenland.

Paret har et godt utvalg av viner, både fra Wachau og Burgenland.

Også grünere

For mer umiddelbar nytelse er Pichler-Krutzler Riesling Trum 2010 (94786)et godt valg. Topp til sushi takket være sin gode ferske fruktighet. Og deres grünere er vel verd å teste ut.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her