Bare navnet på Terre Nere Etna Rosso Santo Spirito 2014 antyder at dette er en spesiell vin. Vinstokkene som er et sted mellom 50 og 100 år gamle vokser i dyp vulkansk aske som ifølge produsenten en ekstra finkornet, omtrent som talkum. Det har gitt en vin med utrolig kompleksitet og uttalt mineralkarakter.
Ved 800 til 900 m.o.h. er vekstsesongen lang og de store variasjonene i dag- og nattemperaturer sikrer gode syrenivåer. Den nordvendte beliggenheten gjør at druene ikke blir kokt den nådeløse solsteken til tross. Men den store munnfølelsen, fine tanninstrukturen og ekstra sødmen forteller om perfekte forhold.
Bli kjent med dette spesielle området
Det gir seg ekstra godt uttrykk i den hvitvinen fra samme vinmark som først kommer i 2015-årgang i november. Noe det er all grunn til å se fram til hvis den blir på nivå med vinen fra 2014, og det er det all grunn til å forvente. 2015 bød på ekstremt høye temperaturer i juli, men i høyden dempes effekten av dette. Det rapporteres om generelt god konsentrasjon i vinene fra Sicilia i dette året. Men vi må altså vente noen uker for å få svar på hva effekten har vært på de hvite.
En forsmak på 2015 får du imidlertid med Terre Nere Etna Rosato 2015. Så selv om den altså er laget av røde druer fra en varm årgang, har den veldig god friskhet og renhet i frukten. En rosé som kan nytes selv når som høsttemperaturene gjør seg gjeldende.
Fra nabovinmarken til Santo Spirito kommer Terre Nere Etna Rosso Guardiola 2014 som er minst like god, om enn enda mer røykpreget. Frukten er rett og slett nydelig. En vin du ikke glemmer så lett. De klimatiske forholdene i denne vinmarken er som i Santo Spirito, bortsett fra jordsmonnet som er et helt annet med vulkansk sand og litt aske blandet med basaltsteiner. Vinmarken er dessuten brattere og dermed tettere terrassert.
Gå for magnum
Begge disse vinene har en veldig god lagringsevne. 2005-årgangen av Guardiola smaker fortreffelig i dag med få tegn til aldring. Derfor bør du absolutt vurdere disse vinene i magnumutgave, som jo er enda mer interessant å legge innerst i kjelleren.
Lagringsdyktig er også Terre Neres «enkleste» rødvin, Terre Nere Etna Rosso 2014, som får sine druer fra et utvalg av produsentens mange parseller. Nok en lekkerbisken med mye av de samme egenskapene som de to andre, men bare litt mindre av alt. Den er med sin svært så gunstige prislapp, en vin som er super å drikke nå.
Terre Nere har til sammen 10 parseller fordelt på 27 hektar og fire «cru-er». Santo Spirito og Guardiola er allerede nevnt. I tillegg finnes Calderara Sottana og Feudo di Mezzo som begge er så å si like imponerende som de to andre i aktuell 2014-årgang. Her er det bare å tenke ja takk til alt, for samtlige kjennetegnes av stor dybde og veldig godt lagringspotensial.
Sammenlignes med Burgund
Cru-systemet Terre Nere har brukt siden starten i 2002, er fra 2012 godkjent på høyeste nivå, altså italienske vinmyndigheter. Det er derfor først i de senere år at Etnas høytliggende vinmarkers unike karakter er kommunisert ut til markedet. Terre Nere kaller selv området for Middelhavets Côte d’Or – det beste fra Burgund.
Den største forskjellen er at prisene fortsatt holdes på et veldig gunstig nivå. Dette unike vinområdet med de helt spesielle topografiske og klimatiske forholdene fortjener faktisk verdensarvstatus like godt som Burgund. Har du ikke vært der ennå, bør du kjenne din besøkelsestid.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev