Ostefatene er noe man er vant til at kombineres med vin, men med håndverksølet sitt inntog og store mangfold har også disse vanene endret seg. Øl, sider og ikke minst mjød gjør at man kan leke seg med enormt mange ulike kombinasjoner og dermed også sikre at de flaste smakspreferanser dekkes. Herved slår vi altså et slag for øl til ostefatet, og her kommer mine forslag.
Slik setter du sammen det perfekte ostefatet
Ostefatet kan bygges opp på ulike måter. Du kan for eksempel først velge en variasjon av oster som du deretter setter drikke til. Her er det viktig å være oppmerksom på ostenes smaksstyrke – minst 5 ulike bør være representert gjennom milde, middels og kraftige oster.
Velg for eksempel hvitmuggost, rødkittost, blåmuggost, fastost og chêvre, da har du god variasjon. Husk å temperere osten før den serveres slik at alle smakene kommer til sin rett. Ostene er alt fra salte, syrlige og bitre til mer søte eller intense, og alt dette vil fremheves om du tar dem ut av kjøleskapet halvannen time før servering.
Hvordan velge øl til ost
Som alltid når man velger drikke til mat, er det lurt å vurdere matens smaksintensitet. Lys, lett drikke anbefales til mildere oster, og kraftigere drikke til kraftigere oster. Smakene kan enten harmonere eller skape en kontrast, og begge deler kan gi fantastiske smaksopplevelser. Mitt tips er å velge hveteøl eller saison, klassisk IPA, spontanfermentert øl/sider, og sist et maltrikt, mørkt øl eller enda bedre; mjød. Har du disse, vil du ha perfekte kombinasjoner til alt på ostefatet.
Ost til hveteølet
Hveteøl er friskt og mildt. Ofte har det smaker av sitrus og banan, og dermed altså litt sødme, som for eksempel i typeriktige Kinn Stabben. Her finner du smak av hvete, urter, sitrus og banan med et lett preg av høy, og dette passer derfor godt til de mer milde ostene.
Sett Stabben sammen med en fastost som Kvit Undredal, en mild chèvre à la Kubbeost eller en hvitmuggost som Brilliant Brie, og du vil se at ølet fremhever de nøttete smakene i osten. Ølet bevarer sin friskhet samtidig som det beholder både sødmen og hvetepreget.
Ost til IPA
IPA er en stor favoritt blant nordmenn om dagen, men da oftest den fruktige typen uten særlig bitterhet. Til ostefatet ville jeg imidlertid valgt en mer klassisk type IPA der man fremdeles har litt av både maltsødme og bitterhet, for eksempel Põhjala sin Virmalised.
Bitterhet er ofte vanskelig å kombinere med mat da den lett blir overdøvende. For å unngå dette kan bør du velge en ost som kraftig nok til å dempe bitterheten og samtidig bevare sødmen i ølet. Et godt alternativ er en kraftigere rødkittost, for eksempel Himmelspannets Soleglad. Denne er kraftig på smak og fet nok til å matche den fryktede bitterheten.
Ost til flamsk rød
Belgisk, spontanfermentert øl er som laget for ost. Går du for en flamsk rød type, som klassikeren Rodenbach Grand Cru, vil du få syrlighet og fruktighet som står godt til kraftigere oster, om det er en salt fastost som Valdresmeieriets Bufar, eller en intens blåmuggost som Grindal Ysteris Råblå.
Du vil oppleve at det syrlige i ølet står imot det salte i ostene, og at fjøspreget som er å finne i både ost og øl, harmonerer nydelig. Friskheten i ølet fremheves, mens ostens umami balanserer fruktigheten i glasset.
Ost til mjød
Også mjød kommer om dagen i flere ulike smaksvarianter - fra honningtunge til ekstremt fruktige. Slå dermed like godt til med en av hver, for eksempel Mjøderiets tradisjonelle, honningsøte Midgard i tillegg til den fruktige smaksbomben Apricot Seduction. Her snakker vi fylde og balanse, søtt og syrlig, honning og frukt - med andre ord alt som står perfekt til blåmuggost.
Både Midgard og Apricot Seduction er svært smaksintensive og har en fyldig, rund sødme som utbalanserer det skarpe og salte i blåmuggosten som en drøm. Kombinasjonen er så god at du nesten er garantert å havne i en evig sirkel av «én bit ost, én slurk mjød, én bit ost, én slurk mjød». Glem marmelade, fiken, nøtter og honning - disse to flaskene gjør jobben.
Dette er for meg uten tvil den artigste og mest velsmakende kombinasjonen, og når ostens dag ankommer den 29. oktober, vil det definitivt være et lite utvalg mjød på ostebordet.
Ukens kombo er en spalte som tar for seg det komplekse temaet mat og drikke i kombinasjon. Den kommer fra et ønske om at det skal være enkelt å få til de virkelige gode smaksopplevelsene, også hjemme.
Bak spalten er det flere års erfaring med å sette drikke til retter i restaurantsammenheng, og den kunnskapen er nå tatt med til kjøkkenet hjemme.
Den perfekte drikken er ikke alltid tilgjengelig i basisutvalget til Vinmonopolet. Du må derfor beregne noen dager fra bestilling til ankomst, men det er det verdt.