Godbiter i pollisten
Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Ikke det at dette er den første ikke-kommersielle pinot noir-en fra Chile, men den har en spesiell historie som er verd å lytte til, og ikke minst smaker den fortreffelig.
17 Mars 2021 - 12:45

Bak Tayu Pinot Noir 2019 står samme produsent som bak en av tidenes mestselgende vinmerker på polet, nemlig Gato Negro, men avstanden mellom vinene er himmelvid. Tayu har mye karakter fra voksested, både klimatisk og jordsmonnsmessig.

Det skyldes at druene er dyrket i et av de kjøligste klimaene i Chile, Malleco Valley, et kystnært «nytt» vinområde 60 mil sør for hovedstaden Santiago, enda lenger sør enn Bio-Bio Valley, som tidligere var det kjøligste vinområdet i Chile.

Malleco ligger på samme breddegrad som Patagonia i Argentina på andre siden av Andesfjellene. Mens Patagonia er ørken, er Malleco begunstiget med en nedbørsmengde på 1276 mm årlig, midt mellom Bordeaux og Rias Baixas, men maks-temperaturene er lavere og antall soltimer flere. Derfor er det kjøligklimadruer med en forholdsvis kort vekstsesong som chardonnay og pinot noir det satses på. Og derfor bærer pinot noir-karakteren i Tayu så få spor av «den nye verden».

Heldigvis er det i dag et begrep som en gang for alle burde begraves, all den tid den vinområdene på den sørlige halvkule og i USA/Canada, er enda mer sammensatte og komplekse enn «den gamle verden», altså Europa.

3-copy.jpg [179.38 KB]Tayu har mye som minner om old school-Burgund (bortsett fra at den ikke er chaptalisert) med toner av jordsmonn og skogbunn kombinert med kirsebær, god syre takket være en pH på 3.52 og moderat alkohol. Jordsmonnet er imidlertid et annet enn i Burgund, i Malleco er det rødlig vulkansk sand- og leirjord som dominerer, og for vinmarken Tayu kommer fra er det også innslag av granitt og kvarts. Siden dette fra naturen av er sur jord, må den tilsettes kalk. Og siden det ikke har vært dyrket vindruer her før nå, er det utvalgte Dijon-kloner av pinot noir som er plantet. 

bucha_4.jpg [314.31 KB]Fortsatt er Malleco en bitteliten region i chilensk målestokk, med rundt 40 hektar vinmarker, hvorav 5 hektar tilhører Tayu-prosjektet som altså byr på svært interessante resultater. Det som skiller denne vinen fra alt annet fra Chile er dessuten at den er det første resultatet av vinmaking i regi av mapuche-folket, Chiles urbefolkning. Tayu betyr «vårt» på språket deres, mapundungun.iStock-636200492.jpg [373.19 KB]

Initiativet til dette prosjektet er fra Viña San Pedros landbruksteam som jaktet etter et nytt område for pinot noir-dyrking. Det fant de i Purén som er beskyttet overfor Stillehavet drøye 3 mil unna, ved fjellkjeden Nahuelbuta som har vulkanske topper opp til 1379 m.o.h. og som er en nasjonalpark med forhistoriske trær.

Siden 2015 har prosjektet vært drevet etter «rettferdig handel»-prinsipper hvor familiene som er involvert er garantert utkomme for druene sine, men at det samtidig er lagt til grunn en bærekraftig framtidig utvikling.

MONTAJE 18 con graficas INGLES.00_03_49_15.Still024.jpg [746.99 KB]Vinmakingen er moderne gjennom bruk av sementegg, delvis helklasefermentering og maserasjon under reduktive forhold, spontangjæring og forsiktig bruk av eikefat til den malolaktiske gjæringen og modningen. 

Den første smaken er imponerende god, og jeg ser fram til å følge dette prosjektet videre.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her