For 40 år siden lå det flere bryggerier i sentrum av Stockholm, men alle forsvant med tiden. I 2012 flyttet Stockholm Brewing inn i lokalene til en tidligere papirposefabrikk i Sødermalm. Siden dette er Stockholms mest urbane bydel, er det ikke uventet at det finnes et mikrobryggeri der. Men Stockholm Brewing er fortsatt det eneste.
Sjekk ut hva vi mener om ølene fra dette bryggeriet
Stockholm Brewing er et altså lite bryggeri, men med en stor portefølje av spennende øl. Det hele startet i 2010 mens Niklas Jakobson fortsatt drev hjemmebrygging på hobbybasis, til tross for sin sommelierutdannelse og mange år i vinbransjen. Med på laget har han også Michel Ahlin Wigardt som bryggemester, og Tom Unwin som brygger. De tre møttes forøvrig på den lokale Bishop Arms-puben.
Velger klassisk for de klassiske typene
-Her kan folk komme på besøk og se hvordan øl faktisk blir produsert. Mange drikker øl, men de vet ikke hvordan det blir til, forteller Niklas. Han nevner også at de har mange naboer som ofte stikker hodet innom fordi de er nysgjerrige på hva som foregår nede i kjelleren der de holder til. Ganske heldige var de også da BrewDog i 2015 flyttet inn i etasjen over. De har nå en tappelinje som går rett fra bryggeriet og opp i baren, og kan derfor servere ferskt øl rett fra tanken.
Det er ikke store kvanta som blir produsert. Niklas forteller at de lager ca. 2000 liter i uken. IPA-en er deres mest populære øl, og den står for rundt halvparten av produksjonen. Han har på lik linje med mange andre skjønt at det er en IPA-hype om dagen og at folk er ville etter humlearomatiske øl.
De har også mange andre klassiske ølstiler i boka. -Når vi skal lage en ny øl, forsøker vi å gjøre den så klassisk som mulig, sier Niklas. Han legger til at det er viktig å kunne beherske de klassiske stilene: -Det finnes en del bryggerier som når de skal lage en saison, lager den med frukt og amerikansk humle. Vi satser heller mer klassisk som med Saison d’etre.
Denne ølen er brygget med 100 prosent tysk pilsnermalt og tysk humle. Gutta droppet bevisst tørrhumlingen som i dag er svært populært blant mikrobryggerier.
Plukket druene selv
Men det som gjør Stockholm Brewing til et spennende bryggeri litt utenom de vanlige, er deres interesse for å eksperimentere med brettanomyces, fatlagring og surøl og å kombinere kunnskapen om øl med den om vin. En av deres mest spesielle øl er Cuvée Alexandria. Dette er et øl som er laget med naturvindruer fra vinprodusenten Matassa. Samarbeidet startet med at Niklas tidligere jobbet med å importere vin, blant annet vin fra denne produsenten. For å kunne produsere dette ølet måtte altså Niklas og Michel dra til Languedoc-Roussillon for å plukke druene selv, deretter kom den vanskelige jobben med å få druene til Sverige i god behold. Da de ankom hjemlandet, moste de druene og puttet mosten på tank. Senere ble den blandet med vørteren og den eneste gjæren som ble tilsatt, er den som kom med druene. Når man produserer naturvin, er sprøytemidler utelukket, og dermed får man med seg en del gjærsopper fra drueskallet.
En annen ting som Stockholm Brewing gjør litt annerledes enn andre bryggerier er at de også nesten bare lager økologisk øl. På etiketten kan de vise fram sitt sertifiserte EU-stempel. For å få stempelet går de nøye gjennom alt fra hva slags kjemikalier som brukes til rengjøring, til at alle råvarer er økologisk framstilt. Det var for øvrig en vinprodusent som påpekte for Niklas at siden de allerede bruker penger på dyre råvarer, kunne de like godt koste på seg sertifisering. Men det er ikke uproblematisk å jobbe med økologiske råvarer. Om du går tom for humle, sitter du litt i klisteret, men så langt har det løst seg for gutta.
Stort utvalg av fat
Et annet kult øl gjengen på Sødermalm kan skryte på seg, er et brygg de laget for Spritmuseet i Stockholm. Sammen med tre andre bryggerier fikk de i oppgave å lage hvert sitt sesongøl. Deres innslag ble en gose med tørket traktekantarell og kombu-alge. En spesiell kombinasjon som fungerer helt fantastisk både til mat og alene.
Gjennom sin jobb som importør har Niklas også fått tak i mange spennende fat fra blant annet Champagne, fat som har inneholdt garnacha fra Monsant, i tillegg til fat fra Beaujolais og Burgund. Her har øl som Oud Bruin fått kose seg i champagnefatet i 12 måneder. Siden de får fatene fra produsenter som jobber med naturvin, vil fatene selvfølgelig inneholde mye gjærrester, og denne utfordringen tar de på strak arm. For om du forstår hvordan villgjæren fungerer og jobber med den, kan utfallet bli fantastisk. Målet er å kunne lage noen tusen liter med spesialøl i året, og den jobben blir nok enklere når de får sine 24 nye eikefat.