Nyhetene på polet mars 2011 - whisky og cognac

Aase E. Jacobsen
04 Mars 2011 - 14:55

Mens de hvite ligger mellom 150 og 200 kroner har de røde klumpet seg rundt 2-300 kroner. Selv om det er her det er størst volum når vi snakker Burgund, kunne det vært fint om nyhetene også hadde inkludert noen virkelig store viner. Men mange kommer nok til å glede seg over at det endelig er kommet en god rød boksvin fra Burgund. Den største sensasjonen blant marsnyhetene er imidlertid Jiménez-Landis to viner fra Méntrida.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mars 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Whisky

+ (89p)
Longrow CV Campbeltown Single Malt
J&A Mitchell & Co
Skottland - Campbeltown
50694 VSD - kr 499,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gyllen. Elegant røykpreget duft med epler, sitrus, høy.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, lett sødme fin syre, sitter lenge med masse røyk i finishen, svært lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En frisk og veldig godt "røykt" whisky. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert i pot stills. Ikke kuldefiltrert eller tilsatt farge før tapping. Lagret i fat fra 50 til 550 liter. Blandet av destillater på 6, 10 og 14 år.
Bestill her:

+ (89p)
Isle of Jura Boutique Barrels 1995
Isle of Jura Distillery
Skottland - Jura
90996 Cuveco - kr 699,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Interbrands Norge
Farge og duft: Gyllenbrun. Elegant duft med fine fattoner, polert på en positiv måte, en del sødme.
Smak: Fyldig anslag, veldig smaksrik og fyldig med en del sødme fra fat og korn, varm finish. (1995)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En flott whisky som bør få litt vann. Topp for de som ikke liker røykpreget. (1995)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 56,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a dobbeltdestillasjon i pot stills. 15 års lagring i små brukte bourbon-fat. Tappet i original fatstyrke uten kuldefiltrering.
Bestill her:

+ (87p)
Smokey Joe Islay Malt
The Leading Scotch Whisky Co.
Skottland - Islay
90997 Vectura - kr 489,30 (70cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Gullgul. En del røyk, høy, torv, ganske intens.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, fin syre, god kraft, sitter godt utover, veldig lang ettersmak med røyk og fat. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En flott "røykwhisky" med mye smak. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon i pot stills. Blandet av destillater med fatlagring mellom 3 og 10 år. Ikke kuldefiltrert før tapping.
Bestill her:

(85p)
Berrys' Islay Reserve Blended Malt
Berry Bros. & Rudd
Skottland - Islay
91010 Vectura - kr 492,30 (70cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vectura
Farge og duft: Lys gul. Ung brødduft, noe røyk.
Smak: Fin fedme fra starten, god vekt, fin syre, varm utover, en del røyk i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker.
Vurdering: En godt laget "røykwhisky". (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert i pot stills. Blandet av ulike destillater fra Islay med minimum fatlagringstid på 3 år. Ikke kuldefiltrert eller tilsatt farge før tapping.
Bestill her:

(85p)
Chieftain's Choise Speyside Single Malt
Ian Macleod Distillers
Skottland - Speyside
91011 Vectura - kr 620,60 (70cl)
Basisutvalg, kategori 4
Cask Norway
Farge og duft: Lys gyllen. Ung duft, litt brødaktig, noe sitrus, høy.
Smak: Fruktig anslag, god syre, god munnfølelse, frisk stil, men veldig varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En ung og frisk whisky som bør få noen dråper vann. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 56,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert i pot stills. Lagret i minimum 8 år i brukte fat fra sherry-, portvin-, bourbon- og romproduksjonen. Ikke kuldefiltrert eller tilsatt farge før tapping. Tappet med original fatstyrke,
Bestill her:

Cognac

÷ (91p)
Bache-Gabrielsen Petite Champagne 1973
Bache-Gabrielsen
Frankrike - Cognac
53238 Vectura - kr 419,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Fet vellagret duft, noe fat, aprikos, tørket frukt, rancio, litt urent fat også.
Smak: Fyldig anslag, stor viskositet, flott syre, veldig god frukt, varm og tørr utover, kraftig stil, veldig lang ettersmak. (1973)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En virkelig kraftig og intens cognac. (1973)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon i alambic. Lagret på eikefat fra Limousin.
Bestill her:

+ (88p)
Voyer XO Grande Champagne Grand Cru 10 Years
Francois Voyer
Frankrike - Cognac
91012 Vectura - kr494,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 3
Gavin
Farge og duft: Gyllen. Fin rik duft, vellagret, tørket frukt, fat.
Smak: Fyldig anslag, god syre, fin fylde, godt stoff, sitter godt, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En vellagret cognac med godt integrert fat. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon i alambic, ikke tilsatt farge eller andre tilsettinger, fatlagret i min. 10 år før tapping.
Bestill her:

+ (88p)
Grosperrin Grande Champagne 12 Years
Jean Grosperrin
Frankrike - Cognac
91013 Vectura - kr 511,20 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gyllen. Søtlig duft med vanilje, aprikos, sitrus.
Smak: Fruktig anslag, god fylde, fin syre, god frukt, sitter godt utover, ung stil, veldig lang og god ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En ung og frisk men samtidig fyldig cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert i alambic. Ikke kuldefiltrert eller tilsatt farge. Fatlagret i ca. 12 år før tapping.
Bestill her:

(86p)
Leyrat Fins Bois XO Aged 8 Years
Cognac Leyrat/Domaine de Chez Maillard
Frankrike - Cognac
58178 Cuveco - kr 435,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 2
Interbrands Norge
Farge og duft: Lys gyllen. Fin duft, klassisk i retning VSOP, tørr.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, tørr og god med fint krydderpreg, frisk finish, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En slank og frisk cognac. (UÅ)
Laget av: Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. dobbeltdestillasjon i alambic. 8 års fatlagring før tapping.
Bestill her:

÷ (83p)
Fournier Fins Bois 1995
V. Fournier
Frankrike - Cognac
90951 Vectura - kr 515,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gyllenbrun. Ok duft, noe finesse, men ellers litt vel rett frem.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, bra fylde, men ikke veldig bred eller dyp rent aromatisk, litt varm finish. (1995)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En litt enkel men likevel god cognac. (1995)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. dobbeltdestillasjon i alambic. 15 års fatlagring før tapping.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her