Verdens beste kooperativ

Årsakene til at Freie Weingärtner Wachau kvalifiserer til betegnelsen superkooperativ er kombinasjonen av tilnærmet religiøs kvalitetsfilosofi og en beliggenhet for sine vinmarker som er blant klodens beste.
Aase E. Jacobsen
21 August 2001 - 13:57

I verdensmålestokk er imidlertid Freie Weingärtner Wachaus (FWG) areal ikke mye å skryte av. Men i Wachau er 600 hektar som passes på av 778 vinbønder betydelig og utgjør 40 prosent av hele det beplantete arealet i den 30 kilometer lange dalen midt mellom Wien og Salzburg. Sammen med 200 andre betraktelig mindre produsenter rent volummessig praktiserer FWG gjennom sammenslutningen Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW ) det som etter sigende skal være verdens strengeste vinlovverk. Som regulerer utbytte og kvalitet på druene som kan benyttes til de ulike vinkategoriene. En nødvendig forutsetning for vin av høy kvalitet og som igjen er en forutsetning for lønnsomhet.

- Denne strukturen med mange små vinbønder som gjerne har druedyrking som hobby, er en forutsetning for å opprettholde det spesielle landskapet i Wachau, påpeker Fritz Miesbauer (t.h), som til tross for sine 32 år nå er direktør og tidligere ønolog for FWG gjennom ti år. Han og meddirektør Rainer Wess (t.v) er viktige bidragsytere til det gode ryktet.

Terrassene bevares
Han fortsetter: - Ingen andre enn de som har et nært forhold til jorda orker å dyrke druer i de bratte og terrasserte åssidene som må vedlikeholdes manuelt. Et vedlikehold som er krevende og konstant siden det porøse jordsmonnet er utsatt for erosjon. Belønningen ligger i at så lenge arbeidet utføres etter de tøffeste kvalitetskrav, oppnår vinbonden høyere pris for druene og FWG kan selge den ferdige vinen til en høyere pris som igjen er gunstig for eierne.

Terrassene er svært viktige også fordi de holder på varmen lenge utover natten. Samtidig som Donau og de mange dalsøkkene som skaper et bølgemønster i åssidene produserer en konstant luftstrøm hele døgnet. Slik oppnås ikke bare et skifte i temperatur to ganger i døgnet men kontinuerlig hele døgnet gjennom. Dette er med på å gi vinene karakter samtidig som det er viktig for balansen mellom syre og sukker i druene.

Klimaet i Wachau er tørrere enn i de østlige deler av Østerrike. Wachau er derfor et yndet feriemål for så vel østerrikere som tyskere. Men topografi og jordsmonn er minst like vitale når det gjelder å sette preg på de ferdige vinene. De bratte åssidene med varierende helning og soleksponering kombinert med en like nyansert komposisjon av jordsmonnet gir uendelige muligheter til å skape uensartete viner. Derfor kan FWG med parseller spredt utover hele Wachau by på viner med svært forskjellig karakter og som varierer fra år til år.

Investerer i druene
- Grüner veltliner står for over halvparten av vår produksjon, men riesling har økt noe i areal på bekostning av andre druer, forteller Miesbauer som sammen med VNDW deltar i utviklingsprosjekter for å finne tilbake til den opprinnelige grüner veltliner-klonen. Dessuten arbeides det med å kartlegge hvilken effekt terroir, druetyper og forskjellige kloner av disse har på den endelige vinens kvalitet. - Disse studiene har resultert i visse omprioriteringer av arealene. Men det er mye vi ikke vet ennå, så arbeidene vil fortsatt ha høy prioritet, poengterer Miesbauer.

FWG har gjennomført et stort investersprogram de siste årene. - Selv om vi har lagt mye penger ned i utstyr, er det etter min mening viktigere å investere i utvelgelsen av druene. Samt å overbevise vinbøndene om å ta risikoen det ligger i å vente lengst mulig før de plukker druene, understreker Miesbauer.

En produksjon på 3 millioner flasker gjør at FWG kan tilfredsstille et eksportmarked med et godt utvalg av viner. Særlig vinene i serien Therrassen Thal Wachau er interessante. De er blandinger av vin fra flere parseller som er for små til å kunne selges under eget navn. Resultatet er svært prisgunstige viner med god karakter. I øyeblikket er to viner tilgjengelig i Norge. Grüner Veltliner Federspiel 1999 som er et funn til prisen med sine lette og behagelige frukt- og mineraltoner samt gode syrestruktur. En utmerket vin til skalldyranretningen og et godt alternativ til chablis.

En tanke modnere og noe opp i pris er Riesling Smaragd 1997, men ikke mindre flott og prisgunstig av den grunn. Mineralpreget er intenst i så vel duft som smak, stilen er fet uten å være tung, mer på den elegante siden. Gode syrer balanserer alkoholen som til å være en riesling er høy, 13,3 prosent. Men så er 1997 et stort år for Wachau-vinene.

Som både 1999 og 2000 selv om dette siste året generelt sett byr på lavere syrer enn året før samt en del råte. Men de som var nøye med utvelgelsen kan glede seg over viner med et langt liv foran seg. Selv Federspiel-vinene som ovennevnte Therrassen Thal Wachau Grüner Veltliner er kraftige i 2000. Derfor har FWG valgt ut sine aller beste druer av henholdsvis riesling og grüner veltliner og komponert Exceptional Reserve 2000.

Botrytis uønsket
Rieslingen henter sine druer fra vinmarkene Singerriedel og Tausend-Eimer-Berg som i kompaniskap gir de mest raserene, mineralske, fruktige og elegante vinene av denne druen. En meget rik riesling med masse fruktsødme, god mineralskhet og flotte syrer. Grüner Veltliner Exceptional Reserve 2000 er nærmest enorm og holder 15 prosent. Tropisk frukt i store mengder, stor mineralfedme, nærmest oljeaktig, en mastodont til en Wachau-vin å være. Druene kommer da også fra Kellerberg og Loibenberg som har henholdsvis sørvestlig og sørlig posisjon hvilket sørger for stor grad av modenhet.

Mens det i 2000 var en del botrytis for de sent høstete druene, er idealet ingen botrytis overhodet, i følge Miesbauer, for resultatet blir renere og mer elegante viner. Som i 1999, 1997 og 1990. Therrassen Thal Wachau Grüner Veltliner Smaragd 1990 er i dag en eksepsjonell vin med flotte syrer og nydelig mineralskhet. Men store år med noe botrytis egner seg også for et langt liv i kjelleren. Det er 1969 Grüner Veltliner Auslese fra den svært mineralrike vinmarken Weissenkirchner Achleiten et godt bevis på. Duften er et studium i seg selv med petroleum, olje, overmoden sitrus og aprikos som et utvalg av aromaspekteret.

Det vakre hovedhuset kalt Kellerschlössel som omkranses av vinmarken Kellerberg og som huser en stor samling eldre årganger tilbake til 1947 er blitt selve symbolet på FWG. En kombinasjon av senrenessanse og barokk forteller om en lang historie. FWG ble etablert i 1938 som et frittstående kooperativ da Prinz Ernst Rüdiger Starhemberg solgte sine 600 hektar med tilhørende produksjonslokaler til de drøyt 600 arbeiderne. Eiendommen hadde tilhørt familien Starhemberg side 1663, men vingården finnes omtalt under det pompøse navnet Weingut der Herrschaften von Dürnstein und ThalWachau i kilder tilbake til 1137, og er dermed en av de aller eldste vingårdene i verden.

Wachaus klassifisering

Vinea Nobilis Districtus Wachau (VNDW) har i tillegg til egenpålagte lover som er strengere enn hva de østerrikske vinmyndigheter forfekter, et eget klassifiseringssystem. Vinene deles inn i tre kategorier etter oechsle-grad (sukkerinnhold) som for så vidt er ganske typisk for de tysktalende vinregionene.

Steinfeder
Oppkalt etter en fjærlignende gresstype som kun vokser i de bratte vinmarkene. Vinene skal maksimalt ha 11 prosent alkohol og blir lette, friske og spritzige. Dette er hverdagsvinene i Wachau hvor alt sosialt samvær selvsagt skjer over et glass hvitvin. Steinfeder kan lages av alle typer hvite druer som dyrkes i Wachau.

Federspiel
Denne kategorien som tilsvarer kabinett ellers i Østerrike representerer den klassiske tørre hvitvinen fra Wachau. Super matvin med optimal balanse mellom syre og sødme og opp til 12,5 prosent alkohol og som dessuten tydelig tilkjennegir sitt opphav både i form av drue og vinmark. Dette er viner som skal drikkes i løpet av de 3-5 første årene.

Smaragd
Siden den smaragdgrønne firfislen liker seg best i de aller varmeste vinmarkene, betegner Smaragd viner laget av sent høstete druer, altså spätlese, og gjerne så sent som midten av november. Smaragd lages av riesling og grüner veltliner fra de beste parsellene og bare i vellykkete år. Resultatet er viner med svært høy konsentrasjon og med et lagringspotensial på minst to tiår. Disse vinene som utgjør en femdel av produksjonen i Wachau trenger smaksrik mat som hummer eller hvitt kjøtt med rike sauser.

Følgende produsenter tilhørende VNDW finnes i Norge:
Freie Weingärtner Wachau
F. X. Pichler
Nikolaihof
Franz Hirtzberger

Foto: Freie Weingärtner Wachau

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her