Oppskrifter
Norgesmesteren i grilling gir deg sine beste tips

Norgesmesteren i grilling gir deg sine beste tips

Når Jan Ivar Nykvist, fire ganger Norgesmester i grilling, kommer med grilltips er det all grunn til å følge med.
Redaksjonen
17 Juni 2016 - 09:06

- Mitt utgangspunkt er at alt kan grilles, med noen ytterst få unntak. Jeg håper nordmenn tør å eksperimentere mer, sier Jan Ivar Nykvist som sist sommer ga ut grillboka Glød. Her deler han litt av innholdet med alle som har grillgriller i hodet, både oppskrifter og ikke minst grilltips.


Grillmesterens beste grilltips 

Tips 1:

Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme!

Det betyr at du ikke fyrer opp hele grillen, enten du bruker gass eller kull. Området rett over varmekilden kaller vi den direkte grillsonen, og området der det ikke er direkte varme kaller vi indirekte grillsone. På den direkte grillsonen kan man brune store kjøttstykker, og frese forkokte grønnsaker. På den indirekte grillsonen kan du la det brunede kjøttstykket ligge og bli perfekt - uten at det blir svart og forkullet.

Tips 2:

Alt kan grilles!

Dette er selvfølgelig en regel med unntak, men i sommer vil jeg at du skal prøve deg på noe nytt! Prøv fisk, grønnsaker, skalldyr, pizza - og ikke minst desserter på grillen! Du vil bli overrasket over hvor mye bedre de aller fleste råvarer blir etter en tur innom grillen!

Tips 3:

Vær gjest på egen grillfest!

For å få til dette er forberedelser viktig! Forkok grønnsakene, lag sausene og marinadene, gjør klart kjøttet og dekk bordet. Det aller meste kan gjøres klart mange timer før gjestene kommer. Da kan du stå ved grillen og ta imot applaus med et glass i hånda og hvilepuls, istedenfor svetteperler i panna.

Tips 4:

Velg kvalitet!

Når du skal ha et perfekt resultat, er det aller viktigste at du velger råvarer med god kvalitet. Det er vanskelig å gjøre gull av gråstein - selv på grillen. Velg kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv, velg råvarer som har en historie - og velg kjøtt med fett! Vi anbefaler at du bruker svinenakke fremfor svinefilet, kyllinglår fremfor kyllingbryst og entrecote istedenfor indrefilet av okse.

Tips 5:

Bruk steketermometer!

Steketermometer er ikke for pingler, men for de som vil ha det samme perfekte resultatet på grillen hver gang! Lær deg din favorittkjernetemperatur, så får du like bra resultat hver gang. Det er umulig å si hvor lenge et stykke kjøtt skal grilles, det kommer an på kjøttets kvalitet, størrelse og temperatur når du legger det på grillen. Bruk steketermometer når du griller både kjøtt og fisk - det er hemmeligheten til å bli en grillmester!

Temperatur er viktig å følge med på.

 

 

Helgrillet svinenakke med akevittglaze og grillet aprikossalat

Helgrillet svinenakke med akevittglaze og grillet aprikossalat

Fremgangsmåte

Kjøtt:
Bland alt krydderet og gni inn svinenakken med det. Grill svinenakken på direkte varme til den er gyllen rundt hele. Pass på at det ikke blir for varmt, da vil krydderblandingen svi seg pga. sukkeret.

Aquavitglaze:
Kok inn aquavit, eplejuice og sukker til sukkeret er løst opp og det begynner å tykne litt. Avkjøl glazen og tilsett urtene. Pensle svinenakken med glazen mot slutten av grilltiden.

Aprikossalat:
Del aprikosene i to, fjern stenen og grill dem på direkte varme til de er gyllne. Ha de grillede aprikosene på et serveringsfat. Grill chilien til den er sort, fjern skinnet og steinene. Finhakk chilikjøttet. Bland chilien med olivenolje, eplejuice og aquavitglazen. Drypp dressingen over aprikosene like før servering.

Tips:
Server gjerne glazen ved siden av kjøttet som saus.

Tips2:
Denne retten kan gjerne serveres med couscoussalat eller grillete poteter i tillegg!

Grillkokkens kommentar:
Svinenakke er et fantastisk stykke kjøtt som er perfekt på grillen. Kjøttstykket er mer fettmarmorert enn for eksempel svinefileten, noe som gjør at svinenakken holder seg saftigere.  Du kan enten lage pulled pork av svinet, da trenger du lav temperatur over mange timer, eller du kan grille det saftig.

Gode oppskrifter med svinekjøtt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

 

Sendt inn av Jan Ivar Nykvist

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ventepølser til grillfesten

Ventepølser til grillfesten

Fremgangsmåte

  1. Bland øl (eller eplejuice hvis det er barn til stede), løk, epleskiver, laurbærblad, hel sort pepper og korianderfrø i en aluform som du setter på grillen.
  2. Legg pølsene oppi.
  3. Her kan de ligge mens du gjør resten av forberedelsene til den store grillfesten. 

Server ventepølsene med gode diper som hjemmelaget ketchup med Hellstrøms oppskrift, chutney og Lettlaget potetsalat

Viktig: Når du skal grille ventepølser, så er det viktig at du er forsiktig med varmen. Sprukne brente pølser vil vi ikke ha. Ved å la pølsene ligge og kose seg i en alu-form, holder de seg varme. Dermed trenger du bare grille dem på direkte varme like før servering.

Mange deilige pølseretter finner du her

Gode råd og tips om grilling finner du her

Her finner du veldig mange deilige grillretter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Jan Ivar Nykvist

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her