Norges mest populære chilisaus er kåret

Norges mest populære chilisaus er kåret

Det er helt klart at nordmenn nå har fått sans for det sterke, ifølge denne undersøkelsen.
16 Juli 2021 - 13:40

Nordmenn er kjent for så mangt – vi er født med ski på beina, vi er kalde og avvisende til man blir kjent med oss, vi spiser stort sett kun poteter og krydrer ikke med annet enn salt. Om dette er helt sant, kan dog diskuteres. For til stadighet dukker det opp nye spisesteder som tilbyr godt krydret mat som meksikansk, indisk eller thai. Bestiller man kebab med «medium» sterk saus, vil den stort sett absolutt være sterk nok, og det vil alltid være noen foran deg i køen som bestiller «ekstra sterk». Chilisaus er i vinden, det lages hjemme og gis i gave, det konkurreres om å innta den sterkeste det er mulig å få tak i, småskalaprodusentene begynner å bli mange, og danske Chili Klaus er blitt en ekte kjendis.

iStock-510160971.jpg [423.20 KB]

Derfor er det ekstra gøy at Europas mest populære chilisaus nå endelig er kåret. En undersøkelse utført av money.co.uk har sammenliknet ulike lands internettsøk etter alt fra Tabasco til chiliolje, og funnet at sriracha entydig er europeernes favoritt. Ifølge studien søkes det etter denne opprinnelig thailandske chilisausen om lag 129 100 ganger i måneden, hvilket gjør den til vinneren i totalt 9 europeiske land.  

Norges favoritter
Også i Norge viser det seg at sriracha er vår foretrukne chilisaus, med 8100 søk månedlig. For den uinnvidde er sriracha i sammenlikning med eksempelvis Tabasco, mer «ketchupliknende» og består i tillegg til chili, eddik og salt også av blant annet sukker og hvitløk. Sausen ligger i tillegg hakket under Tabasco på scovilleskalaen, med rundt 1000-2500 scovillegrader.  

På andreplass her til lands ligger harissa, som har sitt opphav i Tunisia. Harissa er mer tyktflytende og inneholder krydre som for eksempel korianderfrø, spisskummin og karve som gir en fin smak av Midtøsten. Med denne får du mulighet til å teste grensene dine, for harissa kan nå opptil hele 5000 scovillegrader.  

Tredjeplassen holdes av sausen ajvar som flere land hevder å være oppfinnerne av. Dagens mest utbredte versjon ser ut til å være den albanske, og denne består oftest av paprika og aubergine. Både ingrediensene og styrkegradene kan dog varieres og kan dermed i stor grad tilpasses egne smaksløker.

Dette er Norges topp ti:

Sriracha 8100
Harissa 2400
Ajvar 1900
Gochujang 1600
Muhammara 480
Sambal 390
Buffalo sauce 320
Chiliolje 260
Doubanjiang 170
Ají 170

De europeiske vinnerne
Det ser ut til at nordmenn ikke skiller seg så voldsomt fra andre europeiske borgere. De to store vinnersausene i Europa er nemlig ajvar og sriracha som begge når 60 500 månedlige søk i henholdsvis Tyskland og Storbritannia. 

På en europeisk tredjeplass ligger ají med 27 100 søk i Frankrike. Ají er en saus som stammer fra Sør-Amerika og har tradisjoner som strekker helt tilbake til inkariket. Vanligvis består denne sausen av tomat, koriander, løk, vann og selvsagt chili, men dette kan variere etter region eller personlige preferanser.

Artig er det at ají også er Sveriges store favoritt. Der søkes det etter ají hele 22 200 ganger hver måned, og dermed havner sriracha hos svenskene på en andreplass med 6600 søk. En enklere versjon av ají, nemlig ají amarillo, er det som finner veien til tredjeplassen hos våre naboer.

Har du fått lyst til å lære mer om chili og kanskje til og med dyrke din egen, kan du ta en titt her.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her