Nyhetene på polet mai 2011 - Brennevin og øl

Redaksjonen
06 Mai 2011 - 17:25

Rheinhessen er tema for Vinmonopolets mainyheter i basis. Og tilskuddet av viner er både pent og godt, men vi savner jo et par av de største stjernene i denne regionen. Blant de andre hvite nyhetene er det minst like mange interessante kjøp.

Og rosévinhylla har fått mye godt påfyll i flere prisklasser, perfekt timet foran vår- og sommersesongen som startet allerede før påske. Sommerlige røde alternativer er det også mange av.

En annen positiv side ved dette nyhetsslippet er at det er blitt betydelig flere calvadoser i basisutvalget, både av den unge ferske sorten, og de vellagrete typene. Med andre ord en god grunn til å bytte ut cognacen.

Og så må vi ikke glemme en håndfull virkelig gode øl fra vårt naboland i sør.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. mai 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Calvados

÷ (93p)
Drouin Calvados Pays d'Auge 1989
Christian Drouin
Frankrike
91473 Cuveco - kr 773,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin rik duft med lagret eplepreg, flott dybde og kompleksitet.
Smak: Fyldig anslag, veldig god frukt, svært konsentrert med fint integrert fat, god friskhet det vellagrete preget til tross, sitter utrolig godt og lenge med parfymerte toner i ettersmaken. (1989)
Bruksområde: Avec, meditasjon.
Vurdering: En imponerende calvados. (1989)
Laget av: Epler
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Domaine de la Galotière Calvados 13 Ans
J.-L. Olivier et P. Choisnard
Frankrike
91806 Vectura - kr 499,80 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gyllenbrun. En del fatpreg, noe eplekjeller, en del sødme.
Smak: Fyldig anslag, god konsentrasjon, svært stofflig med en del fatpreg, tørker en del men ikke for mye, sitter veldig godt utover , heftig avslutning. (UÅ)
Bruksområde: Avec, meditasjon.
Vurdering: En heftig calvados. (UÅ)
Laget av: Epler
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

(86p)
Jons Utvalgte Calvados Pays d'Auge
Domaine Dupont
Frankrike
91855 VSD - kr 389,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 2
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Gyllengul. Dempet fatpreg, litt eplekjeller, litt skarp.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, ren og god, klassisk calvados med flott eplepreg, varm og god finish, sitter lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker, desserter.
Vurdering: En flott og ren calvados. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Pacory Calvados Domfrontais 3 Etoiles
Catherine et Fréderic Pacory
Frankrike
91860 Cuveco - kr 375,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Gyllengul. Fin ung calvaduft.
Smak: Sødmefylt anslag, bløt og rund stil, ok eplepreg, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, avec, desserter.
Vurdering: En litt sødmefylt ung calva. (UÅ)
Laget av: 60% pærer, 40% epler
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Bestill her:

Akevitt

+ (87p)
Løitens Fisk & Skalldyr Aquavit
Arcus
Norge
91921 Vectura - kr 297,50 (70cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Klar. Frisk duft av dill, sitrus, bittertoner, krydder.
Smak: Følger duften, veldig frisk med gode bittertoner, god syre, god fedme, sitter veldig godt utover, noe sødme, men godt integrert, lang ettersmak med innslag av blomster. (UÅ)
Bruksområde: Koldtbord.
Vurdering: En frisk og sommerlig akevitt. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, uttrekk av bl.a. karve, sitrus og ingefær
Alkoholinnhold: 37,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Ankerdram
Agder Brenneri/Rosmersholm
Norge
91929 Vectura - kr 388,30 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Rosmersholm
Farge og duft: Gyllengul. Litt røyk, krydder, sitrus.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, en del krydder- og urtetoner, god fruktighet, sitter godt utover, lang ettersmak med lakris. (UÅ)
Bruksområde: Snaps.
Vurdering: En lettlikendes dram. (UÅ)
Laget av: Norsk potetsprit, karve, krydderdestillater
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Øvrig brennevin

+ (77p)
Bacardi Strawberry Daiquiri
Bacardi
Puerto Rico
91931 Vectura - kr 175,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bacardi Norge
Farge og duft: Rosa.Veldig kunstig jordbærduft.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, ok syre, men noe kunstig jordbærsmak, litt tyggisaktig. (UÅ)
Bruksområde: Drink.
Vurdering: Om du ikke har noe annet.... (UÅ)
Laget av: Rom, sukker, vann, smakstilsetninger
Alkoholinnhold: 14,9% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Macieira Royal Brandy
Macieira & Ca. Lda
Portugal
52119 Inter Logistikk - kr 309,40 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vitaca Norge
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt sødmefylt og enkel duft.
Smak: Bløtt anslag, god fedme, bløt syre, noe sødme, svakt krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En noe kommersiell brandy mest for portugalfarere. (UÅ)
Laget av: Arinto, Periquita, Trincadeira, Fernão Pieres
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Bestill her:

Fruktvin

(84p)
Valle Ballina y Fernandez Sidra Natural
Valle, Ballina y Fernandez
Spania
91768 Inter Logistikk - kr 83,30 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
International Trading Group
Farge og duft: Gullbrun. En del stall og gammel eplekjeller.
Smak: Friskt anslag, tørr stil, god syre, modent preg, veldig særpreget, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Rustikke retter med noe fett.
Vurdering: En veldig spesiell stil for den erfarne spaniafarer. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Bestill her:

Øl

÷ (91p)
Herslev Bryghus Økologisk Hvede
Herslev Bryghus
Danmark
90622 VSD - kr 72,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 5
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Varm gyllen, uklar. Lær, nøtter, kjøtt, brødbakst.
Smak: Fyldig anslag, som duften, stor fylde, spesiell hvetestil med mye stoff, bra syre, gode bittertoner utover, veldig lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Meditasjonsøl.
Vurdering: Et virkelig flott hveteøl i en klasse for seg. (UÅ)
Laget av: Hvete- og byggmalt, Magnum-humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,6% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Nørrebro New York Lager
Nørrebro Bryghus
Danmark
91920 VSD - kr 45,50 (40cl)
Basisutvalg, kategori 3
Blend Wines
Farge og duft: Dyp rødgyllen. Fin parfymert søtlig maltduft.
Smak: Fyldig anslag, godt skum, fin stofflighet, flott maltpreg, bløt syre, men friskt nok, veldig lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Lam, lyst kjøtt.
Vurdering: Et smaksrikt øl. (UÅ)
Laget av: Vann, malt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 5,2% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Herslev Pilsner
Herslev Bryghus
Danmark
91919 VSD - kr 72,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gyllen. Frisk duft med fine humletoner.
Smak: Fruktig anslag, god fylde, stort skum, bløt syre, fin humlebitterhet, sitter godt utover, veldig lang ettersmak med noe sitrusbitterhet. (UÅ)
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: En imponerende pilsner. (UÅ)
Laget av: 100% Byggmark-Admiral og Tettnanger humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Pinkus Original Münstersch Altbier
Brauerei Pinkus Müller
Tyskland
91918 VSD - kr 49,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Klar gyllen. Fint humlepreg, lagret maltpreg.
Smak: Fruktig anslag, godt skum, bløt syre, bra karakter, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Tørsteslukker.
Vurdering: Et godt øl. (UÅ)
Laget av: 100% maltet bygg, humle, gjær, vann
Alkoholinnhold: 5,1% vol.
Bestill her:

(85p)
Mack Hveteøl
Mack
Norge
92234 Vectura - kr 50,10 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Macks Ølbryggeri og Mineralvannfabrikk
Farge og duft: Gullgul, uklar. Fint hvetepreg, mye korn, epler og sitrus.
Smak: Stort skum i starten, litt voldsomt, god hvetekarakter, mye krydder og urter i finishen, også litt lær. (UÅ)
Bruksområde: Drikkeøl, lyst kjøtt.
Vurdering: Et godt hveteøl. (UÅ)
Laget av: Vann, hvetemalt, byggmalt, humle, gjær
Alkoholinnhold: 6,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winedinner 05. november i Oslo

7 spanske viner kombinert med nydelig mat fra Bon Lio

Den 5. november kan du bli med på en helt unik mat og vinopplevelse! Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Bon Lio disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her